Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 23.04. 2024
Dnes má svátek Vojtěch
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Chytrá žena

Při hubnutí je důležitá hlavně zásadovost

29. 12. 2017 | Diety
Po Vánocích si řada z nás s hrůzou stoupne na váhu a zpytuje svědomí. Kila navíc a nelichotivé křivky nás donutí zamyslet se nad svým denním rituálem a jídelníčkem, který se v tomto okamžiku snažíme rázem změnit. Co nás ale časem při tomto radikálním rozhodnutí změní, je naše ne příliš důsledná zásadovost a to, že si neuvědomujeme, jakou důležitost v našem režimu sehrává nejen jídlo, ale i voda.

Buďte alespoň pár minut denně sobečtí

Kila navíc jsou výsledkem našeho životního stylu a životosprávy. Stres, celodenní vysedávání v práci, každodenní rodinné povinnosti a upřednostňování priorit, které se nám zdají být nejdůležitější, se odráží nejen na naší celkové psychické, ale hlavně fyzické podobě.


slané smoothie

Člověk se často zastaví a zamyslí se nad svým životem až tehdy, kdy začíná být zle a jde do tuhého. Během zimních měsíců, kdy člověk zpomalí a odpočívá, si obvykle dopřeje věci, kterým se v průběhu roku snaží vyhýbat. Je to i tím, že si výrazně psychicky odpočine a ruku v ruce s tím jde mlsání nezdravých pokrmů a „pohodlí“ člověka. Namísto toho, abychom vyrazili ven na procházku nebo na běžky, se pohodlně usadíme před televizi a sledujeme filmy s lupínky v misce. Odpočívat se samozřejmě musí, ale ve zdravé míře. Na jaře přijde vystřízlivění a my s hrůzou zjišťujeme, že naše figura nebude vypadat v plavkách až tak dobře, jak jsme si představovali. Pokud si myslíte, že se do kondice dostanete během pár dní, mýlíte se. Důležité je dodržovat zdravý životní styl celoročně. Staňte se proto trošku sobcem a věnujte denně alespoň pár minut sami sobě.

Naučte se vhodně využívat pauzy

Pro zdraví ducha, ale i těla je důležitý každodenní pohyb. Vyměňte výtah za schody. Jednou minutou chůze do schodů dokážete spálit průměrně až 10 kalorií. Pokud jezdíte denně na oběd autem, zkuste to raději po svých. I když jsou venku mínusové teploty, svěží vzduch a pohyb v těle rozproudí krev a vyventiluje od rutinní práce v zaměstnání. Jestli jste se rozhodli cvičit, vytvořte si plán. Snažte se ho dodržovat a začleňte ho do týdenního programu. Buďte zásadoví a nedovolte, aby vaše plány pokazily výmluvy. Navíc cvičit můžete i doma. Dlouhé reklamní spoty během sledování oblíbeného seriálu nabízí prostor pro dřepy či „břišáky“. Stačí vám 20 minutové cvičení, což je přibližně 10 reklam.

Ano, i voda je důležitá

Stále opěvovaný pravidelný pitný režim má také něco do sebe. Mnohdy si hlad popleteme s žízní. Dospělý člověk by měl denně vypít 20 – 40 ml tekutin na 1 kg své váhy, což je přibližně 2 – 3 litry denně. Důležité ale je, co pijeme. Do pitného režimu nezařazujte hektolitry kávy, slazené nápoje ani alkohol. Nejlepší je pít čistou pramenitou vodu či bylinné čaje. Ideálním řešením je pití takových vod, které jsou pro lidský organismus nepřirozenější. Pít můžete i ochucené vody, pozor však na jejich složení. Ideálně pokud neobsahují žádná sladidla, kalorie ani cukry.  

Jídlo pod dozorem

Strava je další nevyhnutelnou součástí každodenního bytí. Jsme to, co jíme. Takže teď upřímně. Dali byste ruku do ohně za to, že je vaše strava vyvážená, plná vitaminů a zdravých dobrot? Základem je i čas strávený při jídle, množství a pravidelnost stravování. Co se týká času: snídat bychom měli nejpozději hodinu po probuzení, s obědem nikdy nespěchat a vybírat si ho s rozvahou a aby vám správně fungovalo trávení. Snažte se dodržovat 12 hodinovou pauzu. Pokud si zvyknete snídat v 7 hodin, poslední jídlo si dejte nejpozději v 19 h večer. Jezte pravidelně a menší porce. Sladkosti během dne vyměňte raději za oříšky či sušené ovoce. Neznamená to, že se musíte svým oblíbeným dobrotám úplně vyhnout. Důležité je množství. Malá tabulka čokolády vám na váze nepřidá. Hořká čokoláda navíc působí proti stresu a obsahuje antioxidanty. Pokud jste si dali předsevzetí, že svůj životní styl změníte, začněte hned a bez podvádění. Jediný, koho při nedodržování určitých zásad klamete, jste vy sami.

Zdravé smoothie

Jak už bylo zmíněno, důležité je také to, co pijeme. Čistá, lehce mineralizovaná voda je pro tělo tou nejlepší volbou. Kalorická náročnost slazených nápojů je úplně kontraproduktivní a umělé slazené tekutiny tělo nedokáže skrze signály z chuťových pohárků oddělit, a tak se při nich chová jako při konzumaci cukru – dává signál k ukládání tuků. Potřebné tekutiny můžete tělu dodávat i formou ovocných a zeleninových šťáv. Tady ale pozor – ovocná šťáva obsahuje přírodní cukry, takže se to s její konzumací nesmí přehánět. Vyzkoušejte si jí zředit s vodou nebo si připravte „slané“ smoothie, kterým tělu dodáte další živiny.


Zdroj, foto: Toma


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Při hubnutí je důležitá hlavně zásadovost:

Při hubnutí je důležitá hlavně zásadovost
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !