Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 29.03. 2024
Dnes má svátek Taťána
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Přehrada Gabčíkovo

19. 05. 2018 | Vaše příběhy

Několik let  jsem pracovala ve velkém závodu v našem městě. Odbory se o důchodce velmi dobře starají. Kromě toho, že každý rok máme setkání s důchodci s pohoštěním a dárkem, také nám přispívají na masáže, saunu, bazén a máme možnost dvakrát do roka uspořádat zájezd,  na který nám odbory přispívají. A jeden takový zájezd se uskutečnil jednu květnovou neděli.

Zájezd se konal  na Slovensku do Gabčíkova a Dunajské Stredy.  První zastavení bylo na přehradě Gabčíkovo. Vodní dílo Gabčíkovo  je na Dunaji v Trnavském okrese,  na maďarsko-slovenských hranicích asi 40 km od Bratislavy. A teď něco z historie této přehrady.

Původně mělo jít o společnou  československo-maďarskou  stavbu, aby se zabránilo záplavám, které tuto oblast  zasáhly v letech 1954 a 1965 a také aby se zlepšila splavnost této části Dunaje. Stavba přehrady začala v roce 1976 společným projektem mezi oběma zeměmi. V roce 1989 se rozhodla maďarská vláda stavbu přerušit, z důvodu politických změn v zemi.  V letech 1990 – 1991 se rozhodovalo, zda elektrárnu dokončit, či nikoliv. Nakonec se Československo  v roce 1991 rozhodlo stavbu dokončit. Vodní dílo bylo nakonec uvedeno do provozu v říjnu 1992. Maďarsko od původně společné stavby odstoupilo a nádrž dostavila jen slovenská strana. Spory mezi oběma zeměmi trvají dodnes.

Také náš zájezd měl projížďku lodí, kde nás přivítala v kajutě průvodkyně, která nás seznámila s historií přehrady a plavebním kanálem, současně v kajutě probíhal film o přehradě Gabčíkovo. Plavili jsme se plavební komorou, která je dlouhá 275 metrů a široká 34 metrů. Jelikož Dunaj je propojen s řekou Rýnem a Mohanem, tak jsme potkávali lodě s vlajkami západoevropských zemí,  jako např. Nizozemí, Francie. Provoz je vedený ve dvou zdymadlových komorách, který kontroluje dozorna. Prostor před vjezdem anebo výjezdem do plavební komory je řízen semaforem, kde lodě čekají na pokyn, kdy mají vplout do plavební komory. Bylo krásné počasí, akorát nahoře na lodi dost foukalo. Po příjemné plavbě a krásném zážitku jsme byli na obědě v restauraci, kterou provozovala naše průvodkyně se svým manželem přímo u Dunaje, takže jsme viděli proplouvat  turisty na kajacích. V této restauraci jsme měli objednaný kotlíkový guláš, který všem chutnal.

Po odpočinku a dobrém obědě jsme jeli do Dunajské Stredy do Thermalparku. Kdo nešel do termálu, šel na prohlídku města. Dunajská Streda leží v podunajské rovině, v Trnavském kraji, má 23 000 obyvatel, většinu maďarské národnosti. Já jsem ze zdravotních důvodů termály nemohla navštívit, proto jsme s kamarádkami absolvovaly návštěvu města, kde nám při dobré kávě a zmrzlině doba čekání rychle uběhla. 

Při zpáteční cestě jsme všichni obdivovali vinice a sady ovocných stromů, všude v okolí kvetly a voněly akáty. Budete-li mít cestu na Slovensko, udělejte si pěkný výlet do tohoto kraje. 
                                                                                         

Komadi - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Přehrada Gabčíkovo:

Přehrada Gabčíkovo
 



Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
krásný článekSmajlík

Byli jsme také na jihu Slovenska, ale na Gabčíkovo už nám nevyšel čas. Snad příště.
Obrázek uživatelky
profil
Moc pěkný článek.SmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Zdeničko, hezky jsi nám popsala váš výlet. V roce 1965, se také můj otec, účastnil na odklizení záplav. Váš bývalý zaměstnavatel, byl a je k pohledání! Zájezd se vám vydařil a máte hezkou vzpomínku! Článek se mi líbí!
Obrázek uživatelky
profil
přemýšlím, jestli jsme někdy alespoň jeli kolem.. budu se muset podívat na mapu.. Jižním Slovenskem jsme několikrát projížděli..Smajlík
Byl to hezký zájezd..Smajlíkdík za článečekSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Zdeni, článok je veľmi pekný.
Na svoju hanbu musím priznať, že hoci to nemám až tak ďaleko od miesta bydliska, na vodnom diele Gabčíkovo som doteraz ešte nebola, aj keď sme výlet tam viackrát zvažovali.
Možno sa to raz podarí.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles

Kraslice