Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 16.04. 2024
Dnes má svátek Irena
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Práce pečovatelky je práce pro výjimečné lidi

1. 04. 2015 | Zajímavosti
-Komerční sdělení-

Jsou povolání a  poslání. Najít práci, která člověka naplňuje, dává mu pocit uspokojení a není pro člověka nutným zlem, ale naopak radostí, je celoživotní výhrou. Pokud tato práce zároveň pomáhá a zpříjemňuje druhým život, dá se bez váhání nazvat posláním.

Takovou profesí je jednoznačně i opatrování seniorů. Práce pečovatelky seniorů určitě není jednoduchá, ale přesto má řadu kladů a momentů, které stojí za celodenní námahu.

Paní Markéta pracuje jako pečovatelka v Německu již třetí rok a o své zkušenosti se podělí i s Vámi.

Proč jste se rozhodla pro práci pečovatelky? Jak jste se k téhle práci dostala?

Před mou první cestou do Německa jsem neměla žádné zkušenosti s prací v  zahraničí. Jenom jsem se starala o svou maminku, která už bohužel sedm let není mezi námi. Trpěla stařeckou demencí a měla velké problémy s klouby. Naše komunikace již byla složitější, ale přesto jsem cítila, že jí moje přítomnost pomáhá a bez mé pomoci by byl její odchod z tohoto světa o mnoho rychlejší. Svou pomoc jsem však brala jako samozřejmost. Po její smrti jsem si uvědomila, že mě tato činnost naplňuje a chci se jí věnovat i nadále.

péče pečovatelkyJak jste si našla prvního pacienta na pečování? Jaké byly podmínky a požadavky?

Nevěděla jsem, jestli jsou mé zkušenosti dostatečné, tak jsem si udělala 220hodinový kurz hlídání, kde jsem získala řadu dalších užitečných informací. Německý jazyk jsem si pamatovala ze studií na střední škole, běžná komunikace mi nedělala problém. Dlouho jsem zvažovala, zda hledat práci individuálně, nebo se obrátit na personální agenturu. Mnoho času jsem strávila na internetu, komunikovala jsem s  pečovatelkami, které měly zkušenosti s cestou na vlastní pěst, často dokonce pracovaly "na černo". Vícekrát se jim stalo, že až na místě zjistily, o jakého pacienta se mají vlastně starat, jak komunikovat s  úřady, někdy jim dokonce po odpracovaných měsících odmítli vyplatit mzdu. Po těchto hrozivých zjištěních jsem se rozhodla svěřit raději do rukou zkušené agentury.

Nestál vás tento servis polovinu těžce vydělané mzdy?

Obávala jsem se, že agentura za své služby spolkne polovinu mé výplaty, ale nebylo to tak. Nejprve jsem se bezplatně zaregistrovala, následně jsem dostala i nformace jak spolupráce funguje. Po krátkém čase mě kontaktovali, že se hodím na jednu pozici do městečka u Mnichova. Měla jsem jít opatrovat starší paní s demencí. Jelikož tato pozice splňovala mé požadavky a odpovídala mým zkušenostem, souhlasila jsem. Pak to už šlo velmi rychle. Počkala jsem, jestli mě rodina staré paní akceptuje, agentura mi zorganizovala cestu a za týden jsem balila kufry. Po absolvování turnusu mi dokonce moje agentura zpětně proplatila cestu tam i zpět. Neplatila jsem žádné provize ani zprostředkovatelské poplatky.

V Německu pracujete už třetí rok. Nestýská se Vám po domově?
práce pečovatelky v Německu
Během práce v zahraničí jsem vystřídala čtyři rodiny. Dvě staré dámy, jednoho pána a jeden manželský pár. Absolvovala jsem 1 až 3měsíční turnusy, mezi nimi jsem si dopřála pauzu podle toho, v  jaké jsem byla kondici. Během důležitých okamžiků jsem byla se svými dětmi, cesty jsem si naplánovala podle potřeby. Svátky trávím často doma, ale někdy mě zlákají velikonoční nebo vánoční bonusy.

Jak vnímáte tuto práci po několika zkušenostech?

Jsem velmi spokojená. Kromě toho, že se moje němčina výrazně zlepšila, v  praxi jsem zjistila, jak zacházet se seniory ve vyhrocenejších situacích. Zároveň jsem získala mnoho přátel. Dodnes jsem v kontaktu s rodinou mé první pacientky, přesto, že paní před rokem zemřela. Kromě toho, pokud je zájem, agentura poskytne pečovatelkám v jednom regionu navzájem kontakty. Tak si občas mohu poklábosit s některou kolegyní. V případě problémů si poradíme, nebo se zasmějeme při veselých zážitcích, kterých je navzdory chorobám pacientů požehnaně.

Nikdy jste se nedostala do problémů kvůli jazykové bariéře? Nestalo se vám, že jste pacienta nezvládala?

práce pečovatelkyCo se týče administrativy a úřadů, moje agentura vše řeší za mne, přestože moje jazykové znalosti jsou již na velmi dobré úrovni. Jelikož jsem se stavem pacienta vždy před vycestováním obeznámena, máloco mě překvapí. Jedině jednou se mi stalo, že se stav starého pána výrazně zhoršil a musel jít do nemocnice. Tehdy mi agentura velmi rychle vybavila cestu domů a zakrátko našla novou atraktivní pozici. Jinak mé dědečky a babičky, jak je familiárně nazývám, zvládám bez problémů. Každý má své mouchy, ale s empatií a laskavým přístupem nic není problém.

Co byste vzkázala ženám, které váhají zda zkusit práci pečovatelky v zahraničí?

Kamkoliv půjdete, ověřte si, kam jdete, za jakou mzdu a zda budou za Vás odvedeny zákonné poplatky. Já mám svou agenturu SunSet24 na Slovensku a na její služby nedám dopustit. Profesionální tým mi byl k dispozici před, během i po absolvování pobytu v zahraničí, takže jsem nemusela mít žádné obavy. Také si musíte uvědomit, že tato práce se dělá srdcem. Pokud nemáte vztah k starým lidem, raději dejte přednost kancelářské robotě. Já se na své babičky a dědečky vždy před novým turnusem těším a i oni se mě často nemohou dočkat.
 
Zdroj, foto: SunSet24


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
11 x
Obrázek uživatelky
profil
7x
Obrázek uživatelky
profil
také už se raději přesvědčím...
Obrázek uživatelky
profil
Já si raději vždy kliknu nápovědu. Je to vteřinka pro ověření!
Obrázek uživatelky
profil
Také špatná odpověď. Už se mi ty odpovědi nějak pletou Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles