Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 18.04. 2024
Dnes má svátek Valérie
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Chytrá žena

Proč hubnout se zelenou kávou

12. 06. 2015 | Diety
Ideální čas pustit se do boje s přebytečnými kilogramy. Třeba se zelenou kávou. Výtažky z jejích semen totiž obsahují látky, které dokáží povzbudit, podpořit spalování tuků a příznivě ovlivnit celkový zdravotní stav. Jako spalovač tuků může působit i běžná káva, avšak u nepražené zelené kávy je tato funkce ještě intenzivnější.

A proč jsou zelená kávová zrna lepší než ta hnědá? Protože pražením se obsah zdraví prospěšných látek snižuje, zde zejména o některé esenciální kyseliny. Zelená káva také po jídle stimuluje organismus, který rychleji začne využívat již uložené tukové zásoby.

Díky tomu, že jde o kávu nepraženou, jsou v ní zachovány všechny zdraví prospěšné látky. Zelená káva patří k největším zdrojům antioxidantů.  O jaké látky vlastně jde a v čem spočívá jejich síla? Zelená káva obsahuje 10 -15 % bílkovin, 10 - 15 % tuku, 6 - 12 % sacharidů, především sacharózu, 0,3 - 2,8 % kofeinu a 9 - 12 % vody. Zbytek tvoří vláknina, třísloviny, organické kyseliny a další látky.

Útok na volné radikály

Proč hubnout se zelenou kávouKyslík vyživuje buňky, a je nezbytný pro udržení života. Zároveň ale na buňky neustále útočí jeho toxické formy v podobě volných radikálů. Ty oslabují imunitu, zhoršují celkový zdravotní stav i projevy nemocí. Přibližně deset tisíckrát za den je každá buňka lidského organismu napadána volnými radikály. A právě tělesný antioxidační systém chrání genovou výbavu před poškozením, a drží pod kontrolou špatné geny, které dávají pokyn ke vzniku konkrétních onemocnění. Tělo si však antioxidační kapacitu udrží jen v přirozeném a harmonickém prostředí. Vlivem stresu, exhalací a špatné životosprávy se antioxidační kapacita snižuje, a volné radikály mají zelenou. Narušují oběhový systém, rozvracejí metabolismus a oslabují ochranné i podpůrné funkce enzymů a různých živin.  Když jich tělo nemá dostatek, nastupuje příroda.

Zdroje z přírody - „zelená“ vede

Antioxidanty se nacházejí hlavně v rostlinných potravinách, které mají výrazné barvy (purpurová, červená, zelená, modrá, žlutá). Patří k nim i zelená káva, obsahující zelené barvivo, které brání ukládání degenerativních látek, zmírňuje srdeční bolesti, působí kompenzačně při vysokém krevním tlaku, projevech vyčerpání a malátnosti, při vředech, cystách i očních onemocněních. K nejdůležitějším antioxidantům patří vitaminy, třísloviny, flavonoidy a karotenoidy.

Zelená káva a zákeřný vnitřní tuk

Zelená káva je bohatá na kyselinu chlorogenovou (silný antioxidant), která snižuje vstřebávání glukózy z tenkého střeva a reguluje uvolňování glukózy z jater do krevního oběhu, čímž přispívá ke spalování tuků a jejich využití jako zdroj energie. Čím je káva kvalitnější, tím vyšší je v ní podíl této kyseliny. Tradiční káva obsahuje 3 – 6 % této kyseliny, zatímco zelená káva 39 %. Klinickými studiemi bylo potvrzeno, že tento tukožrout spolu s kofeinem mohou přispět ke snižování vstřebávání cukru, a tím přeměně jeho nadbytku v těle na tuk. Tento vnitřní tuk se většinou hromadí v oblasti břicha a obklopuje srdce, játra, slinivku nebo ledviny. Toto hromadění pak zvyšuje riziko vzniku cukrovky nebo kardiovaskulárních chorob.

Hubnutí s ní je snazší

Zelená káva obsahuje kromě dále kyselinu kávovou, vitamin C, chrom a draslík. Tento blahodárný koktejl urychluje metabolismus, a tím i spalování tuků.  Výzkumy potvrdily, že je vitamin C přítomen i u tvorby hormonů v nadledvinkách, které následně odbourávají tuky. V kombinaci s kofeinem „céčko“ dokáže výrazně zvýšit také výkonnost, což vede k efektivnějšímu hubnutí. Chrom zase mírní chuť na jídlo. Abyste si mohli zelenou kávu kdykoliv jednoduše připravit, vyzkoušejte instantní kávovinové nápoje, jejichž základ tvoří kromě kávy Čekanka lékařská, například zelenou kávu s kardamomen. Toto koření se přidává do kávy nejen pro chuť, ale také kvůli podpoře trávení. Kardamom působí proti žaludečním potížím. Milovníci kávy s mlékem ocení i to, že kardamom neutralizuje schopnost mléka vytvářet hlen a zanášet tak organismus.

A co je nejlepší – od teď mlsejte bez výčitek!

Proč hubnout se zelenou kávouMUFFINY S ČISTÝM SVĚDOMÍM

Ingredience na 12 ks:
1,5 lžíce zelené kávy s kardamomem, 300 ml podmáslí, 250 g polohrubé mouky, 2,5 lžíce kypřícího prášku do pečiva, půl lžičky jedlé sody, 90 g nasekaných lískových ořechů, špetka mleté skořice, 1 vejce, 140 g hnědého cukru, 80 ml oleje, 12 papírových košíčků, hrubě nasekané ořechy na ozdobení.
Doba přípravy je asi 25 minut (plus asi 20 minut doba pečení).

Troubu předehřejeme na 180°C. Připravíme si zelenou kávu – ½ čajové lžičky rozmícháme ve 4 lžících horké vody. Formu na muffiny vymažeme tukem nebo do jednotlivých mističek vložíme papírový košíček. Do misky nalijeme podmáslí a k němu vychladlou zelenou kávu. V jiné míse smícháme mouku s kypřícím práškem do pečiva, jedlou sodou, nasekanými ořechy a mletou skořicí. V další míse utřeme do pěny vejce s cukrem a olejem. Přidáme moučnou směs a důkladně vše promícháme. Těstem naplníme plech na muffiny /plníme pouze do 2/3 výšky formičky/ a pečeme při 180°C ve střední části trouby přibližně 20 minut. Dříve než upečené muffiny vyndáme, necháme je 5 minut odpočinout ve formičkách. Muffiny můžeme na závěr ještě poprášit hrubě nasekanými ořechy.

Autorka, foto: Katka Hadvigová


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Proč hubnout se zelenou kávou:

Proč hubnout se zelenou kávou
Proč hubnout se zelenou kávou
Proč hubnout se zelenou kávou
Proč hubnout se zelenou kávou
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Tu mám doma, moc mi nechutná, ale občas si ji pro zdraví udělám. Vypadá v piksle jako piliny :D
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles