Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 29.03. 2024
Dnes má svátek Taťána
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Před odjezdem za exotikou nezapomeňte na očkování

18. 01. 2011 | Praktické rady

Pokud si chcete v tomto chladném zimním období dopřát trochu sluníčka a vyrazit do dalekých teplých krajin, neměli byste zapomínat na své zdraví.

 

Zatímco cestovní lékárničku můžete doplnit rychle v rámci jedné návštěvy lékárny, o vhodném očkování na cesty se vyplatí přemýšlet včas. Základním vybavením cestovatele by mělo být očkování proti žloutence typu A a B, to se totiž hodí vždy a všude, podobně jako léky proti bolesti, průjmu či zácpě. Účinky očkování kombinovanou vakcínou nastupují po 6 týdnech a většina zdravotních pojišťoven na něj přispívá.

 

Využijte krásy zimy k cestování

Přestože zima nepředstavuje cestovatelsky nejatraktivnější období, k cestování ji využívá stále více lidí a obliba zimní dovolené v teple exotických zemí stoupá.

 

Myslete na prevenci proti žloutence

S veškerým cestováním mohou být však kromě zážitků a poznávání bohužel spojena i zdravotní rizika. Je dobré je co nejvíce eliminovat ještě před odjezdem a zaměřit se na prevenci. Výhodnou investicí do zdraví je z tohoto hlediska očkování proti žloutence typu A a B, které vám poskytne dlouhodobou ochranu nejen na cesty.

 

Třetina lidí neví, kde se žloutenkou nakazila

Žloutenky jsou infekční onemocnění, která se přenáší mezi lidmi virem. Způsobuje je hned několik typů virů, které se liší způsobem přenosu i možností ochrany proti nim.

 

Nejčastěji se vyskytuje žloutenka typu A, jejíž virus může přežívat v podstatě kdekoliv. K nákaze touto nemocí dochází pozřením viru např. v kontaminovaném jídle nebo nápoji. Mnohdy však k přenosu viru stačí, dotknete-li se úst kontaminovanou rukou, příborem či ubrouskem.

 

Druhým nejčastějším typem žloutenky je typ B, jejíž virus se naopak přenáší tělními tekutinami, tedy krví či poševním sekretem. K přenosu žloutenky typu B může dojít např. při nechráněném sexu.

 

Na očkování se dostavte minimálně dva týdny předem

Proti těmto dvěma typům žloutenky existuje očkování vhodné pro děti i dospělé. Zvolit můžete
i kombinovanou vakcínu, která účinně chrání proti žloutence A i B. Očkování touto vakcínou je nutné zahájit 6 týdnů před odjezdem, kdy stihnete 2 dávky v rozestupu 4 týdnů, které zaručí potřebnou imunitu. Poslední třetí dávka se očkuje 6. měsíc od zahájení očkování.

 

Pokud již nemáte dostatek času, můžete využít alespoň očkování proti žloutence typu A. Pokud zahájíte očkování minimální dva týdny před odjezdem, budete proti této nemoci chráněni. Druhá, posilující, dávka vakcíny se očkuje mezi 6. a 12. měsícem od zahájení očkování.

 

Gabriela Straková

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
injekce nesnáším, tak nikam nejezdím
Obrázek uživatelky
profil
zatial som sa neočkovala, ale je to iste riziko
Obrázek uživatelky
profil
Užitečné rady. Očkování proti žloutence by mělo být.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles

Koleda