Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 29.03. 2024
Dnes má svátek Taťána
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Pražská zeleň - Letenské sady

9. 06. 2020 | Česká republika
Prohlížela jsem si obsáhlý a pestrý archiv svých námětů na vycházky a výlety křížem krážem republikou a všimla si, že pražským lesoparkům a zahradám jich za poslední roky bylo věnováno devět. Kam tedy za pražskou zelení zamíříme při jubilejním desátém? Co třeba do Letenských sadů!

Jde (po Stromovce) o druhý největší park v Praze 7. Ze severu je lemovaný  Letenskou plání, prudký svah k jihu končí na vltavském nábřeží. Jeho vyvýšená poloha umožňuje hezký výhled na pražskou kotlinu. To mělo svůj význam především strategický, v podstatě při každém obléhání Prahy zde tábořila vojska.

Letenské pláně pamatují opravdu různorodé události, sloužily ke shromažďování i zábavě. Již v roce 1261 se zde konala korunovační slavnost krále Přemysla Otakara II. V novodobějších dějinách se tady hodně sportovalo, počátkem 20. století vznikl lehkoatletický stadion, kurty, stadiony Sparty a Slavie (ta se později přestěhovala do Edenu), konaly se zde předválečné všesokolské slety.

Letenské sadyPlocha byla využívána pro cirkusová šapitó i cirkusy zcela jiného druhu - vojenské přehlídky a prvomájové průvody. Samostatnou kapitolu tvoří stavba a zbourání obřího pomníku jednoho z největších diktátorů a masových vrahů historie, Josifa Vissarionoviče Stalina.
Pláně byly svědkem protestní demonstrace při Sametové revoluci, v roce 1990 zde sloužil mši papež Jan Pavel II. při své první návštěvě Československa.

Letná, to je především prostor. A zjevně stále existuje dost lidí, kteří, jakmile se jim volný prostor naskytne, mají nutkavou potřebu ho něčím zaplnit.
Plánovala se tu výstavba budovy university, Parlamentu, památník Tyrše a Fügnera, Oceanárium, památník osvobození Rudou armádou, Národní galerie a nejspíš máte v živé paměti návrhy Národní knihovny architekta Jana Kaplického.
Při procházce Letenskými sady a jejich blízkém okolí se setkáme i s řadou zajímavých objektů. 
Začneme u Hanavského pavilonu, který reprezentoval práci Knížecích hanavských železáren komárovských na Zemské jubilejní výstavě v roce 1891. Půvabná  novobarokní stavba s četnými litinovými prvky byla majitelem železáren knížetem Vilémem Hanavským darována Praze, rozebrána a přestěhována na současné místo. Dnes slouží jako restaurace a je odtud krásný výhled.

Další z mnoha pohledů na město se naskýtá z míst, kde dříve stával Stalinův pomník a dnes Pražský metronom. Upraveným parkem s dětskými hřišti projdeme až k novorenesančnímu Letenskému zámečku (možnost občerstvení), připomínajícímu italskou vilu. Zajímavostí je, že zde byla v letech 1891-1916 konečná zastávka letenské lanové dráhy. Ta měla dva vozy a fungovala stejně jako v té době lanovka petřínská, systémem vodní převahy.

V meziválečném období jezdilo na trase bývalé lanové dráhy pohyblivé schodiště, jakýsi předchůdce dnešních eskalátorů. Poslední zbytky zařízení po lanové dráze a eskalátoru zanikly v letech 1949–1951 při výstavbě Letenského tunelu, který se nachází přímo pod námi.
Přejdeme za budovu zámečku k technické památce - nejstaršímu dochovanému kolotoči v Evropě. Možná také pamatujete figury koní se skleněnýma očima, rytíře na středovém sloupu, vybavíte si vůni zaprášeného dřeva a koňských kůží a plechový břinkot skříňového orchestrionu.
Na dohled je Národní technické muzeum a Národní zemědělské muzeum, jejichž expozice určitě stojí za návštěvu a podrobná prohlídka zabere hodně času. Necháme si ji tedy na jindy, dokončíme procházku parkem a zamíříme k pavilonu Expo 58. Tato originální stavba získala na Světové výstavě Expo 58 v Bruselu nejvyšší ocenění, Zlatou hvězdu.

Byla demontována, přesunuta do Letenských sadů a do roku 1990 sloužila jako restaurace. V poprivatizačním chaosu téměř zchátrala, dnes jsou zde kanceláře reklamní firmy. 
Procházka Letenskými sady není jen obyčejnou procházkou parkem, ale může být i připomínkou střípků naší historie.

IKE - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Pražská zeleň - Letenské sady:

Pražská zeleň - Letenské sady
Pražská zeleň - Letenské sady
Pražská zeleň - Letenské sady
Pražská zeleň - Letenské sady
Pražská zeleň - Letenské sady
Pražská zeleň - Letenské sady
Pražská zeleň - Letenské sady
Pražská zeleň - Letenské sady
Pražská zeleň - Letenské sady
Pražská zeleň - Letenské sady
Pražská zeleň - Letenské sady
Pražská zeleň - Letenské sady
Pražská zeleň - Letenské sady
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Pěkný koutek Prahy
Obrázek uživatelky
profil
v součastné době nefunguje. Probíhá rekonstrukce, mechanizmu i koní. Kůže jsou originál. Dělala se velká sbírka mezi lidmi. Je to opravdu skvost.
Obrázek uživatelky
profil
...Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Letenské sady a Thomayerovy sady jsem měla v plánu .....předběhnutí odpouštím. Mám další zajímavosti z těchto míst, takže ty časem doplním. Hanka
Obrázek uživatelky
profil
na Letné je fajn procházkováníSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles

Pomlázka