Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Prázdniny u babičky

21. 03. 2015 | Vaše příběhy
Jako asi každý, i já ráda vzpomínám na prázdniny prožité u babičky a dědy na vesnici. Vždy jsem se tam těšila. Nejen proto, že prarodiče měli spoustu zvířat, které jsme my doma neměli, ale i proto, že jsme si velmi dobře rozuměli s bratrancem, se kterým jsme se jinak často nevídali. Babička sice prohlašovala, že chce na prázdniny vždy jen jednoho z nás, ale nakonec se nechala přemluvit a mohli jsme zůstat oba.

Ale nemyslete si, že jsme si vždy jen hráli nebo vymýšleli lumpárny. Museli jsme i pomáhat, ale i ta práce nám připadala zábavná, protože byla jiná než doma.

Jednou týdně jsme například chodili s babičkou na „velký“ nákup. Protože obchod byl asi tři kilometry daleko, vzali jsme dvoukolák a cestou tam jsme se s bratrancem navzájem střídavě vezli (bylo to s kopce). V obchodě babička nakoupila trvanlivé potraviny na celý týden, naskládala je do dvoukoláku a my jsme jí ho pomáhali tlačit domů.

prázdniny u babičkyAle nejvíce zábavy jsme si užili se zvířaty. Babička měla ovci a kozu. Každé ráno jsme je vodili na pastvu. Bratranec ovci, já kozu. Zatímco ovce šla poslušně tam, kam měla, koza měla cestou několik zastávek a odboček, protože musela ochutnat, co dobrého kde roste. Já jsem za ní vlála jako praporek a ještě jsem pak dostala vyhubováno za spoušť, kterou koza způsobila.

Nejraději ale vzpomínám na to, jak si sousedé vzájemně pomáhali. Babička měla kus pole, kde kromě zeleniny a brambor rostlo i obilí. Když přišly žně, bylo samozřejmé, že když v jedné chalupě začali sekat obilí, za chvíli se objevili na poli sousedé a pomáhali, co bylo třeba. Věděli, že když budou kosit oni, zcela samozřejmě přijdeme zase my (včetně nás - dětí). Nikdo se dopředu na ničem nedomlouval, nikdo nikoho o nic neprosil. Všichni to brali jako samozřejmost.

Stejně tak v zimě, když byla zabíjačka, jsme my děti byly vyslány s výslužkou (jelítky, jitrnicemi, polévkou) po sousedech, protože jsme věděli, že oni se zachovají stejně.
Možná si tu dobu zpětně trochu idealizuji, ale velmi ráda na ni vzpomínám.


Aliceč - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
 



Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
Pekná spomienka na detstvo Smajlík.
Moji starí rodičia z obidvoch strán bývali v rovnakom meste ako my, takže som na prázdniny nechodila.
Ale mala som ich veľmi rada a často na nich v duchu myslím.
Čím som staršia, tým častejšie Smajlík.
Obrázek uživatelky
profil
moc hezky napsáno ,taky jsem to tak prožívala ,ale už je to moc dávno,člověk nezapomína na hezké chvíleSmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
krásné vzpomínky..Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
i já moc ráda vzpomínám...už je to hodně let ale zapomenout se nedá....Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Taky na dětství na vesnici moc ráda vzpomínám. Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles