Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Miminka
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 16.04. 2024
Dnes má svátek Irena
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Přechod na tuhou stravu a pití z hrníčku

21. 09. 2010 | Výživa

Má-li vaše dítě v období 7.- 8. měsíce zoubky, můžete začít s navykáním na tuhou stravu. Jestliže se dítě dovede posadit a vydrží chvíli sedět samo, můžete mu opatřit dětskou stoličku. Je-li neposedné, klidně držte dítě na klíně a učte ho jíst v klidu, při jídle ho povzbuzujte. K nacvičování kousání se nejlépe hodí rohlík, nebo chleba, který má být rozkrájený na malé kousky, aby se snadno vešly do pusy dítěte.

Zkoušejte to ke snídani nebo svačince. Pečivo můžete namazat máslem, aby se dítěti líp polykalo. Dítě velmi rychle pochopí, že má žvýkat. Na máslo pak můžete položit kousek oloupaného rajčete. Přitom je nutno vždy počkat, až dítě spolkne celé sousto. Teprve potom můžeme podat další kousek. Aby si dítě pomalinku navyklo na tuhou stravu.

Některé děti nedokáží snadno zvládnout přechod na tuhou stravu. Nedaří se jim rozmělnit rozkrájené kousky, i když je rozkrájíme na velmi malé. V tomto případě je dobré odložit pokusy aspoň o týden a potom to zkusit znova. Bylo by chybou nutit dítě do tuhé stravy za každou cenu. Při takovém přechodu na tuhou stravu musíme postupovat pomalu a opatrně. Některé děti se naučí kousat a polykat tuhé kousky velmi pozdě. V takovém případě je nutné dlouho trpělivě podávat jídla připravená v kašovité formě.  Smíšená strava zanechává v trávicím ústrojí větší zbytky, děti se pak většinou zbaví zácpy a plynatosti, kterou trpívají v době, kdy byly živeny výhradně mlékem.

Maso cenný zdroj železa

Když nemá dítě problémy se žvýkáním, můžeme začít podávat 2 x 3 týdně maso, nakrájené na malé kousky. Nejvhodnější je libové maso telecí nebo drůbeží, které obsahuje hodně železa. Maso připravujeme vařením nebo dušením. Jako přílohu můžete přidávat kromě brambor a bramborové kaše také rýži a těstoviny. K přípravě jídel je nejvhodnější rostlinný tuk.

Ovoce a zelenina denně na talíři

Ovoce a zeleninu má dítě dostávat denně. Když dáváte dítěti ovoce a zeleninu také jí nakrájejte na malé kousky. Nikdy nepodávejte dětem příliš velké a tvrdé kousky, například syrové mrkve, nebo jablek. Tvrdou zeleninu vždy nastrouhejte. Takové kousky jsou pro dítě nebezpečné. V zimním období přidávejte dítěti hlavně vařené brambory pro svůj vysoký podíl vitamínu C.

Pití z hrníčku

V 7. měsíci můžete začít učit dítě pít z hrníčku. Nejvhodnější je hrneček z umělé hmoty, ozdobený dětskými kresbičkami. Jakmile se děťátku pití z hrnku začne dařit, nezapomeňte je odměnit pohlazením a pochvalou. Jakmile dítě přejde na tuhou stravu, bude se potřebovat mezi jídlem občas  napít. Nejvhodnější nápojem je pro ně mléko nebo převařená nezávadná voda, zchlazená na přiměřenou teplotu. Dítěti můžete také podávat čerstvé vymačkané ovocné a zeleninové šťávy, které řeďte vodou v poměru 1:1. Čaj patří také mezi vhodné nápoje, zejména čaj ovocný. Pokud kupujete bylinkové čaje, je dobré je kupovat v lékárně, kde vám poradí jaký čaj použít. Dále to jsou speciální dětské čaje, které obsahují spoustu přidaných vitamínů. Když dítě nechce pít neslazený nápoj, sáhněte raději po lžičce medu než cukru.

Obohacením jídelníčku a přechodem na tuhou stravu zajistíte dítěti pestrou a vyváženou stravu s vyšší energetickou hodnotou a správný vývoj dítěte.

 

Marta - čtenářka

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
no mám už bohaté zkušenosti (už mám čtvrté mimi) pokud kojíš a ještě chceš, tak je zbytečné dávat dítěti láhev z dudlíkem.
My dáváme hrneček od tomme tipe nebo od aventu z hubičkou.
jinak hodně cenných rad můžete najít na kojeni.net - je to nejen o kojení, ale i o tom jak zavádět dětičkám novinky.
Obrázek uživatelky
profil
Tak jsem právě dočetla tento článek.Moc díky je plný dobrých informací.Máme doma půlročního chlapečka kterého plně kojím.Podle rady dětského lékaře je čas na první příkrmy.Ráda bych pak dala synovi i napít čaje ale bohužel mi stále odmítá láhev..nevíte někdo jak ho na lahvičku naučit?Moc děkuji za vaše rady a zkušenosti.Máme doma už čtyřletého kluka ale s tím v tomto nebyl problém.Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles