Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 20.04. 2024
Dnes má svátek Marcela
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Pracovat na mateřské – ano nebo ne?

12. 08. 2014 | Zajímavosti
Skloubit péči o malé dítě s prací, nebo si dát na několik let od práce pauzu? Toto dilema dnes řeší stále více rodičů na mateřské či rodičovské dovolené. Je vůbec možné pracovat, a přitom dítě v ničem nezanedbávat?

V České republice je, na rozdíl od většiny jiných zemí, stále poměrně běžné zůstávat doma s dětmi i několik let (nejčastěji tři roky, někdy až čtyři na jedno dítě). Zůstávají však všichni rodiče, kteří se pro tak dlouhou rodičovskou dovolenou rozhodnou, doma s dítětem dobrovolně a s nadšením, nebo se část z nich spíše podřizuje zvyklosti a předsudkům svého okolí?

Izolace od okolí může být frustrující


Většina lidí u nás stále věří, že nejvíce svému dítěti v jeho prvních letech prospějí svou nonstop přítomností a péčí. Některé ženy, zvláště ty s vysokoškolským vzděláním, jazykovými znalostmi či podnikatelským talentem, nebo ty, které měly před mateřskou dovolenou uspokojivou a zajímavou práci, mnoho koníčků či aktivit, může dlouhý pobyt s dětmi v domácnosti a izolace od okolí postupně spíše traumatizovat. Dříve či později se u nich přihlásí pocity méněcennosti, frustrace, nenaplnění a osamocení.

Pracovat na mateřské – ano nebo ne?To nejlepší pro matku i dítě?


Ani odborníci z řad dětských psychologů či pedagogů se neshodují, zda je pro děti opravdu přínosné, aby první tři roky života strávilo většinu svého času pouze v přítomnosti pečující dospělé osoby. Navíc, ačkoliv děti jsou pro všechny rodiče středobodem světa, neznamená to, že by všechny maminky a tatínkové přestali mít chuť se realizovat, něco nového se naučit, pracovat na své kariéře a na svých znalostech a dovednostech. Pokud tedy přistoupíme na argument, že spokojený rodič znamená spokojené dítě, pak je volba jasná a jisté, byť částečné, zapojení do pracovního procesu během rodičovské dovolené je jednoznačně tou správnou cestou.

Spojte příjemné s užitečným


Mnoho rodičů pečujících o malé děti vidí jako optimální řešení práci na částečný úvazek nebo kombinaci jiných forem flexibility práce, jako je např. možnost práce z domova a pružná pracovní doba. Mohou si tak naplno užít chvíle se svým dítětem, stejně jako práci sami na sobě, osobní rozvoj a pocit seberealizace, a v neposlední řadě přilepší rodinnému rozpočtu.

Nespornou výhodou je také fakt, že nedojde k několikaletému výpadku z pracovního procesu a profesního oboru, který může způsobit horší uplatnitelnost na trhu práce. Dítě naopak těží nové poznatky a vjemy z kontaktu s další osobou, například babičkou či chůvou, která může přinést potřebné zpestření jinak rutinního života, či trénovat sociální dovednosti a učit se fungovat ve skupině při pobytu v dětských skupinách.

Jak najít vhodné uplatnění?


Navzdory nesporným výhodám pro zaměstnance nejsou u nás zaměstnavatelé zatím ve velké míře flexibilitě pracovních úvazků nakloněni, proto mnozí rodiče volí třeba cestu drobného podnikání, v poslední době především online, kdy např. založí a provozují e-shop. Pro ty, kteří jsou finančně zajištěni, může být řešením také odborná bezplatná výpomoc v neziskové organizaci, např. překlady.

Zdroj: Recruitment Academy

Vendula Vrablová
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !