Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Princeznou v sárí

3. 09. 2010 | Kultura

Je pestré, je krásné, je univerzální. Sárí. Tento tradiční oděv indických žen je nejstarším stále používaným oděvem na světě. Má podobu 5-6 metrového pruhu látky, zhruba 110 cm širokého, obvykle s kontrastně zbarveným lemem.

Sárí je velmi často zdobeno pestrobarevnými potisky nebo výšivkami. Drobné ozdůbky bývají rozesety po celé jeho délce, ale nejbohatší je výšivka vždy na vlečce neboli pallu, která se nosí přes rameno nebo řidčeji přes hlavu.

Nejstarší oděv

První zmínku o sárí najdeme ve staroindickém eposu Mahábhárátha, který je přes 5000 let starý. Od té doby se tvar ani podoba sárí příliš nezměnily. Indičtí tkalci sice při zdobení sárí používají krom tradičních indických motivů i moderní vzory a k osvědčené bavlně a hedvábí přidali ještě lehce udržovatelnou viskózu, ale tím veškeré inovace tohoto prastarého oděvu končí.

Univerzální oděv

Nejčastěji se sárí v evropské kultuře používá jako luxusní plesové šaty. S vhodnými doplňky a ozdobami udělá z každé ženy hvězdu večera. Mnoho nositelek na něm krom atraktivního vzhledu láká i nízká cena. Bohatě zdobené sárí lze sehnat i pod 1000 Kč, zatímco lepší plesové šaty vyjdou na několik tisíc.

Další výhodou, kterou rozhodně ocení všechny ženy, je schopnost sárí zeštíhlit jakoukoli postavu a dodat jí typicky ženské tvary.

Jak obléct sárí

Sárí se dnes obléká úplně stejně jako před tisíci lety. Stylů oblékání je sice hodně, ale všechny se opírají o stejný základ: nezdobený okraj sárí se zastrčí za spodničku na pravý bok a pak se sárí obtočí kolo těla směrem doleva a horní kraj se zastrčí za spodničku. Na zbytku sárí se utvoří podle délky 5-10 asi 12 cm dlouhých skladů, které se na břiše zastrčí za spodničku. Nakonec se sárí obtočí opět kolem těla, tentokrát ale směrem vzhůru, těsně pod pravou paží. Zbytek sárí se ozdobně vyskládá na levé rameno tak, aby byla dobře vidět vyšívaná vlečka. Pod sárí se krom spodničky také nosí barevně sladěné krátké tričko – tzv. čoli.

Zdá se to jednoduché, ale pro opravdu perfektně uvázané sárí je potřeba znát pár triků. Nejlépe se oblékání sárí učí od někoho, kdo už správnou techniku ovládá. Takové dívky a žena se najdou i u nás. Říkají si sáriholičky a mnohé z nich nošení sárí doslova propadly.

Dalším velice dobrým zdrojem inspirace pro oblékání je internet. Existuje mnoho portálů s volně šiřitelnými videi, na kterých nejrůznější nadšenci i praví Indové předvádějí podrobně vysvětlené postupy oblékání sárí. Většina těchto videonávodů je bohužel v angličtině. Do vyhledávače ale obvykle stačí zadat frázi „How to wear saree“ a samotná videa bývají dostatečně názorná i beze slov.

 

Foto: Sárí.cz

 

Notburga

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
na www.sariobchod.cz budou asi za týden nové kousky a mooooooc! Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Sárí chci, chci, chci!SmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles