Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Chytrá žena

Prahou pověstí, legend a strašidel - 4. část

19. 01. 2015 | Česká republika
Máme s neteří poslední den, vlastně jen dopoledne, abychom se společně vydaly za pražskými pověstmi a strašidly, a tak volíme vycházku na Vyšehrad.

Vyšehrad je historicky mladší než Pražský hrad, přesto však je považován za srdce nejstarších českých dějin a kolébku českého státu.  Je spjat především s pověstmi, jež literárně zpracoval Alois Jirásek, nicméně jde jen o pověsti, místo nad řekou sice bylo osídleno už v eneolitu, ale hradiště se skutečným opevněním, zde vzniklo až v 10. století.
Ale i tak je hezké poslouchat vyprávění o kněžně Libuši, jak ze svého sídla na Vyšehradě věštila budoucí slávu Prahy, kterak vyslala poselstvo za zakladatelem panovnické dynastie Přemyslem Oráčem, o udatném Bivojovi, o bájném koni Šemíkovi a jeho skoku z vyšehradské skály či o dívčí válce. A můžeme si k tomu - s trochou nadsázky - domýšlet, jak by to asi bylo doopravdy.

V Libušině lázni se prý kněžna koupala se svými milenci, které poté shazovala skalní průrvou do řeky Vltavy. Ona věžička je ale pozůstatek středověkého opevnění, tak o co jiného jde, než o pomluvu? A patrně od někoho, komu vadila už pouhá představa moudré ženy ve vedení.

Prahou na VyšehradA co onen fenomenální skokan: Šemík uháněl k Neumětelům, Horymír uháněl k Radotínu, kam uháněli zbrojnoši?... Jediný, kdo nikam neuháněl, byl starý, slavný Vyšehrad.

Zastavujeme u rotundy sv. Martina. Na Vyšehradě se podle pověstí hojně vyskytuje zjevení černých a ohnivých psů. Jednoho psa, s ohnivým řetězem kolem krku, můžete potkat právě zde u rotundy. Pak je zde na několika místech vídán přízrak bílé paní, většinou považován za kněžnu Libuši.
Míříme na hradby, kde o půlnoci postává přízrak vojáka se spálenou tváří. Šel prý právě na schůzku s dívkou, když jej zasáhl blesk. Dívka pak skočila Vltavy.
Ne vždy je dobou strašidelných rejů noční čas, na hradbách se v pravé poledne prochází černá panna. Truchlí a naříká, neboť svou nepozorností zavinila smrt dítěte, které se zabilo pádem z hradeb. Lidem je neškodná, ale v její blízkosti vadnou květy.
Známý je duch francouzského vojáka, zabitého při dobývání Vyšehradu, který napadal a škrtil noční chodce.

Po Vyšehradě se prohánějí i strašidelné kočáry, existuje mnoho variant pověstí. Někdy je kočár tažen bezhlavými koňmi, jindy je bez hlavy i kočí, pasažér případně i černý pes, který kočár doprovází. Jindy je kočár tak žhavý, že po sobě nechává v zemi vypálené koleje. Pokaždé je ale nějakým způsobem spojován s duší člověka, který se za života dopustil něčeho zlého a nemá po smrti pokoje.
Přicházíme k chrámu sv. Petra a Pavla. Je v něm uložena kamenná rakev s pozůstatky svatého Longina. Přivezl ji do Čech Karel IV., neboť shromažďování ostatků svatých bylo jeho hobby.

Méně ušlechtilé zájmy měli ale husité, a když plenili Vyšehrad, svrhli rakev do Vltavy. Kupodivu tělo kleslo ke dnu, ale rakev zůstala na hladině. Údajně nad tím místem zářily hvězdy (podobně jako v případě utopeného Jana Nepomuckého). Rakev byla vyzdvižena a uložena na Novoměstské radnici, do budovy však opakovaně udeřil blesk. Byla tedy použita jako káď na prodej ryb na Dobytčím trhu, ale všechny ryby v ní uhynuly. Tak se po čase vrátila na Vyšehrad, kde byla použita jako kamenný podstavec pod oltářem.
V chrámu se nachází i kopie zázračného obrazu Panny Marie Dešťové, ke kterému v suchých obdobích chodívala procesí žádat o změnu počasí.
Na střeše kostela sídlí zvláštní strašidýlko, jakýsi Šanta, který přerovnává tašky. Býval prý pokrývačem, ale dopustil se krádeže a střechu nespravil. Tak asi nyní dohání, co v životě zameškal.
Po prohlídce Slavína a vyhlídkách na Podolí a Vltavu věnujeme pozornost i čtyřem monumentálním sousoším od J. V. Myslbeka. Sochy původně stávaly na koncích Palackého mostu, ale při náletu v únoru 1945, byly, stejně jako klášter v Emauzích, poškozeny. Po opravě a rozšíření mostu našly nové umístění na Vyšehradě, kam se hodí mnohem lépe. 
Poslední legenda, kterou dnes vzpomeneme, se týká Čertova sloupu na okraji parku. Pověsti o něm mají různé verze v drobných obměnách. Jedna z nich vypráví, že sloup přinesl čert Zardan z římského kostela v Trastevere, když se vsadil o duši s knězem vyšehradské kapituly. Nestihl přiletět včas a tak mrštil sloupem na střechu kostela a sloup se rozlomil na tři kusy. Za horkých dnů páchne sírou a jsou na něm rýhy od čertových drápů.

Při návratu z Vyšehradu se ještě zastavujeme v charitativním obchůdku u Jedličkova ústavu. Krásné dřevěné hračky budou jistě hezkým suvenýrem dovezeným z Prahy.

IKE - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Prahou pověstí, legend a strašidel - 4. část:

Prahou pověstí, legend a strašidel - 4. část
Prahou pověstí, legend a strašidel - 4. část
Prahou pověstí, legend a strašidel - 4. část
Prahou pověstí, legend a strašidel - 4. část
Prahou pověstí, legend a strašidel - 4. část
Prahou pověstí, legend a strašidel - 4. část
Prahou pověstí, legend a strašidel - 4. část
Prahou pověstí, legend a strašidel - 4. část
Prahou pověstí, legend a strašidel - 4. část
 
Čtěte také



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
moc pěkně zpracováno Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Vyšehrad je část Prahy, kterou jsme prozkoumali docela důkladně. Vše o čem píšeš jsme navštívili, ale žádná strašidla jsme nepotkali. Děkuji, ze pěkné povídání a hezké fotky.SmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
napsáno a poučné Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Hezké povídání, Prahu moc neznám a krásné fotečky
Obrázek uživatelky
profil
Taková tetička se může jen závidět, když jsem se nemohla zúčastnit, tak jsem ráda, že jsem si to alespoň mohla přečíst, Moc pěkné, děkuji za rozšíření znalostí - (Pannu Marii Sněžnou znám, ale o Panně Marii Dešťové slyším poprvé). Fotky opět úžasné.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles