Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 20.04. 2024
Dnes má svátek Marcela
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Příběh našeho nitra

2. 04. 2011 | Diety
Zdravý vztah k jídlu může narušit mnoho trávicích potíží, díky nimž už jídlo není požitkem.  Přísun živin nezáleží jen od skladby jídelníčku, ale svou roli sehrává i to, jak dobře dokážeme jídlo strávit a vstřebat.

Začneme vlákninou. Dobrým zdrojem jsou celozrnné obiloviny, pšenice, otruby, mouka, hnědá rýže, ořechy, brokolice, luštěniny, mrkev, kukuřice, jablka, brambory atd. Je prokázano, že lidem, kteří pravidelně jedí hodně ovoce a zeleniny, hrozí menší riziko rakoviny tlustého střeva.

Zvýšit příjem vlákniny můžeme tak, že do polévek, k pečeným pokrmům přidáme luštěniny, při pečení používat celozrnnou mouku, na svačinu si dát sušené ovoce, jíst alespoň 5 neloupaných porcí ovoce a zeleniny denně.  Proč ovoce? Vlákninu obsahují všechny jeho části - slupka, dužina i jádra.

Můžeme ho jíst kdykoliv během dne, syrové nebo vařené. Zdraví trávicí soustavy zlepšuje živý jogurt, nezáleží, zda je přírodní nebo ovocný,
 důležité je, aby byl nízkotučný a neobsahoval cukr. Účinek přinese pouze pravidelná konzumace. Jogurt pomáhá přinést úlevu při žaludečních a
trávicích obtížích, průjmu, zácpě, pomáhat může i při prevenci zápachu z úst, posiluje imunitní systém.

Voda tvoří dvě třetiny těla - denně odejde z těla 1,7 l vody. Pro zdraví je důležité vypít denně asi 8 sklenic vody. Voda je nenahraditelná při mnoha tělesných funkcích, je nutná při trávení a vstřebávaní jídla a pomáhá ledvinám vylučovat odpadní látky.  Bez jídla může člověk přežít 6-9 týdnů, bez vody jen 3 dny.

Poruchy trávení lze zvládnout i pitím bylinkových čajů, např. mátový čaj uvolňuje křeče střevních stěn, přináší úlevu z přejedení. Manukový med má velmi účinné antibakteriální vlastnosti. Jedna lžička medu po každém jídle a před spaním může pomoci zabít bakterie v žaludku a střevech. Zázvor je velmi účinný při různých druzích nevolnosti. Fenykl také pomáhá zlepšit trávení a přináší úlevu při žaludečních křečích. Šalvěj přináší specifický užitek při trávení tučných a těžkých jídlech.

Poruchy trávení vyvolávají nepříjemný pocit v nadbřišku, mohou být důsledkem zvýšení žaludečních kyselin, nadměrného pití alkoholu nebo infekce. Některé potraviny trávíme hůř než ostatní, jako např. pálivá a kořeněná jídla, salát ze syrové zeleniny, tučná jídla, silný čaj, kávu, tučný sýr. Předcházet můžeme tomu tak, že budeme jíst často a malé porce jídla, jíst v klidu a jídlo dobře rozžvýkat. Játra mají v těle mnoho funkcí.

Užitečnou bylinkou je artyčok, který obsahuje cynarin, tento chrání játra a zlepšuje jejich funkci, účinný je také v prevenci žlučníkových kamenů a snižuje hladinu cholesterolu. Ostropestřec mariánský chrání játra tím, že podporuje růst jejich regeneračních buněk.  Důležitý je  pro ně vitamín B12, který se nachází v rybách a mléčných výrobcích.

Zdravá trávicí soustava je základním kamenem zdraví a celkové kondice, proto je péče o ni tak důležitá.

Vilka - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles