Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Právo duševního vlastnictví - k čemu slouží?

29. 07. 2010 | Zajímavosti

     Právo duševního vlastnictví je v objektivním smyslu tvořeno více různými druhy práv, přičemž systematika těchto práv je velmi obsáhlá. Duševní a průmyslové vlastnictví je pojmem, s nímž se s ohledem na sbližování právních řádů jednotlivých evropských států musíme  v našem právu vyrovnat a také jej v praxi aplikovat.
   

Právo duševního vlastnictví můžeme v objektivním slova smyslu charakterizovat jako souhrn právních norem upravujících společenské vztahy, vznikající při takové tvůrčí činnosti a netvůrčí obchodní činnosti (respekt. hospodářsko-technické činnosti aj.), kdy výsledky této činnosti mají nemateriální povahu a upravují společenské vztahy při uplatňování těchto ideálních předmětů ve společnosti. Můžeme říci, že právo duševního vlastnictví se v objektivním smyslu vyznačuje Občanskoprávní metodou regulace tak, abychom jej mohli považovat za zvláštní subsystém OBČANSKÉHO PRÁVA. 

Formální prameny práv duševního vlastnictví znamenají celou řadu zákonných předpisů a z nich dalších předpisů sekundárních, - z nich vyvozených. Když pomineme prameny nejvyšší ústavní síly, můžeme říci, že  jednotlivé zákony týkající se zvláštních ochranných práv a ideálních předmětů, jsou již přímo na základě ustanovení §1 OBČANSKÉHO ZÁKONÍKU považovány k tomuto zákoníku za speciální zákony.
V tomto případě však nelze opomenout Listinu základních lidských práv a svobod, kde článek 34 stanovuje, že práva k výsledkům tvůrčí duševní činnosti je chráněna zákonem a podle čl. 15 je svoboda bádání a umělecké tvorby zaručena.
     Nehmotné statky jsou předmětem průmyslového vlastnictví a jiného duševního vlastnictví a  proto musí být vyjádřeny pro člověka SEZNATELNOU FORMOU, t.j. -  v dokumentaci, v počítači, zvukovým záznamem, prostě tvůrčí činností, nikoliv jen v hlavě tvůrce.
     Právo průmyslového vlastnictví  - výsledky tvůrčí  činnosti - např. vynálezy, průmyslové vzory atd. jež jim náleží ochranná opatření, jako např. ochranná známka, značení původu zboží atd, patentové právo, vzorové právo.
     Tvůrčí právo jiného, než průmyslového duševního vlastnictví -
    
-autorské - včetně počítačových programů
     -uměleckých výkonů - zvukové záznamy a snímky, televizní a rozhlasové pořady
     Napsala jsem toho asi opravdu hodně, k ochraně proti nekalé soutěži jsem se ani nedostala, ta je také součástí tohoto práva, a práva na ochranu osobnosti subjektu také ne.
     Každopádně AUTORSKÉ PRÁVO,  na které se též vztahuje právo duševního vlastnictví je velice zajímavé a bude se určitě hodit a líbit i vám.

Autor: Vikitorie



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Skvěle napsáno. SmajlíkSmajlíkSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles