Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Proč číst obaly na potravinách?

7. 05. 2011 | Zajímavosti

Co se z nich dozvíme, nač dávat pozor, co nám hrozí, co je naopak pozitivní a my z toho máme strach? Obaly na potravinách jsou důležitým informačním zdrojem pro každého spotřebitele, ale nejsou v plném rozsahu využívány, často protože nevíme, co z nich můžeme vyčíst.


Text obsahuje jak informace o složení výrobku – seznam surovin řazený sestupně podle jejich množství – od nejvyššího po nejnižší. Nutriční specifikaci – energetická hodnota a obsah nutričních hodnot jak slovem a číslem, tak graficky (nejčastěji tak zvané nutriční bubliny). O speciálním určení - například pro bezlepkovou dietu, ale i o době použitelnosti, podmínkách skladování, výrobci a dovozci a podobně.


potravinyTyto údaje jsou potřebné jak pro obecné použití výrobku – tedy pro jeho uskladnění či správný postup při ohřevu, ale i pro orientaci v sortimentu pro naše konkrétní stravování vhodných či méně vhodných výrobků. „Například při redukčním režimu nebude rozumné využít šunkovou pomazánku, která má v obsahu na prvním místě uvedené vepřové sádlo.“ doporučuje za Českou asociaci sester Tamara Starnovská.


V této souvislosti Česká asociace sester realizuje dlouhodobý projekt s názvem „Standardizovaná nutriční péče“ a zároveň s tím, aktuálně zahajuje plán zaměřený na výživu onkologicky nemocných pacientů“ informuje prezidentka České asociace sester Dana Jurásková.


Informace o nutričních specifikách a složení výrobků jsou důležité pro všechny skupiny obyvatelstva i různé věkové kategorie. Složení potraviny a nutriční hodnota jsou zvlášť významné při zajištění kvalitní stravy v souvislosti s rizikem nedostatečného příjmu živin (např. mladé ženy, senioři a hospitalizovaní).“ dodává Dana Jurásková z ČAS.


Často se na výrobcích setkáme i s označením složek formou písmene E a číselného kódu (například E321). Jde o látky přídatné, které zlepšují chuť, barvu, strukturu výsledného výrobku. Opakovaně jsou považovány za „strašáka“, ale málo kdo si zjistí podrobnosti ke konkrétnímu označení – zcela nelogicky se pak konzument obává např. betakarotenu, který si na druhé straně kupuje formou potravního doplňku.


potravinyPředevším se jedná o látky jejichž množství je malé a pro konzumenta bezpečné, což je ověřeno rozsáhlým testováním.“ říká Tamara Starnovská z České asociace sester, kde se uváděnému problému ohledně stravování dlouhodobě věnují. Zajímavé je, že pokud je složkou výrobku větší dávka takové přídatné látky je uvedena plným názvem ve složení výrobku a spotřebitel se nad tím nepozastaví – tedy při označení E kódem výrobek nechce a při použití plného názvu výrobek kupuje.


Závěrem: Popisky na potravinách jsou důležitým vodítkem pro jejich výběr a jejich četba by měla být pravidelnou součástí našeho uvědomělého přístupu k vlastnímu zdraví. Konkrétní vazby na zdraví a potřebu živin pro danou situaci a určitého člověka lze získat při rozboru stravovacího režimu a zdravotního stavu u nutriční terapeutky.


Zdroj: CNNA.cz


Vendi V.
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Obaly na potravinách čtu pozorně, když mi to zrak dovolí. Zvláště když jsem objevila ve složení jedné šunky krevní plazmu.
Obrázek uživatelky
profil
Já taky čtu záruční lhůtu, ale občas i složení výrobků. Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
se, že většinou čtu jen záruční lhůtuSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
na co mám chuť koupím, to bych nesměla ani dýchat....
Obrázek uživatelky
profil
aspon nektere zacnu cistSmajlíkSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles