Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 18.04. 2024
Dnes má svátek Valérie
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Chytrá žena

Proč se potíme?

9. 08. 2018 | Nemoci
Pocení je pro lidské tělo nezbytné. Slouží totiž jako obrana proti přehřívání. V klidovém stavu vyprodukuje člověk až jeden litr potu denně. S teplými dny, fyzickou námahou a stresovými situacemi se míra pocení ještě zvedá. 

Jak ale zůstat i v těchto situacích svěží a neobtěžovat okolí nepříjemným odérem? Nejúčinnějšími pomocníky v boji s tělesným pachem jsou antiperspiranty a deodoranty, které se už v dnešní době staly součástí každodenní hygienické rutiny. Málokdo ale ví, že princip, na kterém tyto výrobky fungují, je rozdílný. Zjistěte nejen, jaký je mezi nimi rozdíl, ale i další informace o pocení. 

Dá se zabránit pocení trvale?


Občas na nás vyskočí nějaký „zaručený“ způsob, který má zabránit pocení už navždy. Nejen, že je to zatím nemožné, ale pro lidské tělo by to bylo nezdravé. Pocení je přirozená tělesná funkce, jejíž úlohou je ochránit organismus před přehřátím. Lidské tělo reaguje vylučováním potu nejen na horko a tělesnou zátěž, ale také na hormonální změny, silné emoce či pikantní jídla. Složení potu je do jisté míry individuální, jeho základ je však vždy stejný.  Až z 98 % je tvořen vodou, zbytek jsou minerální látky, aminokyseliny či močovina.

poceníProč pot zapáchá?


Pot jako takový nezapáchá. Nepříjemný odér nevzniká pocením, ale přítomností bakterií v našem podpaží. „Živnou půdou bakterií jsou bílkoviny a tuky obsažené v potu produkovaném apokrinními žlázami, které se nacházejí v oblasti podpaží, třísel a v okolí bradavek. K jejich aktivaci dochází až v období puberty, což je důvodem, proč zpocené děti nezapáchají. Už od útlého věku jsou však aktivní ekrinní žlázy vylučující jen vodnatý pot,“ vysvětluje MUDr. Lucie Růžičková Jarešová.

Jaký je rozdíl mezi antiperspirantem a deodorantem?


Základní rozdíl mezi deodorantem a antiperspirantem je, že součástí deodorantu není žádná složka, která by pomáhala samotné pocení omezit. Deodoranty jen neutralizují zápach. Pokud jsou parfémované, tak ho navíc i překrývají. Zjednodušeně řečeno, deodorant vám sice pomůže předejít nelichotivému zápachu, ale propoceným skvrnám v podpaží nezabrání. Antiperspirant na rozdíl od toho napomáhá tvorbu potu snižovat. Jeho součástí jsou hliníkové soli měnící se na povrchu pokožky na gel, který překryje potní žlázy. Výsledkem tohoto procesu je redukce vyloučeného potu. Stejně jako deodoranty mohou být i antiperspiranty obohacené o vonné látky.

Není pocení jako pocení


Je velký rozdíl mezi termoregulačním a emocionálním pocením. Úlohou toho prvního je ochránit tělo před přehřátím. Vyloučený pot vyvolá chladící efekt nejen na kůži, ale i na krevních zakončeních procházejících těsně pod ní. Díky tomu dojde k ochlazení krve a také orgánů, do kterých krev proudí. „Naopak k emocionálnímu pocení dochází v důsledku psychického tlaku, trémy, strachu, bolesti ale i radosti. Na tyto podněty reaguje především oblast podpaží, dlaní a chodidel, kde se pot objeví ve zvýšené míře. Dále se při emocionálním pocení aktivují ve velké míře malé potní žlázy na čele, dekoltu a zádech,“ doplňuje dermatoložka MUDr. Lucie Jarešová.

Zdroj, foto: Rexona


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Protože to má tělo dobře vyřešené proti přehřátí.

V těchto extrémních vedrech ve dnech a tropických nocí by těch kolapsů bylo podstatně více.

Buďme rádi, že si naše těla dokáží vyřešit tento problém po svém a mírnit projevy můžeme řadou kosmetických přípravků, kterých je na trhu nepřeberné množství.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles