Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Miminka
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 28.03. 2024
Dnes má svátek Soňa
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Prevence strií v těhotenství – o své tělo pravidelně pečujte

11. 09. 2013 | Těhotenství
Strie neboli pajizévky mohou postihnout každou ženu. Útočí při prudké změně váhy a v období puberty, ale nevyhnou se ani sportovkyním. A úplně nejčastěji jsou jimi postižené ženy v těhotenství. Zbavit se jich je v podstatě nemožné, nejdůležitější je proto prevence - tedy pravidelná péče o pokožku.

Uvádí se, že strie postihují až 90 procent všech nastávajících maminek. Vznikají především na břiše, ale také na prsou, hýždích, bocích či stehnech. „Jedná se o takzvané pajizévky neboli vnitřní jizvy, kde vrchní vrstvy  kůže jsou nepoškozené, ale pokožka praská vlivem mechanického tlaku hlouběji ve škáře, tedy v oblasti kolagenních a elastických vláken, za vzniku často nevzhledných jizviček,“ vysvětluje dermatoložka MUDr. Silvie Rafčíková. Budoucí maminky mohou v rámci prevence strií promazávat a mechanicky dráždit příslušné partie k tomu určenými krémy a olejíčky, které zvýší elasticitu kůže a zabrání tak prasknutí.

Prevence strií v těhotenství – o své tělo pravidelně pečujteStrie obvykle měří několik centimetrů a zpočátku jsou často červené až červenofialové. Čerstvé pajizévky mohou být také vypouklé a mnohdy během dvou až tří let postupně blednou do bělavé barvy, přičemž na povrchu mívají tenkou svraštělou kůži a bývají spíše vpadlé. Je nutné počítat s tím, že zcela se jich už nezbavíte.

Se striemi je proto dobré pokusit se zatočit ještě před tím, než se vůbec objeví. Vhodnou prevencí máte totiž největší šanci na jejich zmírnění. „Používáním kvalitních přípravků dětské kosmetiky s minimálním obsahem látek, jako jsou parfémy a konzervační látky, můžeme předejít přílišnému vysychání pokožky a zajistit, aby se dostala do styku jen s těmi látkami, které jí prospívají. Zároveň tak snižujeme riziko kontaktních alergií na minimum,“ vysvětluje MUDr. Silvie Rafčíková.

Péče o pokožku rizikových partií by měla být pravidelná, ideálně každodenní. Krém či olejíček vtírejte jemnými krouživými pohyby do ještě vlhké pokožky břicha, hýždí, boků a stehen. Důsledná péče o kůži se vyplatí i tehdy, když se již strie na pokožce objevují.

Při výběru přípravků, které v těhotenství použijete na svoji pokožku, je důležité klást zvýšenou pozornost na jejich kvalitu a čistotu. „Nejvhodnější jsou přípravky složené výhradně z čistých přírodních surovin, bez barviv a konzervačních látek,“ říká MUDr. Silvie Rafčíková.

Obecně platí, že času, který v těhotenství věnujete sama sobě, byste rozhodně neměla litovat. Péčí o sebe totiž prospíváte i vašemu děťátku, které je na vaše v nitřní naladění velmi citlivé. Je pro něj tedy důležité, abyste se i během těhotenství cítila zdravá, spokojená a hezká.

Zdroj, foto: Bübchen


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Já se při obou těhotenství mazala ElastiQem. Při chlapečkovi bylo vše v pohodě, ale při holčičce se mi udělaly tři krásné souměrné praskliny po obou stranách pupíku mazání nemazání. Manžel říkal, že to vypadalo, jako by mě poškrabal vlkodlak. Teď už naštěstí vybledly.
Obrázek uživatelky
profil
Já se od třetího měsíce mazala olejíčkem k tomu určeným. Z prvu 2x denně, pak 3x a nemám jedinou strii, i když genetické předpoklady k tomu, dle břicha mamky a babičky, mám velké..
Obrázek uživatelky
profil
Marné bude se natírat mastmi,jen vyhozené peníze.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles

Kraslice