Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 16.04. 2024
Dnes má svátek Irena
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Chytrá žena

Praděd

16. 03. 2018 | Česká republika

Praděd je nejvyšší hora Jeseníků a celkově je to pátá nejvyšší hora v Česku. Je to zároveň dominanta tohoto kraje, kam každoročně míří tisíce turistů. Je to zároveň i místo s nejdrsnějšími podmínkami u nás, jelikož průměrná roční teplota je zde pouhých 1°C.

Název hory se v průběhu historie měnil. Staří Slované horu nazývali Stará vatra, později se místu říkalo Sněžná hora, Klínovcová hora a Niská Sněžka. Až v 19. století přišla ke svému současnému názvu Praděd – podle patrona Jeseníků. Nejdříve se tedy hoře říkalo Alvater, což byl německý název, později se přešlo k českému Praděd.

Na vrcholu stála původně kamenná rozhledna vysoká 32,5 m, která byla postavená na počátku 20. století. Kamenná rozhledna po druhé světové válce začala chátrat a nakonec se roku 1959 zřítila. Dále stála na Pradědu dřevěná konstrukce s vysílačem a nakonec zde byl postaven televizní vysílač s rozhlednou a restaurací. Vysílač měl původně 162 m, v současné době má výšku 146,5 m, ovšem i tak je jeho horní plošina nejvyšším bodem v České republice. Jedná se o nejvyšší bod v naší zemi a nevadí, že je to bod umělý.

PradědNa vyhlídku se můžeme dostat díky výtahu umístěnému v tubusu vysílače. Při dobrém počasí můžeme z oken vyhlídky dohlédnout hodně daleko. Dokonce je prý odsud vidět i slovenské Vysoké Tatry nebo rakouské Nízké Alpy. Dále je možné spatřit i další vysoké kopce a hory v naší zemi jako je Lysá hora, Radhošť a dokonce i naše nejvyšší hora Sněžka (což mohu potvrdit, to štěstí jsme měli).

Samotný Praděd je hodně navštěvované místo, díky čemuž je velmi často plný turistů. Přístup na vrchol je bezbariérový, takže sem mohou dojet i rodiny s kočárky nebo méně pohybliví občané. K výstupu na vrchol není potřeba ani mít pořádnou, pevnou obuv, jelikož na vrchol k vysílači vede asfaltová silnice. Tato silnice vede z Karlovy Studánky přes sedlo Hvězda, kolem horské boudy Ovčárna. A k Ovčárně můžeme dojet jednak svým autem, které zde zaparkujeme (výjezd je povolen za poplatek a projíždí se branou v určité časy ze sedla Hvězda) nebo můžeme vyjet i autobusem, který nás sem vyveze. Toto jsou nejschůdnější trasy určené pro všechny. Samozřejmě můžeme zvolit i náročnější trasu a přidat si kilometry navíc, jelikož k Pradědu vede několik turistických tras různé obtížnosti.

Jelikož krajina Jeseníků je nádherná, určitě bych doporučovala se zde zastavit na více dní a bedlivěji ji prozkoumat a zažít. V Jeseníkách je mnoho míst, která stojí za to poznat.


Uhliska - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Praděd:

Praděd
Praděd
Praděd
Praděd
Praděd
Praděd
Praděd
Praděd
Praděd
Praděd
Praděd
Praděd
Praděd
Praděd
Praděd
Praděd
Praděd
Praděd
Praděd
Praděd
Praděd
Praděd
Praděd
Praděd
Praděd
Praděd
Praděd
Praděd
Praděd
Praděd
Praděd
Praděd
Praděd
Praděd
Praděd
Praděd
 
Čtěte také



Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
krásné místo Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Jeseníky jsou moc hezké, jezdím tady ráda. Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Taky to tam mám moc ráda. Dolů do Karlovy Studánky se dá dojít pralesem podél divoké Bílé Opavy.
Obrázek uživatelky
profil
...Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Já to tam miluji.Jezdili jsme tam hodně,ještě jednou bych se tam chtěla podívat.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles