Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 28.03. 2024
Dnes má svátek Soňa
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Příčinou opakovaných infekcí dýchacích cest může být narušená imunita

25. 03. 2011 | Nemoci
Je běžné, když dítě dvakrát do roka prodělá běžnou infekci dýchacích cest, pokud však kvůli nim musí dostat několikrát ročně antibiotika, není něco v pořádku. Stejně tak není v pořádku, když viróza každou chvíli přemůže vás. Signalizujete to vážné potíže s imunitou.

U poruch imunity existuje jednoduché pravidlo – zřejmě jí trpíte v případě, že jste prodělali dvě infekce za tři měsíce (nebo čtyři během jednoho roku). U dětí je tato hranice stanovena na tři infekce během tří měsíců. Nelze samozřejmě automaticky říci, že v takovém případě je obranyschopnost určitě narušena, nicméně byste měli požádat svého praktického lékaře, ať vás pošle za alergologem/imunologem. Jinými slovy: objevují-li se u vás či vašeho dítěte opakované infekce dýchacích cest či nachlazení s kašlem či rýmou, může být jejich příčinou právě snížená imunita.

Zvláště obezřetní buďte u dětí předškolního věku, které poruchami obranyschopnosti trpí nejvíce.

Naše imunita se skládá ze dvou složek: z imunity vrozené a získané. Poruchy té první jsou celkem vzácné a odhalí se obvykle v dětství. „Organismus takto postižených dětí se neumí bránit infekcím. Trápí je pak opakované záněty dutin, středouší a močových cest a také alergie,“ říká docent Vít Petrů z Centra alergologie a klinické imunologie pražské Nemocnice Na Homolce.
U získané imunity se problémy vyskytují mnohem častěji. Budujeme si ji od narození až do rané dospělosti, pro správný rozvoj obranných reakcí je důležité například kojení. Proces jejího budování bývá nejčastěji narušen právě v dětství, k jejímu narušení ale může docházet i u dospělých. Do jisté míry je to dáno naší uspěchanou dobou: nemoci neléčíme, ale takzvaně přecházíme, takže se pak vracejí v úpornější podobě a tělo se jim přestane umět bránit. Nezanedbatelnou roli hraje i všudypřítomný stres. Může se nám zdát, že na stres se dnes svaluje kde co, ale je opravdu vědecky prokázáno, že má negativní vliv na obranyschopnost našeho organismu. Rozchod s partnerem, arogantní nadřízený, ale i čekání na plánovou větší operaci – to vše nás oslabuje nejen psychicky, ale i fyzicky. Nemluvě o chronických chorobách či léčbě nádorového onemocnění ozařováním.
Imunitu narušuje také časté podávání antibiotik. I proto se v posledních letech předepisují mnohem méně než v minulosti. Někdy ovšem není zbytí – třeba v případě opakovaných infekcí močových cest jde o nutnost. Jenže čím víc antibiotik vy či vaše dítě sníte, tím větší je pravděpodobnost, že si bakterie vůči nim vypěstují rezistenci. „Bakterie mají schopnost zvyšovat si odolnost na antibiotika, proto je každá další infekce mnohem hůře léčebně ovlivnitelná,“ upozorňuje V. Petrů. Je to doslova bludný kruh: lékaři musí předepisovat stále silnější antibiotika, což ovšem má špatný vliv na odolnost organismu, který opět podlehne další infekci a výsledkem je předepsání dalšího antibiotika.
Poruchy imunity není radno podceňovat, je to stejné, jako byste ignorovali rozbité vstupní dveře do bytu, takže by k vám mohl kdokoliv vejít a cokoliv odnést či zničit. V případě narušené obranyschopnosti jsou těmito vetřelci bakterie, které se budou vracet stále častěji. Jen specialista na imunologii vám může říci, zda jde také o váš problém. Vyšetření je přitom velmi jednoduché – prostě vám odeberou trochu krve a tu zanalyzují.

Zjistí-li imunolog poruchu imunity, předepíše vám takzvané bakteriální lyzáty (imunomodulátory). Jde o léčbu podobnou očkování – lyzáty jsou vybranou směsí bakterií, které naše tělo považuje za vetřelce a začne si proti nim vytvářet protilátky. Ve skutečnosti nás ovšem ohrozit nemohou – bakterie jsou oslabené mechanickým či chemickým „rozemletím“. Na rozdíl od očkování se také podávají dlouhodobě: týdny až měsíce.

„Aplikace těchto léčiv není problematická. Nemocní mohou užívat řadu přípravků, včetně volně prodejných léků či potravních doplňků. Já ale dávám přednost lékům na předpis,“ říká V. Petrů. Spolehlivý je například lék s širokým záběrem osmi bakteriálních kmenů, který se vyrábí zvlášť pro dospělé a zvlášť pro děti. „Je šetrnější i k malým dětem, které jej v rozpustné formě snadno vypijí,“ uvádí V. Petrů.

Lyzáty úspěšně posilují imunitu: po léčbě by se naše tělo mělo umět bez problémů vypořádat s běžnými infekcemi. Třeba právě infekce dýchacích cest bude probíhat jen s velmi lehkými příznaky nebo dokonce bez nich. A když se v budoucnu – ve výjimečných případech – obranyschopnost znovu naruší, lze léčbu lyzáty kdykoliv zopakovat.

Autorka: Mgr. Marta Duspivová



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !