Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 29.03. 2024
Dnes má svátek Taťána
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Proč nás v práci bolí záda, kolena nebo loket?

6. 10. 2014 | Péče o tělo
Možná si myslíte, že bolesti nohou nebo rukou vám při práci v kanceláři příliš nehrozí, ale chyba. Právě bolesti pohybového aparátu vznikají často v důsledku stereotypních pohybů, a proto trápí v zaměstnání většinu z nás. Stejně tak myslet si, že tenisový loket je zánět, který hrozí jen aktivním sportovcům, a že při klidném, sedavém zaměstnání nám nehrozí, by bylo více než naivní. I záněty svalů či šlach patří spolu s bolestmi zad a kloubů k běžným obtížím provázejícím kancelářská zaměstnání.

Většina zaměstnání má v tomto ohledu svou „Achillovu patu“. Onemocněním ramenního kloubu trpí například často zaměstnanci pošty i zdravotní sestry. Zdravotní problémy s lokty jsou zase rozšířeny mezi pracovníky ve stavebnictví, ale i uživateli PC. Pro pracovníky s počítači jsou navíc typické i časté bolesti zápěstí a prstů.

„Současný sedavý životní styl způsobuje, že pohybové ústrojí je aktuálně nejčastějším zdrojem lidské bolesti vůbec,
“ říká fyzioterapeut Karel Novák. Důvodem je, že svaly, které udržují vzpřímenou postavu (tzv. posturální svaly), mají tendenci se zkracovat, zvyšovat své napětí a tuhnout, protože jsou při tomto stylu života nadměrně zatěžovány převahou sezení nebo stání. Pohybové svaly mají naopak ze stejného důvodu tendenci ochabovat a slábnout. „Následkem jsou časté bolesti zad od páteře, které se mohou stát až chronickými,“ varuje Novák.

Proč nás v práci bolí záda, kolena nebo loket?Nejčastější jsou bolesti zad a bederní páteře

Bolesti zad jsou v současnosti na 2. až 3. místě příčin pracovní neschopnosti. Téměř každý pracující (80–90 % z pracující populace) vyhledá čas od času z důvodu bolestí v zádech lékařskou pomoc. Bolestmi zad trpí nejčastěji lidé ve věku 30–45 let, tedy v produktivním věku, kdy je pracovní i rodinné zatížení většinou největší. Častěji trápí ženy než muže, což může být spojeno i s nároky na péči o děti a rodinu.

Nejčastější příčinou bolestí jsou takzvané funkční poruchy, zejména blokády, které znamenají omezení pohyblivosti jedné či více částí páteře. Tyto obtíže vznikají v důsledku nesprávného zatížení páteře a mají tendenci se opakovaně vracet. Jednou z nejdražších zdravotních obtíží placenou z veřejného zdravotnictví jsou bolestivé stavy bederní páteře, a to u pracovníků ve věku 30–50 let. Bolesti beder jsou zároveň hlavní příčinou odchodu do pracovní neschopnosti mezi dospělými do 45 let věku v „západním“ světě. Více než 80 % z celé populace zažije alespoň jednou během pracovní části svého života bolest bederní páteře. Významný vliv na vznik i průběh bolesti zad a páteře má právě pracovní prostředí, a to jak pracovní podmínky, tak psychosociální a organizační faktory (nespokojenost s prací, pracovní zátěž či nepřirozená pracovní poloha, stejně jako podoba našeho pracovního místa).

Upravte si své pracovní místo – vaše záda si trochu péče zaslouží!

Velmi často trpí bolestmi zad lidé, kteří v zaměstnání celý den sedí (poruchy páteře, bolesti plotýnek, šíje aj.). „Zejména při práci s počítačem bychom proto měli dodržovat alespoň základní opatření, které bolestem pomohou předejít,“ radí Karel Novák. „Sem patří nejen pravidelné cvičení a pracovní přestávky, ale především samotná úprava pracovního místa,“ říká fyzioterapeut. Tento nově sledovaný fenomén se jmenuje ergonomie pracovního místa a zahrnuje vše, co lze na pracovní ploše a v jejím okolí upravit. Patří sem především nastavení sedadla (zejména výšky sedáku) a nastavení monitoru a stolu.

Pro nastavení sedadla si můžeme pamatovat několik základních pravidel. Chodidla by měla vždy být opřena celou plochou o podlahu nebo podložku, stehna by měla vést rovnoběžně s podlahou a nohy v kolenou by měli zaujímat NEostrý úhel (tedy úhel větší než 90°). Opěrka sedadla by měla respektovat tvar páteře a měla by být ve výšce maximálně spodního úhlu lopatek. „Kancelářská židle by měla mít polohovatelné opěrky na ruce. Opora o lokty a předloktí je důležitá – volná ramena zamezí přetížení krční páteře. Pokud máte zvednuté ruce nad stolem, přetěžujete krk a ramena. Úhel rukou není důležitý. Klávesnice by měla být 20 cm od kraje stolu, aby byl volný prostor pro zbytek ruky,“ popisuje konkrétně fyzioterapeut a pokračuje: „Opěrka na záda by měla překrývat lopatky. Zanedbatelná není ani opěrka na hlavu. Ta slouží pro přirozené a uvolněné postavení šíje. Výškově nastavitelný by měl být i sedák – nohy by měly zaujímat úhel 90 – 110°. Důležité je mít oporu na nohách. To znamená být opřený o nohy a zároveň o stůl,“ uzavírá Novák.

Když záda bolí a bolí

I při nejlepší vůli je ale více než pravděpodobné, že nás zejména při zvýšeném pracovním nasazení záda čas od času bolet budou. Pro tyto případy je dobré připravit si sadu cviků a večer nebo ráno si bolavá záda protáhnout. Pokud dokážete bolest lokalizovat, je k jejímu utlumení vhodné použít analgetický krém. V případě silné bolesti je možné lokální léčbu podpořit tabletami.

Zdroj, foto: Ibalgin


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Proč nás v práci bolí záda, kolena nebo loket?:

Proč nás v práci bolí záda, kolena nebo loket?
Proč nás v práci bolí záda, kolena nebo loket?
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Mentholku už používám několik let, to pro mě nejsou žádné novinky. Na namožené záda neexistuje nic lepšího, teď mažu i na kolena, když potřebuju schladit Smajlík mentholka je bezkonkurenční.
Obrázek uživatelky
profil
Celý den sedím také v kanceláři, přijdu domů a nezastavím se do večera, ať už zahrádka nebo různé jiné radosti a starosti a můžu říct, že bez mentholky si už nedovedu představit svou existenci. Už delší dobu, no spíš několik let metholku užívám a nevím jak ji vynachválit. Bez ní byhc byla úplně odepsaná.
Obrázek uživatelky
profil
Já jsem také bohužel zaměstnána u počítače a má záda to pěkně odnášejí, nejvíc se těším na to, když přijdu domů a manžel mě masíruje Mentholkou a na ten pocit úlevy.
Obrázek uživatelky
profil
pěkný článek Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Zajímavý článek
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles