Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Chytrá žena

Prevence zranění a první pomoc na sjezdovce

26. 01. 2011 | Fitness

Nikdo z nás pravděpodobně (pokud to tedy není náplní vašeho povolání) takové situace nevyhledává, ale může se nám lehce stát, že se ocitneme u zraněného lyžaře či snowboardisty. Naší povinností je mu pomoci, ale víme jak? Co udělat pro to, abychom nezpůsobili ještě větší škodu, případně abychom neohrozili sami sebe?

Nejprve několik zásad, jak předejít vlastnímu zranění a zranění svých blízkých. Na sjezdovce se musíme chovat tak, abychom nikoho neohrožovali, ale to zdaleka nestačí. Také naše oblečení a vybavení by mělo být co nejbezpečnější. Rozhodně si nechte odborně seřídit lyže či snowboard. V případě pádu vás správně nastavené vázání dokáže zachránit před nepříjemnými zraněními jako jsou zlomeniny kotníků či kolen! Samozřejmostí by měla být helma a to nejen pro děti. Dnešní nabídka dokáže vyhovět širokému spektru požadavků a kromě toho, že vás chrání před úrazem hlavy, vás také zahřeje. Velmi užitečným doplňkem je reflexní oděv (případně i reflexní vesta z auta) a chránič páteře. Nemusíte se bát, že by vás omezoval v pohybu. Pozor na různé předměty v kapsách. Klíče, mobilní telefon, ale i například peněženka se mohou při pádu stát nebezpečnou zbraní. Měli byste je mít umístěny na těle tak, aby se vám v kapse nevzpříčily a nemohly vás tak ohrozit. Nikdy byste neměli jezdit sami, ale minimálně ve dvou. Případně by o vás měl alespoň někdo vědět, kde se nacházíte a kdy se vrátíte. Rozhodně každý (nebo alespoň jeden člen skupiny, která se však nesmí rozdělit) by u sebe měl mít mobilní telefon. Další užitečnou pomůckou je termofólie (ano, ta, která je součástí autolékárničky).

Jak postupovat při pomoci zraněnému? Vzhledem k rychlostem, jakými se na sjezdovkách dnes jezdí, především zajistěte, aby se s vámi nesrazil nikdo další – tedy přeneste zraněného, pokud se nachází na nepřehledném místě, nebo pověřte někoho, aby okolní lyžaře upozornil. Nejprve samozřejmě zajistíme základní životní funkce, to známe ze školy (a většina z nás si zopakovala v autoškole). Na sněhu je jednou z priorit teplo, zde nám pomůže izotemická folie, případně naše vlastní oblečení. (Zraněný člověk v důsledku šoku ztrácí tělesné teplo rychleji.) Rozhodně však nepodáváme alkohol! Ten jednak paradoxně urychluje tepelné ztráty, navíc například v případě nutnosti podání léků může způsobit závažné komplikace. Zraněného ošetříme, pokud je to v našich silách (alespoň zastavíme krvácení), jeho převoz však raději (je-li to možné) ponecháme odborníkům. Rozhodně bychom neměli zouvat zraněnému obuv – jednak je téměř nemožné například při zlomenině sundat lyžařské boty tak, abychom nezpůsobili ještě větší újmu, navíc dojde k další tepelné ztrátě. Zraněného bychom neměli nechávat o samotě, v dnešní době většinou můžeme pomoc zavolat mobilním telefonem. V případě, že musíme pro pomoc dojet a není poblíž nikdo, kdo by se zraněným zůstal, označíme jeho místo tak, abychom jej snadno našli.

A co říci na závěr? Jako při každé pomoci zraněnému – NEPANIKAŘTE! Mohli byste stres zbytečně přenést na něj. Mluvte na zraněného, ale vyhýbejte se popisům toho, jak špatně to  vypadá. Snažte se působit sebejistě a optimisticky, psychika v takových situacích dokáže divy!

 

Agrant - čtenářka

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
treba myslieť na všetko
Obrázek uživatelky
profil
nad místem, kde je zraněný lyžař zabodnout překřížené lyže. Tím se upozorní na situaci, že se poskytuje zraněnému pomoc.
Pak, podle okolnosti zranění, se přesune, odveze, anebo se vzpamatuje, pokud jde třeba o vyražený dech.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles