Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 28.03. 2024
Dnes má svátek Soňa
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Pražská muzejní noc

5. 06. 2019 | Kultura

Muzejní noc je akce, při níž jsou muzea, galerie a památkové objekty otevřeny třeba i přes půlnoc a vstupné do nich je buď snížené, nebo zdarma. Organizátoři muzejních nocí se tak snaží vzbudit v řadách široké veřejnosti zájem o muzea a podobné instituce.

První ročník muzejní noci proběhl v roce 1997 v Berlíně. První Pražskou muzejní noc zorganizovalo Národní muzeum v roce 2004. Zájem muzejních institucí o tuto formu popularizace muzejnictví a hlavně výrazný ohlas návštěvníků zapříčinil rozšíření této akce i do dalších měst České republiky. Od čtvrtého ročníku se tato akce uskutečňuje každý rok a navazuje na Mezinárodní den muzeí, který  připadá na 18. května.

Muzejní noc má svou tradici ve městech po celé Evropě, každoročně se akce zúčastňuje mnoho návštěvníků. Muzea a galerie nabízejí nočním návštěvníkům kromě nezvyklé noční prohlídky svých expozic, výstav či objektů i bohatý doprovodný program v podobě koncertů, divadelních i filmových představení, workshopů, výtvarných dílen, přednášek a ochutnávek i soutěží. Pro nejmenší účastníky připravují pořadatelé speciální doprovodný program. Doporučují nám společně s dětmi odhalit tajemství nočního kulturního světa. Úspěch je mimořádný, každý rok se připojuje stále více měst a institucí. Muzejní noc se stala ojedinělou akcí – významným kulturním a společenským fenoménem, který nemá svým rozsahem v Evropě obdoby.

Pražská Muzejní nocO muzejní noci je mezi zpřístupněnými objekty zajištěna přeprava pomocí bezplatných speciálních muzejních autobusových linek. Provoz metra bývá prodloužen do 1.00 hodin, navazuje na něj povrchová doprava.

Letošní 16. Pražská muzejní noc začne 8. června v 19:00 a skončí 9. června v 1:00 hodin.                                                                     

Na náměstí Jana Palacha a na Václavském náměstí před Historickou budovou Národního muzea budou od 10 hodin do půlnoci Informační stany, obdržíte zde i mapky dopravy s přehledem zapojených muzeí. Informační stan na Václavském náměstí má být otevřen už v pátek 7. června v čase od 12.00 až do 19.00 hodin. I tak doporučuji prostudovat si webové stránky, kde najdete vše co je třeba.

Věřím, že seznam objektů uspokojí: Historická budova Národního muzea, Nová budova Národního muzea, Náprstkovo muzeum asijských, afrických a amerických kultur, Muzeum Antonína Dvořáka, Muzeum Bedřicha Smetany, Národopisné muzeum, České muzeum hudby, Letecké muzeum Kbely, Muzeum družstevnictví, Poštovní muzeum, Museum Montanelli, Muzeum komunismu, Muzeum Karla Zemana, NaFilM: Národní filmové muzeum, Muzeum městské hromadné dopravy, Muzeum kávy Alchymista, Muzeum Policie České republiky, Národní pedagogické muzeum a knihovna J. A. Komenského, Národní technické muzeum, Národní zemědělské muzeum, Plynárenské muzeum, Technické a dokumentační muzeum pražské energetiky, Muzeum hl. m. Prahy na Florenci, Židovské muzeum v Praze: Klausová synagoga a Maiselova synagoga.

Národní památník na Vítkově, Národní památník hrdinů heydrichiády, Salmovský palác, Šternberský palác, Veletržní palác, Colloredo - Mansfeldský palác, Galerie AMU, Galerie Bulharského kulturního institutu, Galerie Emilie Paličkové, Galerie Hollar, Galerie Villa Pellé, AVČR Galerie Věda a umění, Novomlýnská vodárenská věž, Podskalská celnice na Výtoni, Novoměstská radnice. Dům fotografie, Dům národních menšin, Městská knihovna, Ústřední knihovna, Knihovna Václava Havla, Knihovna AVČR, Zpěvácký spolek Hlahol v Praze, Český rozhlas, ČNB, Vysoká škola uměleckoprůmyslová v Praze, Ponrepo – kino Národního filmového archivu, Goethe-Institut, MeetFactory.

Pokud bude přát počasí, noční procházku vám zpříjemní: Letohrádek Hvězda, Botanická zahrada hl. m. Prahy a Skleník Fata Morgana, Zámecký areál Ctěnice, Galérie Vyšehrad, Kasematy a podzemní sál Gorlice, Cihelná brána.                                                                 

Pražské Quadriennale zajistí akci na Výstavišti v prostorách: Malá sportovní hala, Křižíkovy pavilóny, Průmyslový palác, Lapidárium Národního muzea.

Univerzita Karlova nabízí k prohlídce objekty na šesti různých adresách: Karolinum, Stomatologické muzeum, Anatomické muzeum – Anatomický ústav 1. LF UK, Akademický klub 1. LF UK – Faustův dům, Mineralogické muzeum, Mapová sbírka, Chlupáčovo muzeum historie Země, Knihovna chemie, Hrdličkovo muzeum člověka, Rotunda sv. Václava (MFF UK - Matfyz), Botanická zahrada.

Domnívám se, že k přiloženým fotografiím víc popisků netřeba. Jen doplňuji, že v budově Mozarteum sídlí NaFilM: Národní filmové muzeum a nadpis MOC nad schodištěm objevíte v Muzeu komunismu.

Snad jsem vás inspirovala a do hluboké noci za kulturou vyrazíte i vy.


HankaHH - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Pražská muzejní noc:

Pražská muzejní noc
Pražská muzejní noc
Pražská muzejní noc
Pražská muzejní noc
Pražská muzejní noc
Pražská muzejní noc
Pražská muzejní noc
Pražská muzejní noc
Pražská muzejní noc
Pražská muzejní noc
Pražská muzejní noc
Pražská muzejní noc
Pražská muzejní noc
Pražská muzejní noc
Pražská muzejní noc
Pražská muzejní noc
Pražská muzejní noc
Pražská muzejní noc
Pražská muzejní noc
Pražská muzejní noc
Pražská muzejní noc
Pražská muzejní noc
Pražská muzejní noc
Pražská muzejní noc
Pražská muzejní noc
Pražská muzejní noc
Pražská muzejní noc
Pražská muzejní noc
Pražská muzejní noc
Pražská muzejní noc
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles