Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 16.04. 2024
Dnes má svátek Irena
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Chytrá žena

Preventivní prohlídky u očního lékaře

4. 05. 2015 | Péče o tělo

OTÁZKA TÝDNE:

Mezi preventivními prohlídkami není uvedena prohlídka u očního lékaře. Znamená to, že k očnímu lékaři jít jen tak z preventivních důvodů nemůžu? Nebo je třeba mít doporučení od praktického lékaře?

ODPOVĚĎ:

K očnímu lékaři se můžete objednat bez doporučení od praktického lékaře, a to i když žádnou zrakovou vadu nebo potíže související s očima nemáte a chcete jen vyšetřit preventivně. Praktický lékař má ale každému pacientovi v rámci preventivní prohlídky, na kterou se má chodit co dva roky, provést i orientační vyšetření zraku.

Výstupem preventivní prohlídky u praktického lékaře tedy může být jeho doporučení, abyste očního lékaře navštívil. Zejména v případě, že máte nemoci, které mohou zrak ovlivnit, byste měl chodit k očnímu lékaři pravidelně. To se týká např. diabetu či vysokého krevního tlaku. Důvodem k preventivní návštěvě oftalmologa by měl být také výskyt očních vad v rodině, zejména zeleného či šedého zákalu.

Preventivní prohlídky u očního lékařeJak často a v jakém věku by měl člověk docházet na preventivní vyšetření k očnímu lékaři, není nikde (v zákoně, vyhlášce apod.) stanoveno. Na rozdíl od preventivních prohlídek u praktického lékaře resp. praktického lékaře pro děti a dorost, gynekologa a zubního lékaře, kde frekvenci i obsah prohlídek určuje samostatná vyhláška ministerstva zdravotnictví. Sami oftalmologové zmiňují jako vyhovující dvou- nebo tříletý interval preventivní prohlídky u mladých osob, od 40 let pak je vhodné nechat si oči zkontrolovat častěji. Kdo nosí brýle či kontaktní čočky, chodívá na prohlídku většinou podle potřeby. Pojištěnec má nárok na předpis a úhradu brýlových čoček v základním provedení vždy při změně korekce (počtu dioptrií), jinak pojišťovna hradí pojištěncům nad 15 let jednou za tři roky brýlové čočky v základním provedení a přispívá částkou 150 Kč na brýlovou obrubu.

Při první prohlídce se lékař dotáže na vaši anamnézu, včetně chorob a aktuálně užívaných léků. Součástí vyšetření bude nejen vyšetření zrakové ostrosti, ale i vyšetření oka a očního pozadí a kontrola nitroočního tlaku, což je důležité zejména u pacientů se zmíněnými chorobami a obecně u starších pacientů.

Připomínáme, že pojištěnec má právo na výběr lékaře, přičemž podmínkou je, že tento lékař má smlouvu s jeho zdravotní pojišťovnou. V opačném případě si musí sám platit i ty poskytnuté služby, které jsou jinak hrazeny z veřejného zdravotního pojištění. Lékař může pacienta odmítnout přijmout, pokud by tím už bylo překročeno jeho únosné pracovní zatížení a došlo by tak ke snížení úrovně kvality a bezpečnosti zdravotních služeb poskytovaných pacientům již přijatým. Za převzetí do péče nemůže lékař vybírat žádný "vstupní poplatek", stejně jako nemůže vybírat od pacienta v hotovosti peníze za služby hrazené z veřejného zdravotního pojištění.

Zdroj: VZP


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !