Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Přestáváte kouřit? Usnadněte si to.

24. 01. 2015 | Péče o tělo
Podle Českého statistického úřadu je u nás rakovina druhou nejčastější příčinou úmrtí. Konkrétně rakovina plic je u mužů dokonce tou nejfatálnější, zatímco u žen je na děsivém druhém místě těsně za rakovinou prsu. O škodlivosti kouření již dávno není pochyb. Pokud jste si i vy zamanuli, že s tím skoncujete, musíte nejprve pochopit, do čeho jdete a jak na to.

Odvykací kúra není žádný med. Doprovází ji totiž mnohé abstinenčními příznaky, jež celou proceduru hodně znepříjemní i velmi odhodlanému člověku. Abstinent je často bezdůvodně nervózní, potí se, má zažívací problémy, nebo si třeba kouše nehty. Každý člověk prožívá abstinenční stres individuálně, takže se na něj můžete připravit jen podle svých zkušeností s reakcemi vašeho organismu na stres. Mělo by to však být nenávykovou formou. Určitě nechcete vytlouct klín klínem a přivodit si jinou závislost.

Obecně řečeno je při odvykání vhodné užívat bylinku třezalku. Místo zapálení cigarety si ve vypjaté situaci raději dejte bylinku třezalku. Nemáte-li po ruce přírodní bylinky, sáhněte po přírodních tabletách z lékárny. Právě tato bylinka je totiž označována za přírodní Přestáváte kouřit? Usnadněte si to.antidepresivum a pomáhá při velkém nervovém vypětí, které je doprovázeno stresem a výkyvy nálad. Výborně vás uklidní a zlepší rovněž kvalitu vašeho spánku.

Dalším velmi nežádoucím abstinenčním příznakem můžou být i přibývající kilogramy. Je pochopitelné, že se člověk neustále snaží zaměstnat, aby nemyslel na cigaretu. Mít ústa plná dobrého jídla je jistě příjemnou náhražkou za cigaretu, nicméně časem vás může nadváha začít zlobit ještě více než kouření. Vhodné je proto s dobrým jídlem zařadit do programu i nějakou novou aktivitu, která vás bude pořádně bavit. Kromě klasických sportů se v poslední době vynořila spousta nových tanečních stylů a posilovacích lekcí. Zkuste s přáteli například kanjam, což je relativně nový druh sportu s létajícím talířem.   

Permanentní pocit stresu, který abstinujícího kuřáka nutí k nervozitě a jídlu, způsobuje nedostatek nikotinu. Nikotin totiž zpomaluje činnost žaludku a prodlužuje pocit sytosti. Kuřák má proto trávicí systém v útlumu a nemá tak často chuť k jídlu. Kromě toho má nikotin stimulační účinky na myšlení i pozornost, nebo také uvolňuje organismus. Když ho tedy závislý kuřák vysadí, velmi rychle ho přepadne nervozita a roztěkanost.

Zatímco závislost na nikotinu si člověk vypěstuje během chvilky, odvykání trvá v podstatě celý život. Člověk už je napořád odnaučený kuřák. Na cigaretový kouř je většinou citlivější než běžný nekuřák a vždycky se najde situace, kdy by si uměl představit cigaretu v ústech. Přestože je odvykání náročný boj, vzhledem ke statistikám se zkrátka vyplatí. Naše plíce dostávají dost zabrat, i když nekouříme.

Zdroj, foto: Kneipp


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !