Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Miminka
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 20.04. 2024
Dnes má svátek Marcela
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Chytrá žena

Proč je pro děti důležitá gymnastika

5. 12. 2016 | Cvičení
Příliš časná specializace ve sportu a náročné tréninky dětem škodí, ale gymnastika je pro jejich celkový rozvoj velkým přínosem. Jak působí, kdy s ní začít a jak poznat dobrého instruktora?

Pro rozvoj dítěte je gymnastika opravdu velmi důležitá – rozvíjí totiž jejich základní pohybové schopnosti, jako je síla, vytrvalost, obratnost, rychlost, pocit jistoty a prostorová orientace, které jsou vždy vzájemně propojeny.

Gymnastika přispívá k rozvoji koordinačních schopností, funkčnímu rozvoji organismu, má velký vliv na dokonalé ovládání pohybového aparátu i estetické působení každého jedince. Zároveň má své nezastupitelné místo při utváření návyků správného držení těla. Gymnastika je zároveň ideální pohybový základ pro všechny další druhy sportů.

Proč je pro děti důležitá gymnastikaDívky jsou obratnější, chlapci rychlejší

Začít s gymnastikou průpravou je vhodné již v raném věku a samotnou gymnastiku doporučuji provádět v předškolním věku dítěte. Na rozvoj pohybových schopností mají vliv vnitřní i vnější předpoklady dítěte. Vnitřními předpoklady rozumíme genetické dispozice, které jsou u pohybových schopností různě zastoupeny. Z těchto důvodů pozorujeme u dětí individuální rozdíly v úrovni pohybových schopností. Ty ovšem ovlivňují i vnější faktory – působení rodiny, školy a profesionálních instruktorů. Rozdíly mezi dívkami a chlapci cvičícími gymnastiku jsou patrné již od 4. roku věku dítěte. U dívek se lépe projevuje obratnost, u chlapců zase síla, vytrvalost a rychlost.

Přesně cílené cviky

Neopomenutelný přínos gymnastiky spočívá i v tom, že vede k rozvoji celoživotního zájmu cvičenců o pohybovou aktivitu. Určitě pomáhá napravovat svalové nerovnováhy, které mohou nastat při jednostranném přetěžování, chybných pohybových stereotypech atd. Aby však cvičení mělo svůj žádoucí účinek, musí být přesně cílené na určitou oblast, provedeno správným způsobem odpovídajícímu charakteru změn pohybového aparátu. A právě zde hraje nezastupitelnou roli osobnost profesionálního instruktora. Ten musí umět zajistit, aby pohybové činnosti byly vhodné pro daný věk, zralost a schopnost dětí. Zároveň musí kromě bezpečnosti dbát i zásad dopomoci při cvičení na jednotlivém nářadí. Samozřejmostí je jeho trenérská kvalifikace a také přirozená autorita instruktora založená na vzájemné důvěře s dítětem.

Tip pro rozhodování, kam děti přihlásit

Kvalitní tělocvičnu poznáte i podle nabídky a stavu cvičebních pomůcek a gymnastického nářadí. Pro cvičení základů gymnastiky je nutná pestrá škála cvičebních pomůcek. Od těch nejjednodušších, např. překážek různých tvarů, s nimiž se děti učí základní akrobatické dovednosti, až po zcela nezbytné gymnastické nářadí – bradla, kladinu, žebřiny či trampolínu, které slouží k nácviku složitějších gymnastických prvků, získání odvahy, koordinace pohybu a prostorové orientace.

Zdroj, foto: Monkeys Gym


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !