Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Chytrá žena

Pražská zeleň - Hodkovičky

22. 01. 2015 | Česká republika
Dnes bych vám ráda představila další kousek pražské zeleně. Přestože se často pohybujeme v jeho těsném okolí, nikdy nás nenapadlo, jak hezká příroda i zajímavé objekty se zde nachází.

Tato čtvrť se jmenuje Hodkovičky a patří pod městskou část Praha 4. Nás bude zajímat především údolí tvořené Zátišským potokem, který pramení na Lhotce pod bývalým koupalištěm, a jsou na něm vybudovány tři rybníky: rybník U Vodotoku, Zátišský rybník a nádrž Hodkovičky. Svou nedlouhou pouť zakončuje v Modřanech, kde se vlévá do Vltavy.
Nedivím se, že se malebné údolí koncem 19. století stalo oblíbeným výletním místem Pražanů, už název Zátiší, mluví za vše. Vznikla zde řada restaurací a rekreačních vil. Dnes si už lze jen se špetkou nostalgie představovat, jak zde korzovaly dámy se slunečníky a klobouky plnými květin a stuh, a kterak se jim dvořili kavalíři s hůlkami a cylindry. 
Můžeme ale věnovat svou pozornost architektonicky zajímavým vilám, neorenesančním i funkcionalistickým, ponořeným do vzrostlých stromů. Žil a tvořil zde akademický sochař, profesor a rektor Akademie výtvarných umění Jan Hána (1927-1994). Z jeho tvorby připomenu např. sochu sedící dívky (Jarmily) v parku na Kampě.

pražská zeleňV poklidných Hodkovičkách je i ateliér sochařky a medailérky Marie Uchytilové (1924-1989), autorky největšího pomníku dětským obětem války na světě - sousoší dvaaosmdesáti lidických dětí, které zahynuly v plynových nákladních vozech při převozu z polské Lodže do Chelmna.

Půvabný letní zámeček  vilu „Lalotta“ si zde nechal postavit továrník Hans Kropf. V této vile později bydlel JUDr. Přemysl Šámal (1867-1947), vzdělaný a rozhodný muž, který se angažoval ve veřejné činnosti i v politice a mj. se zasloužil o vznik Československé republiky. Působil též jako kancléř T. G. Masaryka.
Rádi objevujeme filmová místa a porovnáváme, jak vypadají ve skutečnosti. I zdejší údolí jedno z takových míst ukrývá. Jistě znáte starší český seriál Hříšní lidé města pražského a vzpomenete díl s názvem Turecké náušnice, v níž rada Vacátko a detektivové z pražské „čtyřky“ řeší případ vraždy ve slunečních lázních. Budova s prosklenou kopulí se nachází právě zde, v zalesněném svahu nad Zátišským potokem. Za první republiky zde skutečně bývaly Rücklovy léčivé sluneční lázně (majitelé Rückl a Schubert), v nichž se léčily choroby nervové i plicní, revmatismus, ischias, chudokrevnost, blednička atd. Dobová fotografie ukazuje objekt ze tří stran obklopený loukou, nyní je okolo vzrostlý les. Ve zrekonstruované budově dnes sídlí nestátní zdravotnické zařízení, zabývající se především komplexní diagnostikou a léčbou neplodnosti.

Zalesněné stráně údolí jsou protkány pěšinkami, které vás mohou dovést např. k dětskému hřišti zhruba uprostřed jižního svahu. Les samotný je smíšený, převažují duby, habry, javory, buky. Občas najdeme borovici či modřín.

Nejkrásnější alej dubů nalezneme uprostřed údolí, v ulici V Lučinách. Vysázel je kolem roku 1880 již zmíněný továrník Hans Kropf. Statné stromy (uváděný obvod je 258 - 403 cm) byly právem vyhlášeny za památné. Těmito místy prochází i cyklotrasa, po které se dá celkem bezpečně sjet ze sídliště Lhotka na pravý vltavský břeh.
Ani si nepřipadáme jako v Praze, občas se potkáme s pejskaři, mine nás rekreační běžec, jinak je tu klid. Na závěr zbývá dodat, že to byla po všech stránkách příjemná a zajímavá vycházka a určitě jsme zde nebyli naposled.

Další články věnované pražské zeleni naleznete zde:


IKE - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Pražská zeleň - Hodkovičky:

Pražská zeleň - Hodkovičky
Pražská zeleň - Hodkovičky
Pražská zeleň - Hodkovičky
Pražská zeleň - Hodkovičky
Pražská zeleň - Hodkovičky
Pražská zeleň - Hodkovičky
Pražská zeleň - Hodkovičky
Pražská zeleň - Hodkovičky
Pražská zeleň - Hodkovičky
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
velmi pěkné Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
zase pěkný článek. Obdivuji Tě, jak vše znáš. Nikdy jsem nepřemýšlela o tom, že Praha může mít krásná místa i jinde než jsou známé Pražské památky. Díky za příjemné čtení.SmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Díky za velmi zajímavý článek a moc pěkné fotografie. 37 let jsem v Praze bydlela, ale na opačném konci Prahy a tak jsou pro mne tato místa milým překvapením.
Obrázek uživatelky
profil
zase jsem poznala kousek Prahy.Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles