Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Pražská Eiffelovka

13. 07. 2017 | Česká republika
Všichni zajisté znají kovovou krásku tyčící se do mraků v srdci Paříže Eiffelovu věž a domnívám se, že mnozí alespoň slyšeli i o její mladší a pětkrát nižší „sestřičce“, trčící se na Petřínském vrchu v našem hlavním městě – „Petřínské rozhledně“. 

Tato kovová kráska pochází z roku 1891 a byla postavena pro Zemskou jubilejní výstavu. Je vysoká celkem 65,5 metru a nabízí nádherné výhledy do svého okolí. Kochat okolní krajinou i hlavním městem se můžeme ze dvou vyhlídkových plošin, jedna se nachází na vrcholu ve výšce 55 metrů a druhá se nachází níže. Na vyhlídkové plošiny se můžeme dostat buď výtahem umístěným v tubusu rozhledny, nebo po točitém schodišti. Zajímavé a podle mne i neobvyklé je to, že točitá schodiště se na rozhledně nachází dvě. Jedno schodiště je určeno pro výstup na rozhlednu a druhé je určeno pro sestup. Nestává se tedy, že by se lidé museli cestou nahoru nebo dolů vyhýbat turistům, kteří jdou opačným směrem. Pokud tedy lidé omylem nevstoupí na schodiště určené pro opačný směr, než sami hodlají jít. To se občas bohužel také stává, především v horní části. Kdo nechce použít výtah, ale chce si na tuto krásku sám vyšlápnout, musí absolvovat celkem téměř 300 schodů. Za ten rozhled to ale zajisté stojí! A podle mých zkušeností se vyhne i delší frontě, ve které stojí lidé čekající právě na výtah.

Z rozhledny je nádherný výhled nejen na samotné hlavní město a na Vltavu, která jím protéká, ale při příznivém počasí můžeme dohlédnout mnohem dál do české krajiny. Můžeme spatřit horu Říp a vrcholky Českého středohoří, v dáli na severu můžeme zahlédnout vrcholky Krkonoš a na druhé straně od Prahy můžeme spatřit vrcholky Brd. Ne vždy se ale poštěstí mít podmínky na daleké výhledy, což vůbec ale nevadí. Samotný pohled na matičku měst pod námi je i tak úchvatný a v Praze není příliš mnoho jiných míst, odkud bychom se mohli podobně kochat rozhledem na hlavní město. Na jedné straně se od nás nedaleko rozkládá Pražský hrad, který je v Česku nejrozsáhlejším hradním komplexem následovaný Českým Krumlovem. Poměrně blízko můžeme spatřit i Strahovský klášter. Kouzelný je pohled na červené střechy starých domů z výšky. Naši pozornost zajisté upoutá i klikatící se řeka Vltava a mosty, které ji přetínají v čele s Karlovým mostem. V dáli můžeme pozorovat novější a modernější architekturu a odhadovat i tipovat názvy jednotlivých městských čtvrtí.

Zavítáte-li v létě nebo kdykoli jindy do Prahy, určitě si výstup na tuto malou Eiffelovku, jak se také Petřínské rozhledně občas říká, nenechte ujít a zařaďte ho do svého programu.


Uhliska - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Pražská Eiffelovka:

Pražská Eiffelovka
Pražská Eiffelovka
Pražská Eiffelovka
Pražská Eiffelovka
Pražská Eiffelovka
Pražská Eiffelovka
Pražská Eiffelovka
Pražská Eiffelovka
Pražská Eiffelovka
 


Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
pěkné Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Z rozhledny musí být krásný výhled na Prahu. Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Hezký článek.
Samozřejmě, Petřín je Petřín, ale na ty davy turistů nemám nervy. Pokud to jde, tak mimo hlavní sezonu. Jednou jsme tam šplhali po zcela namrzlých schodech, už to je hodně dávno.

..a až teď mě napadlo, že jsem o Petříně (ne o rozhledně) taky psala...no, v roce 2012, tak jestli chcete, mrkněte na:
http://www.chytrazena.cz/vylet-na-petrin-18293.html
Obrázek uživatelky
profil
už se tam chystám snad deset let..nějak to nevycházíSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Děkuji za hezké komentáře i Nelke za další informaci ke článku. Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles