Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 18.04. 2024
Dnes má svátek Valérie
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Chytrá žena

Problémy se sluchem aneb už nechci nic slyšet

12. 07. 2018 | Nemoci
Sluch patří k našim základním smyslům a je nutné mu věnovat náležitou pozornost. Většinou svému sluchu nevěnujeme tolik pozornosti jako zraku. Více se spoléháme na svůj zrak, ale zřídka kdy býváme jedno ucho, neboť naslouchat druhým a někomu dopřát sluchu, jsme již téměř zapomněli. Na místě je otázka. Je horší slepota či nedoslýchavost a hluchota?

Možná si myslíte, že slepota je horší, ale praxe ukazuje, že slepota je pro postiženého snesitelnější více než hluchota. Hluchota kráčí ruku v ruce se ztrátou citu, spolu se sluchem ztrácíme sounáležitost se světem. Pokud neslyšíme, žijeme ve světě ticha, bez zvuků. To přináší pocit vyloučení, vykořenění, který je na duševní úrovni jen velmi těžko snesitelný, což přináší psychické problémy.

Potíže se sluchem ukazují na naši schopnost odmítat slyšet nepříjemné věci či projevovat zlost nad tím, co slyšíme. Nechceme slyšet, co nám nedělá dobře, když nás někdo obviňuje, něco nám vytýká či nás kritizuje. Nechceme slyšet, co nám druzí říkají, nechceme slyšet rady, odmítáme pomoc… Rčení už nechci již nic slyšet naznačuje stav, kdy si před něčím zacpáváme uši a raději to neslyšíme.

Ušní potíže také naznačují, jak ostatním nasloucháme. Někteří lidé jsou hluší k problémům a názorům ostatních, a tak se pak sami potýkají s problémy se svým sluchem.

S ušními potížemi souvisí ještě jedna skutečnost. Nevyplatí se naslouchat pouze vnějším hlasům, ale také svému vnitřnímu hlasu – intuici, instinktům, bezprostředním pocitům….  Neboť, kdo ignoruje svůj vnitřní hlas a orientuje se pouze na vnější vjemy,  musí počítat s tím, že osud začne jeho život korigovat. Naslouchání vnitřnímu hlasu můžeme pociťovat i jako velkou šanci. Svědčí o tom odkaz hudebních skladatelů Ludwiga van Beethovena či Bedřicha Smetany, kteří navzdory hluchotě zanechali velký odkaz. Komponovali božskou hudbu a ve svém nitru ji také naslouchali. S láskou naslouchejte svému vnitřnímu hlasu.

Malé děti trpí problémy zánětem středního ucha. Autoritativní výchova a jejich bezmoc jim často nedovoluje, aby se spontánně projevily. Problém s ušima je jejich obrana, co už dál nechtějí poslouchat. Mohou být svědky hádek rodičů, kteří se často dohadují a dítě to už nechce poslouchat.

Pískání nebo šumění v uších – nemoc, která se projevuje šelestěním, šuměním, hučením, pískáním, cinkáním - postihuje stále čím dál tím více lidí, někdy se uvádí, že dosáhla rozměru epidemie. Důvodem je nezvládnutý stres, uspěchaný život. Tento zdravotní problém symbolizuje stav, když chceme přehlušit něčí hlas, koho už a co nechceme slyšet. Už neslyšíme tak zřetelně, co druhý říká, nemusíme se k tomu vyjadřovat a prožívat pocity vzteku.

Nedoslýchavost a hluchota je způsobena dlouhodobým odmítáním naslouchat druhému, co už nechci poslouchat. Potíže se sluchem jsou u starších lidí o postoji. Lze si všimnout, má-li jeden z partnerů poškozený sluch, ten druhý je často mnohomluvný. Přílišná hovornost postiženého obtěžuje, vnitřně se programuje (už ho/jí nebudu poslouchat) a slyší, jen to, co chce. Potíže se sluchem symbolizují odmítání,  tvrdohlavost, vnitřní touhu po klidu a izolaci.

Jak vyléčit potíže se sluchem 


Zrak a sluch jsou bez diskuse nejdůležitější smysly v mezilidské komunikaci. Vidíme a slyšíme zároveň. Skrze zrak navazujeme s druhými kontakt, pomocí sluchu se učíme vzájemnému porozumění. Zdravé uši znamenají pozitivní naslouchání, jak svému okolí, tak sami sobě. Snažte se naslouchat svému okolí, poslouchejte, co vám lidé říkají, a snažte se jim porozumět. Pokud vám nepříjemná slova, výčitky, kritika, ale i hádky a konflikty nedělají dobře, vždy máte šanci odejít a nezúčastnit se. Naopak rozhovory naplněné láskou a laskavostí jsou pro naše uši příjemné a uzdravující. Žijte přítomností, vnímejte krásu života a donekonečna se nevracejte k tomu, co vám v minulosti někdo řekl, či co vám způsobil. Najděte si vhodné místo, naučte se vnímat klid a ticho, zaposlouchejte se do vlastního nitra, čímž si zjednáte klid od stresujícího vnějšího prostředí. To může vaše uši (i duši) uzdravit.



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !