Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Chytrá žena

Předcházejte dopravním nehodám a zabavte děti na cestách

15. 08. 2010 | Praktické rady

Letošní červenec se již teď řadí z hlediska dopravních nehod k jedněm z nejtragičtějších letních měsíců za posledních deset let. Protože Shell klade na bezpečnost dlouhodobě velký důraz, nabádá řidiče k tomu, aby před cestou věnovali zvýšenou pozornost nejen např. technickému stavu vozidla nebo doplnění kapalin, ale i svým dětem.


Společně s dětským psychologem proto připravil několik rad, které mohou rodičům cestování s dětmi zpříjemnit a zároveň pomoci zajistit bezpečné dojetí do cíle.


Dopravních nehod neustále přibývá, a i když statistiky přesně nehovoří o tom, jaký aspekt a v jakém procentu je způsobuje, jednou z častých příčin je zcela jistě nepozornost řidiče při rodinařízení. Tu může způsobovat například přílišný hluk přepravovaných dětí v autě. Všeobecně se dá říci, že děti do 5 let jsou schopné se soustředit na jednu činnost průměrně 15 minut, v 6 letech umějí udržet pozornost téměř půl hodiny a od 8 let se zvyšuje průměrný čas pozornosti na 45 minut.


Společnost, která prostřednictvím svých čerpacích stanic denně poskytuje odpočinek a osvěžení na cestách tisícům motoristů, si uvědomuje, že cestování s dětmi není vždy jednoduché. Proto ve spolupráci s dětským psychologem připravili pro motoristy souhrn rad, jak děti jednoduše a účinně zabavit, zpříjemnit jim cestování a zabránit tak případné autonehodě způsobené nepozorností řidiče. 


Vymyslete pro své ratolesti program, zajistí vám větší bezpečnost. Děti během cesty nejraději něco poslouchají, zpívají nebo si hrají. Pořiďte jim speciální nahrávky s pohádkami, písničkami nebo jiným zábavným programem, které můžete zakoupit v hračkářstvích a knihkupectvích, nebo novou hračku.


Dodržujte pravidelné přestávky. Malé děti do 3 let potřebují přestávku minimálně každou hodinu, respektive hodinu a půl, aby se osvěžily a trochu se protáhly. Starším dětem stačí až 2 hodiny. Platí jednoduchá zásada, že čím déle se budete snažit dítě udržet ve vozidle, tím negativnější budou jeho reakce. 


Dbejte na dodržování pitného režimu a vhodného občerstvení. Pokud dětem dodáte rovnoměrně energii, zabráníte tak jejich únavě a přispějete k jejich vyrovnanosti a uvolněnosti. Mezi vhodnou stravu patří určitě celozrnné potraviny, ovoce nebo zelenina. Naopak potraviny s vysokým obsahem cukru se rychle spalují, děti dostávají brzy hlad a mohou být podrážděné. Také těžké a mastné potraviny jsou při cestování zcela nevhodné.


Aby se vaše děti cítily při cestě pohodlně a byly v klidu, přibalte jim do auta jejich oblíbenou věc, ať už plyšovou hračku nebo deku, která jim dodá pocit jistoty.  Dítě se tak bude ve stresovém prostředí cítit bezpečněji.


Podle psychologů by řidiči rozhodně neměli děti odbýt větou typu „Buď ticho a neotravuj!“. Vymyslet jim na cesty autem program nebo vybrat zajímavou hračku sice zabere nějaký čas, ale určitě se to vyplatí.


Zdroj: shell.cz


Vendi V.
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !