Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 18.04. 2024
Dnes má svátek Valérie
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Chytrá žena

Prevence dětské obezity aneb základem je rodina

9. 12. 2010 | Diety
Předcházení obezitě je nejjednodušší a nejúčinnější léčba dětské obezity, ale tato velká šance se u konkrétního dětského pacienta nesmí promarnit. U dětí mladý organismus spotřebuje 50 – 60 % energie na své fungování (bazální metabolismus), 20 % na aktivní výkon během dne a 10 % na obnovu tkání. Navíc se však průběžně dítě vyvíjí, a proto tvoří významnou energetickou položku také růst.

Kvalitní psychický i fyzický růst dítěte je umožněn pouze prostřednictvím pestré a pravidelné stravy s dostatečným obsahem všech základních živin, jejichž zdroji jsou plnohodnotné potraviny (pramenitá voda, celozrnné obiloviny, mléko, ovoce, zelenina, čerstvé maso, mořské ryby). Racionální jídelníček má obsahovat všech šest základních skupin potravin, které by měly být zastoupeny v určitém poměru (maso, ryby, drůbež: 1-2 porce, mléko, vejce: 2-3 porce, ovoce: 1-2 porce, zelenina: 3 porce, obilniny, přílohy: 3-6 porcí, živočišné tuky: 1 porce). Jídelníček dětí by měl obsahovat potraviny ze všech šesti skupin, aby byl zaručen správný růst a prevence-detske-obezityfungování. Naopak neplnohodnotné potraviny (cukrovinky, uzeniny, smaženiny nebo sycené tekutiny) může tělo postrádat a dítě by se s nimi mělo setkat spíše ojediněle.

Při volbě pohybových aktivit musíme dávat do vztahu příjem, výdej a jejich psychický obraz. Podle zájmů motivujeme děti k provozování aktivity, která je jim v tomto směru nejbližší. Pro dívky to bývá nejčastěji tanec, bruslení, plavání nebo aerobic (vhodný u nižšího stupně nadváhy). Chlapci dávají přednost fotbalu nebo jiným míčovým hrám. Doporučujeme jízdu na kole, rychlejší formu chůze, jogging. Nejdůležitější je pohyb „za všech okolností“ – chůze pěšky do školy, na autobus, do schodů (místo výtahem a eskalátory), pohyb při domácích pracích, atd.

Veškerá snaha odborné i laické veřejnosti v prevenci a léčbě dětské obezity je však naprosto neúčinná bez podpory stěžejního základu každého dítěte – jeho rodiny. Ta totiž představuje základní stavební kámen dětského světa, na kterém dítě postaví celý svůj budoucí život.

Životní styl rodiny se vždy v plném rozsahu odrazí na návycích a zvycích jejích nejmenších členů. Pokud rodina tráví víkendy na horách a sport je nenásilnou formou začleněn do jejího života, pak je jen malá pravděpodobnost, že děti prosedí celé dny u počítače nebo televize s pytlíkem chipsů nebo čokolády. Podobné je to také s jídelními zvyklostmi. I ty totiž přenášíme na naše děti, které díky svým rodičům mohou přijmout ovoce, zeleninu a další nezbytné složky výživy za zcela přirozenou součást stravy.

Zabránění rozvoji obezity snižuje v dospělosti výskyt diabetu mellitu 2. typu o 2/3. Redukce tělesné hmotnosti o 5-10 % snižuje komplikace metabolického syndromu o 50 % a agresivním ovlivněním všech rizikových faktorů metabolického syndromu lze předejít více než 80 % kardiovaskulárních příhod.

Zdroj: Žij zdravě

Veronika J.
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
určite to treba začať v detstve
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles