Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Předcházejte zdravotním komplikacím na dovolené včas

4. 07. 2017 | Praktické rady
-Komerční sdělení-

Ve školách už naposledy zazvonilo a naše myšlenky už pomalu utíkají k vytoužené dovolené. Těší se na ni i děti, pro které je cestování velkým dobrodružstvím a zážitkem. Než ale s nimi na dovolenou vyjedete, ať už do zahraničí k moři nebo za poznáváním koutů naší země, měli byste se na ni řádně připravit. Především děti jsou totiž náchylné na celou řadu onemocnění a dovolená se tak může rázem změnit v nepříjemnou záležitost.

Cesta na dovolenou


Cestování s malými dětmi bývá velmi náročné a nejen cesta, ale i zvolená destinace pro ně mohou být stresující záležitostí. Zvlášť při cestách s časovým posunem nebo do zemí s jiným podnebím, než na které jsou zvyklé. „Strach a stres se navíc mohou projevit snížením imunity. Bakterie a viry pak snadněji tělo napadnou. Cestování s hodně malými dětmi bychom se měli raději vyvarovat. Pokud je cesta do zahraničí s  kojencem nevyhnutelná, měl by mít za sebou alespoň základní očkování“, MUDr. Zuzana Vančíková, CSc. z Kliniky dětského a dorostového lékařství 1. Lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Všeobecné fakultní nemocnice, Praha. Velkým problémem mohou být hned na začátku cesty přeplněné letištní haly s klimatizací, letadla se suchým vzduchem a desítkami cestujících na palubě. To jsou faktory, které mohou riziko potenciální nákazy zvýšit.  Před samotnou cestou je tedy důležité myslet hlavně na prevenci a včas se poradit s pediatrem eventuálně i s odborníkem na tropické a infekční nemoci. Mnoha infekcím přenosným na děti lze zabránit vhodným očkováním, zvlášť pokud se chystáte na dovolenou do zahraničí.

Pozor (nejen) na silné sluníčko a odlišnou stravu


Předcházejte zdravotním komplikacím na dovolené včasDěti se musí v novém prostředí především aklimatizovat. Čím jsou podmínky odlišnější od našeho mírného podnebného pásu, tím je přizpůsobování dětského organismu delší. Malé děti hůře snášejí vysoké teploty a vlhkost, sluneční záření, a jsou i náchylnější k dehydrataci. Velké potíže jim může způsobit i odlišná strava a alimentární nákazy. Průjmy patří k nejčastějším cestovatelským onemocněním. Často se ale vyskytují i respirační onemocnění. Častým původcem těchto onemocnění může být i pneumokok. Tato bakterie vyvolává široké spektrum onemocnění, např. zánět průdušek, zápal plic nebo zánět obličejových dutin a středouší. Nebezpečné jsou ale tzv. invazivní pneumokoková onemocnění, a to závažné formy zápalu plic, pneumokoková meningitida nebo sepse, čili otrava krve. „Nejohroženější skupinou jsou v případě této nemoci právě malé děti, nejčastěji do dvou let, protože ještě nemají zralý imunitní systém. Čím je dítě mladší, tím závažnější může být průběh infekce a může dojít i k trvalému poškození organismu,“ dodává Vančíková. Další ohroženou skupinou jsou senioři. V současné době existuje několik variant pneumokoka, takzvaných sérotypů, jejichž výskyt se liší v různých oblastech. Proti nejzávažnějším sérotypům, které způsobují těžká onemocnění (nejen) u malých dětí napříč různými částmi světa, existuje dnes již běžně dostupná vakcína.


Léto je před námi a proto bychom měli včas myslet na zdraví svých blízkých. Očkování je účinnou prevencí, jak se bránit před vznikem těchto onemocnění.
Více o pneumokokových onemocněních se můžete dozvědět zde.





Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !