Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 18.04. 2024
Dnes má svátek Valérie
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Příprava na narození štěňátek

2. 04. 2014 | Zvířátka

Kdo nezažil, tak neuvěří, jak velké starosti si dělá majitel, který má březí fenku. A když ta fenka navíc dává početné vrhy, je ta starost o to větší. Mnozí z Vás, kdo čtete tyto mé řádky dobře víte, že právě v tuto dobu, kdy píši tento článeček, je naše fenečka Marilyn v očekávání.

Spousta z Vás ani asi neví, kdy se má fenka krýt a jak dlouho trvá březost feny. Tak se budu snažit podat pár informací, jak se věci mají. Fenka se zpravidla kryje mezi 10. až 16. dnem od prvního dne hárání. Já svoji fenečku pokaždé kryji na 12. den a nepřekrývám ji. Zatím pokaždé zabřezla a její první vrh čítal 5 krásných, zdravých a i dosti velkých štěňátek. Březost u feneček trvá 59 - 66 dnů. Každý chovatel pejsků s PP musí do Krycího listu zapsat pravděpodobný den porodu a ten se počítá na 64. den.  Alespoň u mého prvního vrhu přesně tento 64. den má fenka porodila.

Na porod je třeba se připravit a nespoléhat na to, že je to pes a zvládne vše sám. Bohužel, někdy musí člověk hodně pomoci, aby se narodila zdravá štěňátka a fenka nebyla ohrožena na svém životě. A tak než si můžeme vychutnávat krásu a bezmocnost psích tvorečků, tak mezi věci, které jsou k porodu potřeba, patří zejména pean na pupeční šňůru, která se pak podváže nejlépe bílou štupovačkou. Nit je ostrá a mohla by šňůru proříznout. Je nutné mít připravené plenky nebo jakékoliv bavlněné hadry na vysušení štěňátek. Pokud se fenečka nemá k překousnutí blány, uděláme to za ni, štěňátko promasírujeme, pomůžeme mu otevřít nenásilně tlamičku a přiložíme k cecíku fenky. Toto přiložení navíc pomáhá tomu, aby se narodila další a další štěňátka. Během porodu podáváme fenečce vodu s glukopurem, který dodá okamžitou energii, aby fenečka měla dost síly porodit další štěňátka. Je dobré nechat fenečce sežrat 1-2 placenty, které také způsobí, že se porod urychlí. Pokud je štěňátek více, tak další placenty pokud je fenka dá, raději vyhodíme. Přílišné množství totiž způsobuje nepříjemný průjem.

narození štěňátekPo porodu podáváme fence po dobu kojení calcium, aby fenečka měla dostatek vápníku. Pokud jej nemá, může se stát, že fenečka ochrne a v horším případě může také přijít o život. Já přidávám do krmiva také vitamíny. Feně po dobu kojení je nutné zvýšit krmné dávky na 2-3násobné množství, aby měla dostatek mateřského mléka. Pokud se narodí více štěňátek, tak zejména ti, co jej mají s PP, si musí vést záznamy a hned musí být jasné, které je které štěně. Mně se osvědčilo označit konečky ocásků lakem na nehty, který se prodává v mnoha různých barvách. Na doporučení zkušenějších chovatelek mně bylo sděleno, že rozlišovací obojky můžou být nebezpečné. Štěňátka se můžou navzájem o ně zachytnout, zlomit si nožičku nebo se i uškrtit. A lakem toto nebezpečí nehrozí a je i legrační, když na konci ocásků jsou různě barevné flíčky.

Je nutné udržovat v porodnici především čistotu a zejména první týden po porodu se fenka čistí a tak není nouze o fleky, které bývají od krve a i od zbytků placent. Osvědčilo se mně dávat pod fenu jednorázové podložky, které se vyhodí a dají se čisté. Jsou to výdaje, ale stojí to za to. Asi po 3 týdnech v porodnici mám v jednom koutě jen deky, kde štěňátka spí a v dalším koutě ty podložky, kde již v porodnici štěňátka dělají potřebu právě na tyto podložky. Nepodaří se to pokaždé, ale chovatel to sleduje a štěňátkům pomáhá tím, že buďto nějakou loužičku vysaje touto podložkou, aby to bylo cítit, nebo čurající štěňátko uvidí a rychle dá na podložku.

Po narození se chovatel nemusí prakticky asi 4-5 týdnů starat o to, že se štěňátkům může stát nějaký úraz, poněvadž tuto dobu jsou jen v porodnici. Ale jakmile se naučí chodit, potom z porodnice i vyskakovat, tak už se dá říci, že každý chovatel má doma demoliční četu. Člověk žasne, čeho všeho jsou štěňátka schopna. A doporučuji dát podložky na čurání do každé místnosti a do větších místností i 2 ks nebo 3 ks. Ale přes to vše se každý, kdo čeká narození štěňátek na ně těší a každý doufá, že právě jeho odchovaná štěňátka najdou láskyplné domovy. Ale všichni víme, kolik pejsků je nešťastných a mnozí si kupují pejska bez použití srdíčka a hlavy. Každý by si měl nechat projít hlavou, zda je schopen dát štěněti a dospělému pejskovi nejen lásku, ale také zajistit plné mističky, a také hygienické potřeby, bez nichž se ani pejsek neobejde. Je třeba je čas od času okoupat, očistit očka a ouška, ostřihat drápky a také alespoň jednou ročně zajít k veterináři naočkovat proti vzteklině a bylo by super, kdyby každý pejsek dostal očkování na parvovirozu a psinku. 

Každý by si měl uvědomit, že pejsek je z masa a kostí jako my lidé, pejsek není věc a jako k živým bytostem bychom se k nim měli i tak chovat. Nezapomeňme, že pes je přece NEJLEPŠÍ PŘÍTEL ČLOVĚKA! 


Anicka59 - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Příprava na narození štěňátek:

Příprava na narození štěňátek
Příprava na narození štěňátek
Příprava na narození štěňátek
Příprava na narození štěňátek
Příprava na narození štěňátek
Příprava na narození štěňátek
Příprava na narození štěňátek
 



Komentáře
« Předchozí   1   2   3   4  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
mela jsem po cely zivot kolie, bohuzel bezdetne. Ale je zajimave, ze dosti velka kolie ma miminka mala jako mysicky a mnohdy 10 az 15/zrejme je krmi na smeny?/ Jen jednou, mezi dvema koliemi si mladsi dcerka vynutila koupi krasne cerne pudli holky od cirkusaku, ktera byla od mladi primo nymfomanka. Nemela jeste rok a uz porodila 7 stenatek, hlavicka pudl, telicko cerne hladkosrste-na dotaz starsi dcery ta mladsi jen spitla "ale on ji jenom jeden velky pejsek libal zezadu"Smajlík Porodila v lete na chalupe, kde nam byla napomocna zkusena sousedka, ovsem pak jsme jezdili na kole po okolnich vesnicich a nabizeli ty malinke cerne kulicky plus velkou cokoladu k tomu. Pudli maminka zustala u hodne sousedky na vsi a my jsme se opet vratili ke koliim.
Obdivuji Te, jak jsi to pri zamestnani vsechno zvladla, fotky jsou primo skvostne Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
PĚKNĚ NAPSANÉSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
moc pěkný článek SmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
moc pěkně jsi to napsala. Fotky jsou také pěkné. Nádherné jsou poslední dvě. Štěňátko vypadá jako krásná, plyšová hračka.SmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Krásný a poučný článek. Byla jsem nedávno u toho, když jedna fenka vrhla 5 krásných štěňátek.Bylo to potřetí v životě, ale je to nezapomenutelný zážitek.Smajlík
Tvá láska k pejskům, je obdivuhodná. Přeji ti, ať se ti daří v chovu, tak krásných pejsků.SmajlíkSmajlíkSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles