Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Pravidla hydratace v zimě

28. 12. 2018 | Péče o tělo
Místnosti s ústředním topením nebo klimatizací, kde je vlhkost vzduchu okolo 25 %, i zimní mrazivé počasí běžně znamenají sušší vzduch. Čím chladnější počasí a nižší vlhkost v místnosti, tím větší potřeba tekutin. Vhodným nápojem je voda, ale často, hlavně v případě ztrát pocením a odpařováním z povrchu těla, potřebujeme vodu s vyváženým obsahem minerálních látek.

Hospodaření organizmu s vodou významně ovlivňuje prostředí a vykonávaná činnost. Důležitou úlohu má vlhkost vzduchu, která působí na odpařování vody z plic a z povrchu těla. Optimální vlhkost prostředí je mezi 50 a 60 %. Obvyklá vlhkost v místnostech s ústředním topením nebo klimatizací je však pouze 20–25 %. V takovém prostředí se z povrchu těla odpařuje podstatně více vody.

Příliš vytopené místnosti s ústředním topením nebo místnosti klimatizované jsou obecně sušší a potřeba tekutin výrazně stoupá. Pokud činnosti v suchém prostředí vyžadují větší pohybovou aktivitu nebo delší mluvení (například učitelé), potřeba tekutin dále stoupá (na vrub prostředí o 1 l za pracovní dobu, u mluvčích o 2 l).

pití vodyDenní příjem a výdej tekutin by měl být v rovnováze. Nejjednodušším ukazatelem vodní bilance je barva moči. V případě dobré hydratace organizmu je moč čirá, světle žlutá, zatímco tmavě žlutá moč je známkou dehydratace. Tekutiny získává tělo především v nápojích a pak v potravě. Při ztrátách vody (v potu, moči, stolici) dochází také ke ztrátám minerálních látek, které řídí rozložení tekutin v těle. Minerální látky je proto potřeba doplňovat. Pro každodenní konzumaci se hodí slabě nebo středně mineralizovaná voda s nízkým obsahem sodíku a vyváženým poměrem minerálních látek. Výhodný je obsah životně důležitých minerálních látek (draslík, hořčík, vápník) v dobře dostupné formě, které lidské tělo dokáže lehce vstřebat a využít.

Správná hydratace organizmu je jednou ze základních podmínek i kvalitního fyzického výkonu. Při ztrátě tekutin na úrovni 1 % tělesné hmotnosti začíná klesat výkonnost, soustředěnost nebo motivace, mohou se objevovat svalové křeče. Při ztrátě tekutin na úrovni 2 % klesá výkon už o 20 %. Při 5 % dehydrataci hrozí přehřátí, oběhové selhání a šok. Zimní měsíce jsou specifické v tom, že subjektivně nepociťujeme potřebu pít, přestože tekutiny ztrácíme také. Pracující svaly stále produkují odpadní teplo, kterého se musí zbavit pocením, stále při aktivním pohybu více dýcháme, což způsobuje další ztráty tekutin.

Zimní měsíce jsou spojeny také s celou řadou společenských událostí (plesy, party, taneční), které se sice nekonají v chladném prostředí, zato obvykle v prostředí s vyšší teplotou a sušším vzduchem. „Vyšší teplota, suchý vzduch, pohyb a konzumace alkoholických nápojů kladou vyšší požadavky na kvalitní pitný režim. Proto nesmíme zapomínat dostatečně pít, nejlépe čistou vodu nebo ještě lépe přírodní minerální vodu s vyváženým poměrem minerálních látek, které naše tělo nezatíží, ale vzpruží. Následky bujarých veselic totiž organizmus zvládne mnohem lépe, když bude dostatečně hydratovaný,“ radí Ing. Havlíček.



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !