Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Miminka
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Proč jsou některé děti neustále nemocné a jiné chytnou nejvýše rýmu?

4. 10. 2014 | Dětské nemoci
Dvě stejně staré děti, jedna třída ve školce, ovšem zatímco první dítě téměř nemarodí, s rýmou si poradí během pár dnů a virózy jej míjejí, druhé je doma více než v kolektivu. Chytne „bezpečně“ každou nemoc,  rýmu u něj doprovází teploty a streptokokové anginy se mu pravidelně vrací.

Jak je to možné?

Dělají rodiče často nemocného dítěte něco špatně? A lze vůbec celkovou obranyschopnost proti nemocem efektivně ovlivnit? Jen zčásti, bohužel. Přirozená imunita je totiž do značné míry dána geneticky. Ovšem na druhou stranu s věkem postupně dozrává a zároveň existuje soubor opatření, která významně posilují obranyschopnost dítěte i dospělého.  
    
rýma u dětí„Každý z nás dostal darem od svých rodičů ve své genetické výbavě určitou dávku přirozené obranyschopnosti, která v průběhu předškolního a raně školního věku dozrává a formuje se vytvářením protilátek proti běžným nemocem, se kterými se naše tělo dostává do kontaktu. Imunitní výbava a její „vyzrávání“ je ale individuální a kontakt s infekčním patogenem, který zvládne jedno dítě bez problémů, může být pro druhé neúměrnou zátěží. Důvodem je právě imunitní nezralost a jistá vrozená indispozice,“ vysvětluje specialistka ORL MUDr. Azita Gebauerová z pražské Polikliniky Malešice.

Podle lékařky ovšem navzdory nepříznivé genetické výbavě lze do velké míry zdraví dítěte ovlivnit. Doporučuje mj. jednak pravidelný aktivní pohyb na čerstvém vzduchu, otužování, pobyt u moře či na horách, vyváženou stravu včetně čerstvého ovoce a zeleniny. Mezi dalšími přípravky, které je možné v rámci podpory imunity v podzimních a zimních měsících využít, zmiňuje lékařka Azita Gebauerová mj. probiotika, imunoglukany, kolostrum či některé vitaminy.

„Na druhé straně určitě nedoporučuji rodičům vytvářet pro své děti nepřiměřeně sterilní prostředí ve snaze je ochránit. Tím mohou nevědomky spíše zvýšit nemocnost dítěte,“
míní Azita Gebauerová.

Prevenci trošku napomoci

Při opakovaných infekcích horních cest dýchacích, tj. rýmách, virózách, na něž často „nasedají“ nepříjemné bakteriální infekce, doporučuje specialistka ORL svým pacientům také některé preventivní přípravky. Mj. jde o nosní spreje s roztokem mořské vody. „Při dlouhodobém užívání těchto přípravků se snižuje či vylučuje nutnost užívání nosních kapek, které mohou mít při chronickém podávání devastující vliv na nosní sliznici. Současně je možné omezit podávání léků proti kašli, teplotě a také antibiotik,“ vysvětluje lékařka.

Zdroj, foto: Delmar


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 


Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Já jsem byla nemocná taky často, ale je fakt že jsem žádné vitamíny ani nebrala, takže jsem si pak nechala v lékárně poradit a koupila si Hlívu od Imunitu. Je dost silná na to, aby pomohla, takže nic jiného už zkoušet nemusím Smajlík.
Obrázek uživatelky
profil
odpově'd pro Kaminkaku,vše co dýcháme je odpově'd proč jsou děti nemocnéSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Jo, podobná otázka mi dumá hlavou už celkem dlouho, ale spíš mi přijde zajímavější, proč je dneska tolik nemocných dětí zatímco dřív nic takového nebývalo. Dneska má každé druhé dítě nějakou alergii, trápí ho laryngitidy, imunita je kritická. Jedna věc je určitě momentální způsob života, kdy často vídám rodiče, jak se snaží děti ochránit téměř před vším, čímž jim ničí jejich přirozenou imunitu, na druhou stranu já k těmto rodičům určitě nepatřím, děti beru ven, i když je třeba mokro, stačí je dobře obléknout, ale zatímco mladší dítko snad ještě nemarodilo, starší syn je pořád na hromádce. A jelikož mají stejný styl, stejné stravování, tak si myslím, že tam musí hrát nějakou roli určité vrozené indispozice. Navíc nejsem zastáncem rvát do dětí chemické vitamíny, jediné, co synovi dávám jsou probiotické kapky, takže možnost vytvořit si přirozenou imunitu by snad tělo mít mělo…
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles