Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Miminka
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Středa 24.04. 2024
Dnes má svátek Jiří
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Chytrá žena

Proč děti v noci pláčou?

6. 03. 2017 | Dětské nemoci
Děti velmi často trpí bolestmi pohybového aparátu. V noci se s pláčem budí ze spánku. Probouzejí je růstové bolesti. Ráno si stěžují na bolesti v zádech a k večeru jsou úplně "grogy". Není divu.

Vždyť nosí každý den těžké učebnice, sedí v nevhodných lavicích, kde si ničí páteř, mají málo tělocviku, fyzické zátěže či vhodného sportu anebo jsou již v dětství přetěžovány výkonnostním sportem. Většinou je osvalení našich dětí slabé, páteř se křiví a zakládají se mnohé choroby - např. kyfóza, skolióza, morbus Scheuermann (ohýbání páteře u rychle rostoucí mládeže), bolesti kolenních kloubů, chondropatie a později pak i takové nemoci jako jsou osteoporóza a osteoartróza, která začíná již ve dvaceti letech a v generaci padesátiletých již osteoartrózou trpí 80% populace.  Je však v tomto ohledu věnována našim dětem správná péče? Vždyť i našim milovaným dětičkám jednou padesát bude, ba i mnohem více. Bohužel, většinou tomu tak není!  Jsou věci, které můžeme jen stěží ovlivnit, na jiné však lze působit velmi účinně a důsledně. Mezi tyto relativně snadno ovlivnitelné záležitosti patří i správná výživa kostí našich dětí.

růst dětíCo se v kostech dětí děje?

Kost se skládá z organické hmoty a v ní uložených minerálů tj. vápníku, fosforu, hořčíku a sodíku. Organická hmota je tvořena především kolagenem. Kolagen je živočišná vláknitá bílkovina, která tvoří asi jednu třetinu všech tělních bílkovin a je hlavní součástí kostí a chrupavek. Je tedy bílkovinou mimořádného významu pro tvorbu kostí, neboť právě na něj se v kostech váže vápník, hořčík i fosfor. Výstavba a odbourávání kostí jsou životní procesy, které se uskutečňují prostřednictvím speciálních kostních buněk, osteoblastů a osteoklastů. Kostní tkáň se během života neustále obměňuje a obnovuje. Části kostí jsou odbourávány, resorbovány a nahrazovány kostí novou. V mládí je proces odbourávání a novotvorby vyvážený a celková kostní hmota zůstává stálá. Při rychlému růstu dlouhých kostí dochází, někdy i vlivem přetížení ze sportu či pohybu, ale i vlivem nadměrného růstu, k bolestivému napětí ve vnější části kosti tzv. okostici. Někdy může dojít i k zánětům okostice. Toto je velmi bolestivé, neboť okostice je silně protkána nervy a zvýšené napětí či zánět se projevují bolestmi, někdy označovanými lékaři jako "růstové bolesti" neboli "growing pains". Zvýšené napětí v kostech způsobené růstem lze zmírnit kvalitní výživou s dostatečným obsahem minerálních látek a bílkovin podporujících tvorbu kostního kolagenu. Právě v období růstu se rozhoduje o tom, jak bude kost vystavěna. Pokud se nevytvoří dostatečně bohatá organická kostní hmota v mládí, jsou kosti ve stáří velmi křehké a snadno se lámou. Proto je velmi důležité, jak budou v průběhu růstu kosti utvořeny. Dá se říci, že čím více mineralizovaného kolagenu budou kosti obsahovat, tím budou pevnější, silnější a hustší.

Hříbatům ano a dětem ne?

Pokud Vaše dítě trpí růstovými bolestmi nebo si občas ztěžuje na bolesti kloubů, je třeba tomu věnovat velkou pozornost. Kosti dětí potřebují správnou výživu pro dobrou tvorbu a mineralizaci kostry. Mezibuněčnou hmotu lidské kosti tvoří z jedné třetiny bílkoviny, 95 % bílkovin kosti tvoří kolagen, který dodává kosti pevnost a pružnost a tvoří podklad pro minerální látky. Pokud je kost tvořena malým počtem velkých kostních buněk a tím pádem řídkou mezibuněčnou kostní matrix tvořenou kolagenními vlákny, je kost řídká a snadno se láme.

kostní buňky










Malý počet velkých kostních buněk tvoří         Vysoký počet malých kostních buněk tvoří
SLABOU A ŘÍDKOU KOST                              SILNOU A HUSTOU KOST


Kolagenní peptidy podporují množení kostních buněk, jejichž vyšší množství produkuje hustou mezibuněčnou kolagenní matrix, která je pak následně mineralizována kostními minerály, vápníkem, fosforem, hořčíkem zinkem, fluorem atd. V letech 2007 až 2009 byla provedena zajímavá studie na rostoucích hříbatech anglického plnokrevníka ve Hřebčíně Napajedla. Kosti koní byly silnější, lépe utvářené s významně menším počtem růstových defektů včetně osteochondrózy. Kostra koní byla mohutnější a hustější. A tak se zde ohledně suplementace kostry ve vývoji a růstu nabízí výš zmíněná otázka: „Hříbatům ano a dětem ne?“
 

Co pro své děti můžeme udělat?

Je smutnou skutečností, že výživě dětí ve vývoji a růstu je věnována menší pozornost, než výživě štěnat či koní. Ano, růst člověka trvá déle, končí mezi 18. a 25. rokem života (u dívek kolem 18-20. roku, u chlapců kolem 20 -22. roku věku) růstová chrupavka mizí a osifikace i růst kostí je ukončen. Kosti dospělého člověka jsou mnohem tvrdší, křehčí a méně ohebné, a proto se lámou snadněji než kosti dětí. Dětské kosti mají větší podíl organické elastické složky a lépe odolávají mechanickému zatížení. Jako ostatní části těla, kosti se v důsledku přirozeného opotřebování neustále mění. V průběhu našeho života se tělo zbavuje starých kostí, které byly vystaveny velké zátěži, a vytváří nové. Kosti v našem těle nejsou tak suché, bílé, ani křehké jako u koster, které vidíme v muzeích. Kost živého člověka je našedlá a pokrytá tuhou membránou, která se nazývá okostice. Právě zánět okostice v průběhu růstu a zátěže bývá další bolestivou zkušeností rostoucích dětí. Když zánětem okostice prochází mladý kůň, dostane protizánětlivé léky, klid od zátěže a speciální výživu kostí, aby se podpořila mineralizace kostí. A co děti?

Zdroj: Orling


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !