Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Prázdniny končí! Co nás před návratem do školy čeká?

29. 08. 2015 | Zajímavosti
Nelehké plánování každého dne prázdnin vaší ratolesti už máte za sebou. Podařilo se vám vymyslet svým dětem program na dlouhé dva měsíce, které nejsou ve škole. Všechno klaplo přesně podle plánu a dokonce i vy jste si užili nějaký ten zasloužený odpočinek. Vyhráno ale ještě není. Než se děti vrátí zpátky do lavic, bude zapotřebí  alespoň minimální příprava.

Pro začátek je nutné vybalit stohy špinavého oblečení, které si děti přivezly z táborů a prázdninových dobrodružství, a vypořádat se s ním. Od vynálezu automatické pračky to jistě už není zase tak velký problém, ovšem některé zvlášť vytrvalé skvrny a nánosy několikatýdenní špíny si vyberou svou daň i tak. Základem úspěchu je samozřejmě dobrý prací prostředek. Mezi moderní varianty patří prací kapsle, které usnadní dávkování.
U více odolných skvrn je dobré zvolit některý z odskvrňovačů nebo vyzkoušet „babské“ rady, jako je přidání prášku do pečiva k várce bílého prádla, nebo citrónová šťáva či jar přímo na skvrnu.

prázdniny končíPozor na vši!

I když to jistě není nic pěkného, není za co se stydět – v poslední době se opět výrazně zvyšuje výskyt vší. Rozhodně to nemusí být známkou zanedbané osobní hygieny, většina dětí si vši jednoduše přinese z kolektivu. Bohužel se pedikulóza (zavšivení) hodně rychle šíří a pokud nezakročíte okamžitě, bude mít vešky brzy celá rodina. Dětské tábory jsou ideálním místem pro šíření nepříjemné nákazy, proto děti vždy po návratu pečlivě zkontrolujte. Zavšivení se pozná snadno, je doprovázeno silným a nepříjemným svěděním pokožky hlavy, vši jsou ve vlasech viditelné (zvláště při česání nad bílým papírem) a při bedlivější prohlídce najdeme na vlasech blízko pokožky hlavy i stříbřité hnidy – vajíčka. Boj proti vším se určitě neobejde bez cesty do lékárny.  V ČR se každý rok prodá více než dvě stě padesát tisíc kusů odvšivovacích produktů.

Pravidelný režim je důležitý

Protože o prázdninách se často uvolňují nebo případně úplně mizí pravidla, která byla v průběhu školního roku pevně zavedená, je třeba dítěti znovu obnovit režim. A to ideálně alespoň v posledním týdnu před nástupem do školy. Dítě se musí naučit chodit večer v danou hodinu spát a ráno vstávat, také je příhodné zklidnit aktivitu v průběhu dne. Jednoduše ho potřebujete připravit na to, že už brzy bude muset několik hodin držet pozornost. Aby se dítěti dobře usínalo, můžete organismu pomoci hrnkem teplého mléka nebo bylinkovým čajem. Rozhodně není vhodné, aby dítě usínalo u televize. Taková předpříprava od rodičů usnadní dítěti návrat do lavice a pomůže učitelům s počátečním náporem nepozornosti. U některých dětí se krátce před návratem do školy mohou objevit obavy z toho, co přinese další školní rok. Může dojít i na somatické projevy, jako je bolest hlavy, břicha, průjem nebo zvracení. V takovém případě je vždy dobré s dítětem trpělivě promluvit, vyslechnout jeho strachy a pokusit se mu v rámci možností poradit a pomoci.

Nákupy, nákupy, nákupy

Nákupy alespoň některých školních potřeb je dobré nechat až na začátek školního roku. Požadavky pro odbornější předměty jsou poměrně specifické, děti dostanou v prvních školních dnech seznam, co budou potřebovat, a nestane se tak, že by jim nevyužité pomůcky ležely celý rok v šuplíku. Situace je trochu jiná, jde-li vaše ratolest do školy poprvé. Rady, co každý prvňáček potřebuje, obdržíte většinou při zápisu, a protože vybavit nového malého školáka vás vyjde v průměru na 3000 Kč, je lepší si výdaje trochu rozdělit. Dobré je ovšem před koncem školního roku projít dětský šatník a doplnit, co chybí, popřípadě z čeho dítě přes prázdniny vyrostlo. Při hektickém začátku školního roku, kdy se musí platit nejrůznější kroužky a sportovní kluby, nehledě na nové pomůcky a učebnice, to trochu pomůže peněžence a také uspoří drahocenný čas, kterého žádný rodič nemá první měsíc školní docházky nazbyt.


Zdroj: Wansou a Paranit


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !