Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Příběh o létajícím koberci a hradu z bavlny

7. 04. 2010 | Vaše tipy

Nad cestou do Turecka jsme dost váhali. Sledujeme zprávy a z času na čas se dozvídáme o útocích atentátníků nebo různých roztržkách, při kterých jsou i oběti na životech.

Ale pak jsme si s mužem řekli,  když ne teď, tak kdy bude vhodná doba poznat tu zajímavou zemi plnou památek a nádherných přírodních scenérií.

  A tak los na letošní dovolenou padl na Tureckou riviéru. Našli jsme opravdu zajímavou nabídku jedné cestovky a  rozhodli se, že pojedeme a na místě uvidíme, zda je Turecko opravdu divoká a nespoutaná země.

  Nejdelší cesta nás čekala vlakem do Prahy, let trvá na tureckou riviéru cca 3 hodiny.

Poprvé v životě jsme se rozhodli vybrat si z nabídky All Inclusive a udělali jsme dobře. My si jen užívali a ostatní se starali o naše pohodlí. Turci jsou velmi pohostinní a výborní kuchaři.  Jejich jídla jsou velmi chutná,  mají desítky salátů  a také koláčků a zákusků. Ty bývají méně tučné než ty naše, krémy jsou lahodné a lehké. Trochu nám chyběly typicky české hutné polévky - gulášová, dršťková atd. Jejich polévky byly sice dobré, ale spíše „vodnaté“, jistě připraveny na vedra, která pomalu nastávala.

Bylo ještě před sezónou a my již zaznamenali teplotu 37 stupňů. Naštěstí fungovala klimatizace na pokoji i v autobusech, kterými jsme jezdili na výlety.

Pokud se rozhodnete cestovat do této překrásné země, vybírejte raději termíny v květnu, září a říjnu. Zejména s dětmi by to bylo utrpení jet tam v letní měsíce. Mnoho cestovek nabízí velké slevy právě mimo sezóny a menší děti mohou mít pobyt zcela zdarma.

Ta naše krom jiného  nabízela výlet na Pamukkale, což je v překladu Hrad z bavlny. Mnoho jsme o tomto uniku slyšeli a také, kdo navštíví Turecko, měl by vidět i tento přírodní úkaz.

Na zájezd nás nejelo moc,  některým se zdálo 60 Euro za osobu na dvoudenní zájezd dost. Později jsme přišli i na to, kdo asi zájezd „dotoval“.

Pamukkale je překrásné,  je tvořeno z kysličníku vápníku, jsou zde jezírka, která vypadají jako z obláčků nebo z bavlny. Chodí se zde naboso.

V blízkosti je starobylé město Hierapolis  a také termální lázně, kde je voda různé teploty v malých jezírcích.

Poté nás naše průvodkyně  zavezla do podhorské továrny na koberce. Bylo nám prezentováno,  že jde o projekt, který dotuje turecká vláda,  aby zachovala ruční výrobu koberců. Byli jsme pohoštěni typickým tureckým destilátem raki a  chutnou  tureckou kávou. Prezentaci koberců moderovala Češka a koberců bylo opravdu nepřeberně všech velikostí a barev až oči přecházely.

Byla jsem rozhodnuta, že dceři ke kulatým narozeninám vyberu některý z těch krasavců.

 

Při prezentaci jsem si vyzkoušela jaké je to sedět na měkoučkém koberci,  stačilo zavřít oči. A už jsem slyšela bodrou paní: "Ať nám s tím kobercem neuletíte,  to by jste o hodně přišla!" Škoda, že ten kobereček opravdu nebyl kouzelný, mohla jsem si ušetřit další trampoty. Potencionální zájemce vzali hned zástupci továrny do oddělených místností, až tam na nás vybalili cenu, za menší koberec chtěli 1200 Euro. Za chvilku bylo v místnosti pět lidí, všichni o překot chválili výrobky a radili nám koupit ne jeden, ale další a další. Cenu jsme nechtěli akceptovat, tak snižovali až na 500 Euro. S tím, že můžeme dát zálohu a zbytek doplatíme až doma při dobírce. Koberec jsme si nakonec vybrali a podepsali z rubu, prý aby nemohl být vyměněný. Nikdy bych nevěřila, že právě já se nechám takto nachytat. Až doma jsme si zjistili,  jak dopadli podobní klienti.

Manažerka firmy nás obelhala,  protože není možno nejdříve si koberec při dobírce prohlídnout a až pak zaplatit a také cena koberce byla nadsazená, protože podobné výrobky mají hodnotu ¼ toho, co oni po nás chtěli.

Pracovnice cestovky podle nás moc dobře věděla, oč jde a že budeme napáleni, stejně tak turecký překladatel.  Podezírám, zda  nebyli s firmou domluveni na nějaké provizi.

Podobně totiž probíhala i další prezentace zlatých výrobků. Předcházel jí výlet, který asi sponzoroval právě majitel obchodu. Přitom nám byla slíbena návštěva trhů s mnoha jinými výrobky.

Ráda bych varovala důvěřivé turisty před podobnými praktikami,  nenechte se zmanipulovat, protože můžete přijít o dost peněz. Do konce letošní sezony je ještě dost času a mnozí se pro Turecko rozhodnou, tak všem radím - na hrad z bavlny ano, ale „létající“ koberce“ nechte raději v pohádkové knížce.

Ale jinak Turecko vřele doporučujeme,  je opravdu jako z Pohádek tisíce a jedné noci i Fatimu tančící břišní tanec jsme zažili. Berte si s sebou na dovču dobrou náladu,  dostatek opalovacích krémů, ale také zdravý selský rozum.

PS: Naše dovolená byla s Tomi tours, která později zkrachovala.  Zálohu jsme po půlročních intervencích, dostali zpět! Takže jsme měli dvojí štěstí!

 

Bertice – čtenářka

ChytráŽena.cz

 




Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Se zájmem jsem si přečetla, tuto zemi navštívím letos poprvé, co jsem vyslechla, tak většina považovala pobyt zde za nejkrásnější dovolenou.
Obrázek uživatelky
profil
Jak tak koukám na foto tak tahle si ředstavuji rájSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
moc a moc krásné a velice poučné vyprávění!!!!
Obrázek uživatelky
profil
Krásny napísaný článok Turecko je nádherné.
Obrázek uživatelky
profil
je překrásná země, ale v těchto exotických zemích musí být člověk opatrný a taky si dobře dávat pozor předvším na naše průvodce!
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles