Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 20.04. 2024
Dnes má svátek Marcela
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Preferujte domácí čerstvou zeleninu

10. 07. 2011 | Diety

Nechutná vám nevýrazný květák dovezený z Polska a  neokouzlí vás ani rajčata z Rumunska, která pořádně nevoní?  Patříte k těm bez vlastního záhonku? Zkuste kvalitní českou zeleninou buď z farmářských trhů, nebo ve svém okolí začněte hledat  tzv. zeleninu z integrované produkce.


Nenechte se odradit složitým označením integrovaný systém produkce zeleniny. Jednoduše řečeno se za ním skrývá česká zelenina vysoké kvality, při jejímž pěstování byly použity ekologicky přijatelné metody a naopak se minimalizoval vliv postřiků a hnojiv s možnými vedlejšími účinky. Takový systém pěstování snižuje rizika přehnojování půdy, a tím pozitivně ovlivňuje kvalitu i chuť zeleniny.


česká zeleninaZelenina pěstovaná v systému integrované produkce navíc podléhá systematické a nezávislé kontrole a je provozována pod ochranou známku, kterou získají pouze pěstitelé, jenž splní podmínky Zelinářské unie Čech a Moravy. A proč se tedy rozhodnout pro zeleninu vypěstovanou v systému integrované produkce? Důvodů je celá řada, taková zelenina je:


chutnější, neboť je pěstována s dávkami hnojiv snížených minimálně o 30 %  oproti běžnému způsobu pěstování.


zdravější, neboť pesticidy se nepoužívají preventivně, ale až po zjištění významného výskytu škůdce a až po vyčerpání nechemických metod ochrany.


bezpečná, protože před výsevem, či výsadbou, ale i v průběhu pěstování a před sklizní, jsou nezávislými pracovníky akreditovaných laboratoří odebírány vzorky půdy a rostlin a prováděny předepsané rozbory na obsah pesticidů, živin a těžkých kovů.


pod trvalým dohledem, pěstební opatření  jsou průběžně kontrolována dvěma nezávislými akreditovanými organizacemi.


nezaměnitelná, u jednoho pěstitele se vylučuje souběžné pěstování zeleniny v systému konvenčním a integrovaném a její původ musí být průkazný.


šetrnější k životnímu prostředí,  protože při pěstování je jednak zeleninavýznamně omezena chemická ochrana, a jednak se snižuje i kamionová doprava jinak nutná pro dovoz zeleniny ze zahraničí.


naše - česká, neboť systém IPZ byl vytvořen a zaveden pro produkty vypěstované v České republice. Jejím pravidelným nakupováním tak podpoříte české zemědělství.


cenově dostupná – cenově se totiž neliší od zeleniny, která je vypěstována běžným způsobem. Je tak dostupnější než BIO.


Pokud tedy máte možnost výběru, preferujte zeleninu a ovoce vypěstované u nás. Kromě toho, že podpoříte naše pěstitele, také uděláte o trošku více pro své zdraví. Zelenina či ovoce, které dozrává na naší půdě a pod naším sluníčkem je určitě zdravější a chutnější než to, které musí dozrávat ve speciálních skladech.


Mezi nejoblíbenější druhy zeleniny patří v současné době ty, které nevyžadují náročnou kuchyňskou úpravu. Patří k nim kedlubny, ředkvičky, papriky, chřest, rozmanité odrůdy salátů a rajčata. Češi také v posledních letech poměrně razantně mění své stravovací návyky a čerstvou zeleninu chtějí zařazovat do svého jídelníčku po celý rok.


Bohatá a pestrá strava je ale velmi důležitá nejen v dospělosti. Především u dětí, jejichž organismus je ve vývoji, může čerstvá zelenina v jídelníčku změnit celý jejich další život… Pokud vaše dítě zelenině příliš neholduje, je například vystaveno až třináctkrát většímu riziku vzniku zácpy.


Zdroj: Penny.cz


Vendi V.
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Taky mám tu možnost,pěstovat zeleninu doma.A vůbec mi nevadí,že to zabere čas,spíš mě to baví,zelenina z obchodu není to pravé ořechové,domácí zelenina je mnohem zdravější a má výjmečnou chuť.
Obrázek uživatelky
profil
To bych sice ráda kupovala, ale není kde.Nějaké trhy u nás sice fungují asi jednou týdně, ale tam se dá prý koupit jen dopoledne, v poledne tam už skoro nic není natož odpoledne, když jdu z práce.SmajlíkSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles