Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Středa 24.04. 2024
Dnes má svátek Jiří
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Chytrá žena

Proč nevyřazovat z alternativ mléčné výrobky

4. 07. 2015 | Péče o tělo
Bez masa se člověk obejít může, ale je potřeba zajistit odpovídající zdroj plnohodnotných bílkovin. Z tohoto pohledu se z alternativních způsobů stravování jeví jako optimální volba lakto-ovo-vegetariánství nebo stravování podle ajurvédy, kde je povolena konzumace vajec, mléka a mléčných výrobků.

Argumenty proti mléčným výrobkům jsou často vědecky nepodložené, závěry studií bývají překrucovány. Mezi nejčastější „proti“ patří, že mléko a mléčné výrobky zahleňují. Dále také tvrzení, že se vápník z mléka špatně vstřebává a naopak konzumace mléka vede k osteoporóze, zvyšuje se riziko nemocí srdce a cév, zvyšuje se riziko vzniku nádorových onemocnění, vede k bolestem hlavy. Jaká je pravda?

„Mléko a mléčné výrobky zcela jistě tvoří důležitou součást vyváženého jídelníčku. Jsou zdrojem bílkovin a důležitých vitaminů a minerálních látek. Bílkoviny mléka a bioaktivní peptidy, které vznikají jejich trávením, mají významné účinky na lidské zdraví. Jedná se o účinky antimikrobiální, protivirové, imunomodulační, protirakovinné, významné účinky jsou na snížení krevního tlaku, který stojí v pozadí nemocí srdce a cév,“
vysvětluje PhDr. Karolína Hlavatá, Ph.D.

Proč nevyřazovat z alternativ mléčné výrobkyKlinické studie dále potvrzují pozitivní efekt konzumace méně tučného mléka a mléčných výrobků na diabetes 2. typu, zároveň i na inzulinovou senzitivitu, příjem potravy a tělesnou hmotnost, což jsou zdravotní problémy dnešní doby.

Mléko a mléčné výrobky poskytují komplex látek důležitých pro zdraví kostí, jako jsou plnohodnotné bílkoviny, vitamin C, D, K, železo, hořčík, zinek. Využitelnost vápníku je vysoká i díky jeho obsahu (1200 mg/1 l mléka), přítomnosti laktózy a optimálnímu poměru mezi vápníkem a fosforem. Studie ukazují, že pravidelná konzumace mléka může u žen zmírnit progresi osteoarthrotických změn (Lu, B. et al. Arthritis Care Res, 2014).

Výrobky z mléka mohou snižovat riziko vzniku rakoviny tlustého střeva

Studie nejsou zcela jednotné, protože nádory vznikají na podkladě multifaktoriálních příčin a není jednoduché označit jednu příčinu. Z nutričních faktorů je ve vztahu k nádorovým onemocněním považován za jednoznačně protektivní dostatečný příjem ovoce a zeleniny (pro vysoký obsah antioxidačně působících látek a fytochemikálií), za jednoznačně negativní je považována nadměrná konzumace sekundárně zpracovaného masa (uzeniny, apod.).

Výsledky epidemiologických studií nejsou zcela jednoznačné - ve vztahu k nádorům prsu a prostaty je za rizikový považován velmi vysoký příjem tuků z mléčných výrobků a přítomnost IGF-1. Na druhou stranu epidemiologické studie ukazují, že konzumace mléka a mléčných výrobků může snižovat riziko kolorektálního karcinomu.

Denně 2-3 produkty z mléka, při potížích s jejich trávením doplňujte nejen vápník odjinud
Tvrzení, že mléko způsobuje bolesti hlavy, je dáno tím, že jednou z aminokyselin v mléce je histidin, z něhož vzniká histamin. Histamin se nachází v některých zrajících nebo plísňových sýrech, červeném vínu, uzených rybách, droždí apod., přičemž u některých osob konzumace těchto potravin způsobuje bolesti hlavy typu migrény, svědění, pokles krevního tlaku.

Z pohledu selského rozumu je vhodné volit střední cestu, tj. mléku a mléčným výrobkům se nevyhýbat - samozřejmě s výjimkou osob trpících výraznější formou laktózové intolerance nebo osob s alergií na mléčnou bílkovinu. Denní příjem mléka a mléčných výrobků by měl činit 2-3 porce denně.

Pokud ale musíte zdravotních důvodů mléčné výrobky vyřadit, přemýšlejte nad skladbou své stravy. Jako náhrada bílkovin se nejčastěji užívají nápoje ze sóji, obilovin (rýže, kukuřice, oves, pohanka), ořechů (mandle, kokosový ořech, lískové ořechy), semen (mák, sezam). Pro vyšší příjem vápníku je doporučováno časté zařazování brokolice (47 mg/100 g) a květáku (22 mg/100 g), máku (1436 mg/100 g), velmi vhodné je vybírat si vápníkem obohacované potraviny.

Zdroj, foto: Bílé plus


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !