Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Středa 24.04. 2024
Dnes má svátek Jiří
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Chytrá žena

Připravte svou zahradu na zimu

2. 11. 2017 | Zahrádka
První zlátnoucí listy stromů i sychravá rána značí jediné. Je tu podzim. V tomto období se zahradě musí věnovat speciální péče, aby se připravila na zimu a na jaře mohla zase v plné síle rozkvést. Máme pro vás pár tipů, jak připravit vaši zahradu na nadcházející období.

Péče o trávník a záhony

Trávník si před zimou zaslouží péči, proto si najděte chvilku a naposledy jej posekejte. Ne však úplně u země, doporučujeme trávu posekat na 5 cm a výš. Trávník pak lépe přijímá sluneční paprsky a zůstane déle zelenější. Trávu, ke které se nedostane sekačka, po obvodu zdi vašeho domu nebo u plotu, můžete zastřihnout aku nůžkami na trávu či aku strunovou sekačkou. Je dobré provést také vertikutaci, aby se půda provzdušnila. Podzim patří mezi deštivá období. Trávník má tedy dostatek vláhy a není nutné ho dále kropit.


Připravte svou zahradu na zimu

Nezapomeňte věnovat čas i záhonům a pletí plevele. Nyní je ideální doba na přesazování rostlin a sázení cibulek. Třeba tulipány tak mohou svými okvětními listy přivítat jaro se vší parádou. U trvalek pak dbejte na to, aby kořeny rostlin byly dostatečně přikryté hlínou nebo hnojivem, jinak může dojít k přemrznutí rostliny. Záhony také dobře odplevelte, na jaře pak budete mít méně práce. Abyste si práci usnadnili a trochu si ten podzimní úklid i zpříjemnili, použijte vysokotlaký čistič, kterým můžete od plevelu dočistit chodník kolem domu.

Hrabání listí

Spadaného listí je vždycky nepřeberně. Ale nedá se nic dělat, listí se musí hrabat průběžně, aby nedocházelo k růstu mechu či tvorbě plísní ve formě hnědých fleků na trávníku. Listí můžete házet přímo na kompost, získáte tak dobré hnojivo. Hrabání listí navíc může být i zábava, když použijete zahradní vysavač, který listy dokonce i nadrtí. Vy tak nemusíte chodit ke kompostu tolikrát.

Zastřižení keřů a stromů

V neposlední řadě nezapomeňte také na zastřižení keřů a stromů. Živé ploty je dobré naposledy zastřihnout a prořezat, aby mohly dýchat a nezačaly hnít. Spadané listí je opět nutné pohrabat či „vyluxovat“, aby pod plotem nevznikaly plísně. Nejen živé ploty, ale i keře se musí ostříhat, aby měly sílu vyrůst v příštím roce. Doporučuje se zastřihnout je tak na třetinu výšky. K zastřihávání můžete použít jak ruční nůžky, tak třeba aku plotové nůžky, které jsou na zarovnání plotů jako dělané.

Na zahradě je i na podzim spousta práce, ale nevěšte hlavu. Motivací pro vás může být krásná zahrada a bohatá úroda v příštím roce. Práci vám usnadní dobré zahradní nářadí.

Zdroj, foto: Auto Kelly


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !