Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 16.04. 2024
Dnes má svátek Irena
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Pražská zeleň – Klánovický les

27. 03. 2015 | Česká republika
Moje babička občas říkávala, že je zima, případně že fouká, „jako na Vidrholci“. Asi jsem si jako dítě představovala Vidrholec (Vídrholec) jako větrnou hůrku, pustý skalnatý kopec, na kterém sídlí samotný král vichrů. Tento název sice nese jeden z útvarů v Teplických skalách, osada u Netvořic i nevysoký vrch severně od Velvar, ale ten úplně původní Vidrholec se nachází v místech dnešního Klánovického lesa.

Na výlet pražskou zelení dnes tedy zamíříme na samý východní okraj metropole, do prostoru mezi Újezdem nad Lesy, Klánovicemi a Úvaly.
Ve středověku zde stávalo několik vesnic. Dokládají to četné archeologické nálezy, v terénu oko laika pozná nejlépe zbytky studny v bývalé vesnici Žák. Tehdy byl zalesněný hvozd mnohem rozsáhlejší, a protože tudy vedla obchodní stezka, není divu, že zde - pod dubem, za dubem - sídlili loupežníci. Kupci, obchodníci a poutníci byli pro lapky snadnou kořistí. Vrchnost se pochopitelně snažila jejich řádění a drancování přilehlých obcí zabránit, ale problémy přetrvávaly. Polapené zbojníky rychle nahradili další z řad válečných zběhů i ožebračených vesničanů.

Klánovický lesV novodobé historii čelí les nebezpečí zcela jiného charakteru, například v roce 1926 měla být podstatná část lesa vykácena a využita na stavební parcely, z nedávné doby je mediálně nejznámější vášně rozněcující causa golfového hřiště.
Klánovický les je nejrozsáhlejším souvislým lesním komplexem na území Prahy, má 1.030 ha, a je protkán sítí cest. Při procházce smíšeným lesem, v němž převažují duby, borovice a smrky, se můžete setkat nejen s běžnými informačními tabulemi, ale i s několika okruhy Lesní galerie. Jde o dětské kresby žáků zdejší základní školy, inspirované Klánovickým lesem a tím, co v něm roste a žije. Můžete se tak zastavit u divočáka Klánovičáka, slepýše Loudala, mloka Skvrňáka či střevlíka Krovkáče. Další tabule jsou věnovány rostlinám, stromům, houbám i zdejším loupežníkům. Každý obrázek je doplněn vtipnou básničkou paní Lucie Černé. Pokud se vám prostřednictvím QR kódu podaří spojit s webovými stránkami, lze si přímo na místě poslechnout krátké zvukové sekvence - třeba povídání o příslušném zvířátku, případně ukázku jeho hlasu. Nebo si Lesní galerii můžete probrouzdat celou doma na internetu - https://lesnigalerie.praha21.cz/ - a určitě oceníte nápady, obětavost a vytrvalost jejích tvůrců. Projekt je opravdu povedený a myslím, že je jednou z těch správných cest, jak naučit děti dívat se kolem sebe, vnímat krásu přírody a vážit si jí.

Klánovický les je dostupný ze všech stran MHD, zajímavou alternativou je využití vlakového spojení, neboť středem přírodního parku prochází trať z Prahy do Českého Brodu. Z centra města, Masarykova nádraží, se sem dostanete za 20 minut.

IKE - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Pražská zeleň – Klánovický les:

Pražská zeleň – Klánovický les
Pražská zeleň – Klánovický les
Pražská zeleň – Klánovický les
Pražská zeleň – Klánovický les
Pražská zeleň – Klánovický les
Pražská zeleň – Klánovický les
Pražská zeleň – Klánovický les
 



Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
Se zájmem jsem článek přečetla.
Obrázek uživatelky
profil
Jen škoda těch vrahounů a gaunerů co tam pobíháSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Ráda jsem si přečetla Smajlík a dozvěděla se plno informacíSmajlík.
Obrázek uživatelky
profil
Jsem moc ráda, že jste napsala tento článek, protože Klánovický les znám, poblíž bydlí moje dcera a tento "skvost" mě vždy fascinoval. Chodívala jsem tam s vnoučaty, vozila kočárek a pozorovala tu krásnou flóru. Velice mě také zaujala historie, kterou zde popisujete, mám radost za tyto informace.SmajlíkSmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Zajímavé a poučné - jako vždy.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles