Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 28.03. 2024
Dnes má svátek Soňa
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Prestižní ocenění pro Slovník nespisovné češtiny

1. 09. 2007 | Knižní tipy
Ve 14. ročníku prestižní soutěže Slovník roku se na 1. místě v kategorii „Výkladový slovník a encyklopedické dílo“ umístil Slovník nespisovné češtiny z nakladatelství Maxdorf.

Soutěž vyhlašuje každoročně Jednota tlumočníků a překladatelů, odborná porota je složena ze zástupců všech profesních překladatelských a tlumočnických organizací České republiky, nakladatelů a dalších odborníků. Slavnostní vyhlášení výsledků proběhlo v rámci 13. mezinárodního knižního veletrhu „Svět knihy Praha 2007“.

Porota ocenila jak velký rozsah Slovník nespisovné češtiny pokrývající nespisovné vrstvy českého jazyka od klasické mluvy podsvětí přes profesní slangy až po slang současné mládeže, tak etymologický výklad původu slov, který přináší mnohé dosud neznámé souvislosti.

Slovník nespisovné češtiny
Předsedkyně JTP Amalaine Diabová při předání ceny připomněla, že rozšíření počtu hesel v druhém vydání na celkových 14 000 se podařilo také díky internetovým stránkám Slangy.cz . Za autorský kolektiv převzal ocenění hlavní editor Slovníku nespisovné češtiny Jan Hugo. V loňském roce v téže kategorii zvítězil Nový akademický slovník cizích slov A–Ž (Academia). Hlavní cenu letošního ročníku získala publikace Petra Voita Encyklopedie knihy – knihtisk a příbuzné obory v 15. až 19. století z nakladatelství Libri.

Spisovná čeština versus hovorová čeština

Jako spisovná čeština se obvykle chápe kodifikovaný útvar českého národního jazyka, který má funkci národně reprezentativní. Užívá se v úředních dokumentech, v oficiální komunikaci a v médiích, alespoň ve veřejnoprávních.

Jde o soustavu pravidel, jejichž dodržování je v určité komunikaci závazné, norma přitom určuje nejen, jak se má psát, ale předepisuje také správnou výslovnost. Kodifikace spisovné češtiny je obsažena zejména v Pravidlech českého pravopisu, Slovníku spisovného jazyka českého a Slovníku spisovné češtiny. Střediskem kodifikace je Ústav pro jazyk český AV ČR.

Variantou spisovného jazyka je hovorová čeština, jde o jeho mluvenou podobu, užívá se v polooficiálních, resp. v neoficiálních mluvených projevech. Hovorové výrazy, na rozdíl od spisovných v užším smyslu, mají různou míru „nespisovnosti“. V našem slovníku uvádíme také nevelký počet výrazů klasifikovaných ve Slovníku spisovné češtiny jako hovorové, a to zejména z důvodu jazykových souvislostí. Jejich označení zkratkou SSČ (která znamená, že výraz je uveden ve Slovníku spisovné češtiny) pomůže čtenáři si uvědomit, kudy vede hranice mezi spisovnými a nespisovnými výrazy.

Slovník nespisovné češtiny vydalo nakladatelství Maxdorf.

ZUZI
Chytrá Žena.cz




Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !

Mašle