Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Miminka
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 20.04. 2024
Dnes má svátek Marcela
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Příkrmy

10. 04. 2014 | Výživa

Já se vždy učila, že plně kojené dítě začíná s příkrmem zhruba v půlroce a nekojená dítka okolo 4. měsíce věku. Ovšem ze školy už nějaký ten pátek jsem, dle nových zjištění se razí začínat s příkrmy i u plně kojených dětí od 4. měsíce a čeští pediatři v tomto duchu poučují maminky.

Pozor ale na prezentaci. Myšleno je od ukončeného 4. měsíce věku. Mnozí rodiče začínají přikrmovat příliš brzy a zřejmě tomu i dost napomáhá značení na obalech potravin pro děti. Pokud vidíme označení 4. měsíc, výrobce tím míní ukončený 4. měsíc, což v překladu znamená od počátku 5. měsíce. Ono na obalu bývá i popisek „od ukončeného“, ale podstatně menším písmem, než je napsáno následně „4. měsíc“ a ze zkušenosti vím, že mi obě babičky koupily nevhodnou přesnídávku v domnění, že ji dcera již může.

Sama za sebe si myslím, že s příkrmem by se mělo začít, až bude dítě připravené. Bude vám koukat do pusy, bude se zajímat, co jíte, chytat vaši lžíci a skleničku. Nemám ráda, když se cokoli láme přes koleno a nutí jen proto, že to nějaká studie doporučuje. Kdo ví? Třeba za pár let přijde jiná studie, která bude onu současnou vyvracet.

příkrmyJestliže vaše dítě hltá každé sousto očima a přehouplo se minimálně do 17. týdne od narození, zkuste mu lžičku, dvě dušené, mixované mrkvičky dát. Pokud odmítne, nenuťte. Jestliže odmítá několik následujících dnů, přerušte snažení a zkuste vše od začátku za 14 dní.

Daná studie měla údajně probíhat mimo jiné i v Německu.

Rakušáci převážně korespondují s Němci a z místní zdravotní pojišťovny mi přišla informační brožurka, kde stojí, že by se s příkrmy mělo začít kolem 6. měsíce věku. Určitě ne před 5. měsícem a ne po konci 6. měsíce. Takže bych naléhání pediatrů ohledně příkrmů hned po ukončení 4. měsíce brala s určitou rezervou.

Pokud budete mít doma dítě připravené na příkrm a jídlo nevnucujete, nebudete s ním mít problémy. Pokud začnete nepřipravenému dítěti cokoli nutit, nejspíše si lžíci zprotiví a budete v budoucnu svádět nemalé boje ve snaze naučit potomka jíst něco jiného než maminčino prso.

Ať tak, či tak, v jednom budou, doufám, všichni zajedno. Potraviny zařazujeme do jídelníčku postupně a vždy čekáme minimálně 3 dny, než přidáme nový druh. Pokud se objeví alergická reakce, snáze určíme, která potravina je problematická.


Spinisek - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
 
Čtěte také



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Já bych určitě doporučila zavádění příkrm nejdéle od ukončeného 6. měsíce věku dítěte. Dítko třeba stále krásně přibírá, ale už nemá vše co potřebuje. Např. důležité je železo, které získává z masa.
Obrázek uživatelky
profil
Tak nevím jak jinín pediatři, ale ten náš mi říkal že pokud dítě prospívá tak jsou příkrmy jen zbytečná zátěž pro organismus. Mám 2 syny, jeden už má 3 roky a přikrmovat jsme začali až kolem 6 měsíce a to proto že začal být moc aktivní a pediatr mi to doporučil, ať má tělíčko energii. Druhý syn má skoro 7 měsíců,je plně kojen a i když už hltá očima všechno, co dávám do pusinky nebo piju, tak o nějaké lžičce v pusince nechce ani slyšet. Krásně přibírá a podle našeho doktora si dítě samo řekne, až bude připravené. Rozhodně nebudu spěchat, když sám nemá zájem a cpát to do ječícího dítěte odmítám Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles