Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 28.03. 2024
Dnes má svátek Soňa
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Přivítejte sluneční paprsky s radostí a bez rizika

24. 05. 2008 | Péče o tělo
Po dlouhé zimě konečně dorazilo jaro a s ním i dlouho očekávané hřejivé sluneční paprsky, které jsou velmi důležité pro náš organismus.
Sluneční světlo zlepšuje náladu, pomáhá proti depresím a nejen to - je potřebné pro tvorbu vitamínu D, který má význam pro zdravé kosti, zuby a nervový systém. Krásně a zdravě opálená pokožka vypadá atraktivně! Ovšem pobyt na slunci a opalování bychom neměli brát na lehkou váhu a rozhodně bychom se na něj měli připravit.

V dnešní době dbá stále více lidí na svůj vzhled. Přirozeně opálená pokožka těla je znakem sportovního ducha, krásy a zdraví. Přitom ještě v devatenáctém století tomu bylo přesně naopak. Vizitkou dobrého společenského postavení člověka byla bledá kůže, protože neopálení lidé si mohli dovolit nepracovat pod širým nebem.

opalování bez rizikaPřestože u nás vzniklo v posledních pěti letech velké množství solárních studií a lidé cestují do čím dál tím exotičtějších zemí, stále si mnozí z nás bohužel neuvědomují rizika, která sluneční záření přináší. Jak si tedy užívat sluníčka, aniž bychom sebe a svou pokožku vystavovali zbytečnému riziku?

Proces opalování
Ultrafialovou (UV) složku slunečního záření tvoří 3 části: A, B, C. Nejnebezpečnější UVC záření je zcela pohlcováno při průchodu atmosférou. UVA záření při dopadu na naše tělo proniká až do podkoží, narušuje elasticitu kůže a vysušuje ji. To má za následek její stárnutí a hrubnutí, tvoření vrásek, pigmentových skvrn a rozšířených cévek. Intenzita UVB záření je závislá na množství ozonu v atmosféře a ještě nedávno se mělo za to, že pouze UVB je zodpovědné za vznik kožních nádorů. Podle nejnovějších poznatků se ale na jejich tvorbě podílejí oba typy, tedy UVA i UVB. Největší intenzity dosahuje UV záření v poledních hodinách a jeho intenzita roste s nadmořskou výškou.

Samotný proces opalování probíhá v nejvrchnější vrstvě kůže, v takzvaném epidermu. Ztmavnutí kůže, tedy samotné opálení, je vlastně způsob, jakým se pokožka chrání před nadměrným množstvím slunečního světla. Při nepřiměřeném pobytu na slunci může dojít ke spálení kůže, objevit se může také sluneční alergie.

Fototypy kůže a jejich reakce na sluneční záření

opalování bez rizika




















UV záření je zdrojem volných radikálů, které napadají a ničí zdravé kožní buňky a způsobují tak předčasné stárnutí pleti. Tomuto procesu předcházejí antioxidanty, které buňky kůže chrání. K nejsilnějším antioxidantům patří:

- vitamin C a E
- selen a zinek
- beta-karoten
(a další karotenoidy jako lykopen, lutein a zeaxantin)
- pycnogenol

Díky zvýšenému příjmu ochranných antioxidantů si tak můžeme déle užívat pobyt na sluníčku, aniž bychom svou pokožku vystavovali zbytečnému riziku.


TIPY

opalování bez rizikaPřed nepříznivými zářeními je nezbytné se chránit. Jednou z cest, jak dosáhnout zdravého opálení, je užívání Bioaktivního Karotenu. Obsahuje silný antioxidant beta-karoten s ochranným účinkem pro lidskou pokožku. Potvrzuje to i odborník na výživu Ing. Ivan Mach, CSc.: „S beta-karotenem se ochráníte před vlivem zdravotně škodlivých volných radikálů, vznikajících v pleti po dopadu slunečních paprsků a vaše pokožka získá krásné bronzové zbarvení.“ Beta-karoten je přirozené přírodní barvivo, které funguje podobně jako kožní pigment. Na jedné straně odráží sluneční paprsky, na straně druhé a zbarvuje pleť dohněda. Umožňuje dosáhnout dlouhodobého bronzového opálení, a to i bez intenzivního opalování! Mohou jej užívat také děti od 3 let.

I opalování v soláriu může vést k většímu či menšímu stupni poškození pleti. Řada lidí se opaluje v soláriu proto, aby si připravili pokožku na slunění na přímém slunci. Při intenzivním působení UV záření je však potřebné maximálně zvýšit ochranu pokožky před volnými radikály.



Zdroj: Pharmanord

Hana Houbičková
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
ač se stále rady opakují,spousta lidí se stejně spálí,také nějak mám od každého fototypu něcoSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
A co my, co trpíme solární dermatozou?Už mě všechno svědí.
Obrázek uživatelky
profil
určitě by si tento článek měli přečíst všechny CHYTRÉ ženy které se chystají k vodě,na dovolenou,k moři
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles