Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Prázdniny u babičky

21. 03. 2015 | Vaše příběhy
Jako asi každý, i já ráda vzpomínám na prázdniny prožité u babičky a dědy na vesnici. Vždy jsem se tam těšila. Nejen proto, že prarodiče měli spoustu zvířat, které jsme my doma neměli, ale i proto, že jsme si velmi dobře rozuměli s bratrancem, se kterým jsme se jinak často nevídali. Babička sice prohlašovala, že chce na prázdniny vždy jen jednoho z nás, ale nakonec se nechala přemluvit a mohli jsme zůstat oba.

Ale nemyslete si, že jsme si vždy jen hráli nebo vymýšleli lumpárny. Museli jsme i pomáhat, ale i ta práce nám připadala zábavná, protože byla jiná než doma.

Jednou týdně jsme například chodili s babičkou na „velký“ nákup. Protože obchod byl asi tři kilometry daleko, vzali jsme dvoukolák a cestou tam jsme se s bratrancem navzájem střídavě vezli (bylo to s kopce). V obchodě babička nakoupila trvanlivé potraviny na celý týden, naskládala je do dvoukoláku a my jsme jí ho pomáhali tlačit domů.

prázdniny u babičkyAle nejvíce zábavy jsme si užili se zvířaty. Babička měla ovci a kozu. Každé ráno jsme je vodili na pastvu. Bratranec ovci, já kozu. Zatímco ovce šla poslušně tam, kam měla, koza měla cestou několik zastávek a odboček, protože musela ochutnat, co dobrého kde roste. Já jsem za ní vlála jako praporek a ještě jsem pak dostala vyhubováno za spoušť, kterou koza způsobila.

Nejraději ale vzpomínám na to, jak si sousedé vzájemně pomáhali. Babička měla kus pole, kde kromě zeleniny a brambor rostlo i obilí. Když přišly žně, bylo samozřejmé, že když v jedné chalupě začali sekat obilí, za chvíli se objevili na poli sousedé a pomáhali, co bylo třeba. Věděli, že když budou kosit oni, zcela samozřejmě přijdeme zase my (včetně nás - dětí). Nikdo se dopředu na ničem nedomlouval, nikdo nikoho o nic neprosil. Všichni to brali jako samozřejmost.

Stejně tak v zimě, když byla zabíjačka, jsme my děti byly vyslány s výslužkou (jelítky, jitrnicemi, polévkou) po sousedech, protože jsme věděli, že oni se zachovají stejně.
Možná si tu dobu zpětně trochu idealizuji, ale velmi ráda na ni vzpomínám.


Aliceč - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
 



Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
ASI MĚLI LIDI K SOBĚ BLÍŽ
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles