Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 20.04. 2024
Dnes má svátek Marcela
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Připravte se na léto už teď

2. 04. 2013 | Krása
Léto se blíží a ostré paprsky začínají nabírat na intenzitě. Pravděpodobně se těšíte, až si na sebe dáte lehké šaty a vydáte se na výlet, do města nebo k vodě. Jenže předtím než vyrazíte, je třeba se zamyslet, jak svoji pokožku ochráníte před slunečním zářením. Stále kolem sebe slyšíte o UVA a UVB paprscích, které nám mohou způsobit řadu potíží?

V čem spočívá jejich škodlivost a jak byste se měli co nejlépe chránit? Vybavte se sluneční opalovací kosmetikou podle vašeho fototypu a nezapomeňte, že opalovacími přípravky to nekončí, ale je třeba pečovat o pokožku po opalování. Jen tak jí dáte dostatek výživných látek a zachováte jí co nejdéle krásnou hnědou barvu.

Něco málo o UVA a UVB záření

UVA záření proniká hluboko do kůže, podílí se na jejím předčasném stárnutí a zároveň narušuje imunitní systém. Působí na nás po celý den stejně intenzivně a dokáže projít skrze mraky i sklo. UVB záření způsobuje spálení a jeho nejvyšší intenzita je mezi 11 až 16 hodinou odpoledne, proto bychom se v těchto hodinách neměli zbytečně vystavovat slunci. Oba tyto typy záření se podílí na rozvoji různých typů rakoviny kůže.

Připravte se na léto už teďNa UV záření je třeba si dávat pozor i ve vodě nebo při lyžování. Sníh totiž dokáže odrazit 30 až 85 % slunečního záření a voda propouští až 90 %, proto bychom neměli zanedbávat používání voděodolné sluneční kosmetiky.

Poznáte, jaký jste fototyp?

To jakým faktorem se máme mazat, závisí na fototypu naší pokožky, kterou dělíme na čtyři kategorie:
Fototyp č. 1 (vysoce zranitelná pleť) – Sklon k podráždění pokožky a alergiím. Velmi světlá pleť typu albín nebo rezavá, která se spálí a téměř nikdy neopálí. Ideální je SPF 30.

Fototyp č. 2
(velmi citlivá pleť) – Blond nebo světle hnědé vlasy, světlá až tmavší pleť, nejdříve se spálí, ale po určité době přechází v opálení. Ideální je SPF 30 na první dny opalování, poté SPF 20.

Fototyp č. 3
(normální pleť) – Hnědé vlasy, tmavší pleť, spálí se jenom vzácně, má přirozenou tvorbu pigmentu, která jde do tmavohnědého zbarvení. Ideální je SPF 15 až 20.

Fototyp č. 4 (tmavá pleť se silnou pigmentací) – Černé vlasy a hnědá pleť, která se nikdy nespálí. Ideální je SPF 6 až 10.

Jaké látky a vlastností má  sluneční kosmetiky hledat?

•    UVA a UVB filtry, které  pokožku chrání před spálením a předčasným stárnutím
•    Vitamin E, který zpomaluje stárnutí pokožky, působí proti volným radikálům a chrání pokožku před spálením.
•    Důležitý antioxidant beta-karoten, který má výrazný podíl na intenzivnějším a delším opálení pleti. Dokáže bránit organismus před volnými radikály, omezuje stárnutí pokožky a vznik vrásek.
•    Panthenol hydratuje pokožku a zvyšuje schopnost obnovy pokožky při popálení.
•    Allantoin zvyšuje zadržování vlhkosti a zabraňuje podráždění pokožky.
•    Silice z heřmánku bisabolol má protizánětlivé účinky, redukuje šupinatění pokožky a obnovuje její pružnost.
•    Hroznový olej je v kombinaci s vitaminem E silným antioxidantem, který tlumí projevy stárnutí, zvyšuje elasticitu pokožky a zabraňuje podráždění.
•    Mandlový olej pečuje o jemnou a citlivou pleť, regeneruje suchou a popraskanou kůži, zklidňuje podráždění, pleť zvláčňuje a chrání.
•    Olej z vlašských ořechů patří mezi antioxidanty, regeneruje a zklidňuje pokožku a je vhodný zejména pro suchou a stárnoucí pleť.
•    Glycerin zvláčňuje, zvlhčuje a vytváří na pokožce ochranný film, podporuje pružnost pleti a její odolnost vůči škodlivým vlivům životního prostředí.


Zdroj, foto:Dermacol


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
já doufám,že léto budeSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
léto bude, ale pak zase rovnou zima, což si myslím, že naše vnoučata se už budou učit období léto a zimaSmajlíkSmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
taky si to myslím,že léto nebude....a jestli tak až místo podzimu,nějak se nám to posouvá
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles