Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Při dodržování novoročních předsevzetí platí: Netlačte na pilu.

29. 01. 2017 | Zajímavosti
„To, co lidé nazývají štěstím, je okamžik, kdy přestanou mít strach.“– Gilbert Cesbron

Nejzajímavějším rysem prvního měsíce každého nového roku byl v minulosti led a sníh – od toho také název leden. V současnosti je mnohem častěji ale právě leden charakterizován spíše jako měsíc nových začátků, nejrůznějších předsevzetí a cílů. Pokud je v dnešní společnosti něčím opravdu významný, je to právě počet pokusů zhubnout, skončit s kouřením, začít pravidelně sportovat a nejlépe vše najednou.

Jepičí život podobných novoročních cílů byl popsán mnohokrát, často mají společné především dvě věci. Spoléhají se především na silnou vůli, dodržení často nereálného akčního plánu a obrovskou porci novoroční snahy něco změnit. Druhá podobnost je, že končí velmi často nezdarem. Proč? Pokud čekáte odpověď, že za to může nedostatek pevné vůle a vaší snahy, možná budete příjemně překvapeni.

Štěstí najdete tehdy, když ho přestanete všude hledat.

Při dodržování novoročních předsevzetí platí: Netlačte na pilu.Za všemi předsevzetími ať už jsou sebemenší stojí vždy nějaká vyšší potřeba, vyšší cíl. Shazujeme pět kilo, protože chceme vypadat dobře, chceme být spokojeni sami se sebou, ne proto, aby váha navážila méně. Pokud bychom byli spokojeni s tím, jak vypadáme právě teď a celkově se sebou samým, pravděpodobně bychom se do hubnutí vůbec nepouštěli. Ukazuje se, že na tyto skutečně důležité cíle, na tyto vyšší potřeby, jako je například sebevědomí, štěstí, pocit bezpečí, úspěchu, nalezení životního partnera a docílit tak spokojenosti sám se sebou, snaha nestačí. Urputné úsilí je totiž často překážkou, která nám dosažení tohoto kýženého stavu znemožňuje.

Například přílišná snaha o vlastní bezpečí paradoxně vede ke strachu. Nadměrné úsilí o štěstí vede k vyhýbání se všemu, co by nám mohlo způsobit neštěstí - a to je snadný způsob, jak si dříve či později vypěstovat úzkost. Snaha o prokázaní vlastního sebevědomí se zase až příliš často projevuje jako arogance. Samostatnou kapitolou by pak mohly tvořit přehnané pokusy o nalezení vhodného partnera či pravé lásky. Kdo z vás někdy potkal takového cílevědomého „hledače pravé lásky“ ví, jak křečovitě, směšně a zároveň smutně takové počínání působí. Ne nadarmo se o tomto tématu točí několik filmů ročně, naštěstí většinou komedie.

On-line seznamka jako e-shop s lidmi.

Takovým případem systematického hledání lásky a štěstí jsou klasické on-line seznamky. Nabízejí tisíce „lákavých“ cílů a čím dál rychlejší a snadnější cestu, jak je zasáhnout. S trochou cílevědomosti jich můžete kontaktovat 40 každý týden, 20 potenciálních cílů odpoví, s deseti si domluvíte schůzku a celkem s jistotou se vám podaří alespoň na chvíli zahnat strach ze samoty. Ve skutečnosti tento způsob navazování nových vztahů nevede k nalezení lásky, ale mnohem častěji k vnitřní prázdnotě a prohlubující se frustraci. Celý systém ze všeho nejvíc připomíná e-shop, kde namísto bot a elektroniky jsou vystaveni lidé.

Štěstí, bezpečí, láska, úspěch jsou relativní pojmy, které nabývají různých hodnot pouze v naší hlavě. Jsou vytvářeny příběhem a okolnostmi, za jakých jsme k nim došli. Nelze je proto najít přímo ani dosáhnou silou vůle. Lidé dokáží být šťastní a cítit úspěch v podmínkách, ve kterých by si jiný zoufal, zatímco někdo propadá depresím právě proto, že v životě dosáhnul všeho, po čem toužil.

Cesta je cíl

Snaha o přímé a efektivní dosažení těchto vyšších cílů je zkratka, která nám sice usnadní cestu a přinese krátkodobé uspokojení, ale obere nás o to nejdůležitější. Je to jako si přečíst pouze poslední kapitolu knihy a domnívat se, že když známe její konec, víme stejně jako někdo, kdo přečetl knihu celou. Je to důvod, proč jednoduchá řešení zkrátka nefungují, proč výhra v loterii mnohdy přináší spíše osobní katastrofu, proč si lidé neváží věcí, které jsou zdarma a proč se vztahy ze seznamek rozpadají stejně snadno, jako vznikly. Není za nimi cesta, není za nimi příběh, není za nimi důvod ke štěstí.

To vše ovšem neznamená, že máme zůstat pasivní, rezignovat na veškerou snahu a spoléhat se na osud. Štěstí je třeba jít naproti a zároveň zaměřit svou vůli správným směrem. Co to znamená? Chcete-li se cítit v bezpečí, je tou správnou cestou naučit se přijímat rizika, ne kupovat bezpečnostní prvky a neustále se ohlížet přes rameno. Chcete-li být úspěšní, přestaňte číst motivační knihy o úspěšných lidech a naučte se raději překonávat překážky. A konečně, chcete-li najít někoho, s kým hodláte strávit zbytek života a ne jen někoho, kdo vám pomůže zvládnout samotu, naučte se nejdříve žít sami se sebou. Konkrétně to znamená přestat vysedávat na gauči a projíždět seznamky, ale místo toho se zvednout a jít sportovat, cestovat, naučit se něco nového a při tom poznávat nové lidi.

Zdroj, foto: The Pool


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !