Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 23.04. 2024
Dnes má svátek Vojtěch
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Praktický slovník medicíny pro širokou veřejnost

2. 09. 2007 | Knižní tipy

Osmé, dále rozšířené vydání úspěšného výkladového slovníku lékařské terminologie vyšlo na konci srpna 2007. Praktický slovník medicíny obsahuje více než 11 000 hesel s velkým počtem příkladů, některá hesla jsou doplněna ilustracemi. Praktický slovník medicíny zachycuje aktuální českou lékařskou terminologii ne pouze ve formě vyučované na lékařských fakultách, ale také tak, jak je užívána v každodenní zdravotnické praxi. V tomto duchu obsahuje také řadu hovorových výrazů užívaných zdravotníky, přehled a výklad zkratek užívaných v současné české medicíně aj. Praktický slovník medicíny je prvním výkladovým slovníkem lékařských termínů srozumitelným široké veřejnosti u nás.

Hesla jsou vysvětlena srozumitelně a přehledně. Čtenář snadno získá jistotu, jak odborné pojmy vyslovit a jak je používat. Praktický slovník medicíny však především umožňuje porozumět tomu, co lékař říká a píše, tj. lékařským zprávám, nálezům apod.


Jak pracovat se Praktickým slovníkem medicíny

Praktický slovník medicíny

Výběr hesel

Praktický slovník medicíny obsahuje cca 11 000 základních pojmů medicíny. Patří k nim pojmenování orgánů lidského těla a jejich částí, názvy běžných chorob, lékařských vyšetření, nejčastějších choroboplodných zárodků, označení skupin léků a názvy některých konkrétních léků. Z praktických důvodů jsou rovněž uvedeny běžné zkratky, kterými moderní medicína oplývá. Zahrnuty jsou i pojmy, které se sice vyskytují i v obecné mluvě, ale v lékařství mají poněkud odlišný nebo specifický význam. Na rozdíl od akademicky orientovaných slovníků obsahuje Praktický slovník medicíny také hovorové výrazy běžně užívané ve zdravotnickém prostředí („akutní břicho“, „hladinky“, „štatus“) i lidové názvy příznaků či nemocí („išias“, „otrava krve“). Podobně jsou zařazeny termíny přibližné, zastaralé, nepřesné či chybné. Věříme, že jednou z hlavních úloh slovníku je umožnit poučení a orientaci s minimálními vstupními znalostmi. Důraz na srozumitelnost a přístupnost patří mezi základní principy lexikografické praxe nakladatelství Maxdorf.

Termíny české a cizí

Praktický slovník medicíny odráží aktuální lékařskou terminologii tak, jak ji lékaři v hovoru i v psané formě užívají. Převládají v ní slova cizího původu, přestože mají své české ekvivalenty – lékař dá zpravidla přednost termínu anémie před jeho českým (a dokonce výstižnějším) překladem chudokrevnost. Mnohé české ekvivalenty však působí uměle a archaicky (český výraz pro infarkt je záhať). Ve většině případů je proto výklad uveden u latinského (či řeckého) termínu, u českého ekvivalentu je pouze odkaz na cizojazyčné heslo.

Některé pojmy se ovšem i v odborné mluvě užívají častěji v české verzi (např. kloub, srdce, žaludek). V těchto případech je výklad uveden u českého hesla, vždy s odkazem na příslušné názvy latinské či řecké.

Lékařské termíny latinského a řeckého původu se užívají většinou v počeštěné formě (hepatitida místo hepatitis) a nejsou v hovoru pociťovány jako cizí, přinejmenším ne z hlediska syntaktického. Lékařská terminologie však obsahuje i řadu výrazů a slovních spojení, které jako cizí vnímány jsou (facies, pavor nocturnus) a užívají se především jako názvy. U těchto výrazů, ale i u většiny anatomických názvů užívaných v původním latinském tvaru (femur, fibula, ulna), je za heslem uvedena zkratka označující příslušný jazyk – lat., řec., angl., něm. apod. Ovšem jako ve všem co není kodifikováno, nýbrž je věcí úzu, mohou se v jednotlivých případech názory různých lékařů na to, co se chápe jako cizí, lišit.

Praktický slovník medicíny vydalo nakladatelství Maxdorf, 8. vydání, srpen 2007, obsahuje více než 500 stran a obrázků s popiskami.

Petra Dítětová
Chytrá Žena.cz




Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
.....dukladne jsem nevidela obsah..ale zda se perfektni
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles