Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 16.04. 2024
Dnes má svátek Irena
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Pramen sv.Vojtěcha

3. 05. 2014 | Česká republika

Každý z nás asi zná nějakou studánku nebo pramen, o kterém si myslí, že je léčivý nebo prostě jen dodá energii unavenému tělu. V řadě případů to jsou místa, kde se prý kdysi zjevila Panna Marie nebo zde došlo k zázračnému uzdravení. Na těchto místech se doporučuje meditovat nebo jen posedět a popíjet doušky vody. Mnohdy se na takovýchto místech také vytváří silné bioenergetické pole, které též dokáže zázraky uzdravení. Jsou známy i případy, kdy zmrzlá voda ze svatých míst, donesená domů, je schopna vyzařovat silnou energii, která má vliv na tělo člověka.

Já jeden takový pramen také znám. Už jako malá holka jsem k němu chodila na procházku s dědou. Tenkrát bylo okolí neupravené a zarostlé. Vlastně o jeho kráse věděli jen lidé z blízkého okolí. Nikdy mne proto nenapadlo, že je tak významný. Jedná se o Svatovojtěšský pramen. Najdete ho asi tři kilometry jihozápadně od Kutné Hory v poli mezi obcemi Přítoky a Bylany. Už ze silnice uvidíte krásnou kapli sv. Vojtěcha z roku 1892 s barokní sochou sv. Vojtěcha z první poloviny 18. století. Uvnitř kaple je prostor, ve kterém vyvěrá pramen sv. Vojtěcha, který ve středověku zásoboval Kutnou Horu pitnou vodou.

pramen sv. VojtěchaJiž od počátku 15. století odtud vedl do města vodovod, který napájel šestnáct kutnohorských kašen a řadu měšťanských domů. Dílo vzniklo kvůli tomu, že důlní činnost strhla vodu v původních městských studních. Velkorysý vodovod byl hoden bohatého města – voda tekla od pramene až do města dřevěnými rourami. V jednom místě dokonce vodovod překonával boční údolí pomocí akvaduktu, který je zde dodnes. Využití vodovodu postupně sláblo od 30. let minulého století. Definitivní tečku udělala výstavba vodárenské nádrže na Vrchlici. Voda pramene, užívaná po věky, dnes odtéká bez užitku. Lidé pramen opustili, jen svatý Vojtěch zůstal. Sedí u pramene ve stínu staré lípy a zamyšleně se dívá na svou vodu.

V dubnu 2006 byla socha opravena a okolí upraveno. Nyní jsem toto místo mého dětství navštívila zhruba po osmi letech. Vzpomněla jsem si na to, jak mi děda vypravoval o tom, že pramen má zázračnou moc a mnoha lidem pomohl. Nyní by ale pomoc už zase potřeboval on – a to úpravou okolí. Kdysi se k soše konala v den sv. Vojtěcha procesí, každý si tohoto místa vážil a pil vodu plnými doušky. Já jsem docela dlouho váhala, jestli se napít nebo ne. Nakonec jsem neodolala a ochutnala. Opět jsem si při té chuti vybavila dědu. Vždy jsme se napili, poseděli a vraceli se domů. Totéž jsme nyní udělaly s dcerou. Pro mne to byla hezká vzpomínka a pro dceru nový poznatek.


Ana1hana1 - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Pramen sv.Vojtěcha:

Pramen sv.Vojtěcha
Pramen sv.Vojtěcha
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
pěknéSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
pekná spomienka na detstvo a na deduška Smajlík.
Je škoda, že niektoré miesta nechávame bez pomoci podľahnúť zubu času.
U nás je to, žiaľ, podobné Smajlík.
Obrázek uživatelky
profil
pěkně napsáno..snad zase někdo okolí upravíSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles