Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 28.03. 2024
Dnes má svátek Soňa
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Proč používat klimatizaci a důležitost její údržby

19. 05. 2011 | Finance

Mnoho řidičů při koupi vozu přemýšlí, zda si pořídí klimatizaci či nikoliv. Často bývá rozhodující celková cena vozu. Ti, kteří se rozhodnou, že klimatizaci nevyužijí, začnou s prvními vyššími teplotami litovat. Klimatizované auto bylo před dvaceti lety velkým luxusem. Ještě dnes se mezi řidiči vozů najdou i tací, kteří považují klimatizaci do auta za zbytečnost. Svůj názor povětšinou velmi rychle změní ve chvíli, kdy rtuť teploměru venku začne stoupat nad 25 °C.


Pojem klimatizace je všem dobře známý, málokdo ale skutečně ví, na jaké bázi pracuje. Obecně systém klimatizace nasává venkovní vzduch, který filtruje, upravuje jeho teplotu na požadovanou hodnotu a přivádí je do interiéru pomocí ventilátoru.


klimatizaceKlimatizace v automobilech je pak vysokotlaké zařízení, které jehož základem je kompresor. V okruhu je kromě chladiva obsažen olej, zajišťující dokonalé promazání kompresoru  a dalších částí klimatizace - bez něj by se kompresor zadřel a nemohl fungovat. Proto je velmi důležitá  pravidelná údržba.


Vozy s klimatizací jsou obvykle dražší, a proto mnozí řidiči váhají nad jejím pořízením. Měli by se proto zamyslet nad tím, kolik času v autě ve skutečnosti stráví a k jakým účelům jej používají. Nepostradatelná je zejména pro ty, kteří stráví za volantem svého vozu 3 a více hodin denně Faktem je, že klimatizace zcela oprávněně spadá do prvků aktivní bezpečnosti a přispívá tedy k celkově vyšší bezpečnosti provozu.


Víte, že?


Klimatizace je jedním z prvků aktivní bezpečnosti?
V letním období klimatizace zvyšuje tepelnou pohodu řidiče a přispívá tak k maximální koncentraci při jízdě.
Běžně se z klimatizačního systému vytratí až 15% chladiva za rok?
S klesajícím množstvím chladícího prostředku klesá i výkon klimatizace.
Nedostatečné množství chladící náplně zvyšuje spotřebu paliva?
Kompresor klimatizace musí spínat častěji – tím odebírá výkon motoru a zvyšuje spotřebu paliva.


autoV klimatizaci může být obsažena nebezpečná vlhkost?
Ta časem v podobě malé kapky vody může způsobit až její odstavení. Vlhkost v systému dokáže odstranit jen kvalitní servisní přístroj.
Doporučený rozdíl teplot (ve voze/venku) by neměl přesáhnout 5°C? Správné nastavení vnitřní teploty ve voze zabrání vzniku nachlazení, případně jiným zdravotním komplikacím a klimatizace se tak stane příjemným společníkem na cestách.
Kouření při zapnuté klimatizaci způsobí trvalý zápach v automobilu?


Je dobré vypnout klimatizaci alespoň 5 minut před ukončením jízdy?
Vlhké prostředí v okolí výparníku se rychleji vysuší a sníží se tak riziko vniku bakterií a houbovitých plísní.
Čistý a zdravý vzduch ve vozidle zajistí jen pravidelná dezinfekce klimatizace?
Mnoho zákazníků nerado používá klimatizaci právě kvůli nežádoucím reakcím, způsobených zanedbanou prevencí čistoty klimatizace. Běžný interval pro dezinfekci je 6 měsíců.


Názor odborníka:


V letních měsících mohou teploty v interiéru vozu běžně vystoupat až na 70 °C, což může člověka vážně ohrozit na zdraví. Jistě znáte případy, kdy rodiče nechali dítě v autě a tato chyba měla tragický konec. I krátký pobyt v těchto podmínkách může negativně ovlivnit chování řidiče. Přehřívá se a unavuje jeho organizmus, což působí na pozornost řidiče.


ridicBuďme ale racionální a přiznejme, že klimatizované prostředí má své pro i proti. Střídání teplot může způsobit nachlazení, klimatizace vysušuje sliznice, při dlouhodobém pobytu v teplotách výrazně se lišících od venkovních, může vést i k začátku revma. Pokud není klimatizace pravidelně čištěna, můžou se v ní usazovat mikroorganismy a plísně, které jsou pro člověka škodlivé.


Pravidelný servis klimatizace:


Pravidelný servis klimatizace je předpokladem pro její správné fungování i   životnost . Regenerace chladícího média, která obsahuje kontrolu, vyčištění a doplnění média by se měla provádět minimálně jednou ročně - nejlépe před letní  sezónou. Kromě toho je důležité klimatizaci desinfikovat od všech nečistot a mikroorganismů, především jsou-li mezi pasažéry děti.


Zdroj: Best drive.cz


Vendi V.
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
povedeny clanekSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles