Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Středa 24.04. 2024
Dnes má svátek Jiří
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Proč si hlídat pitný režim ?

5. 05. 2014 | Péče o tělo
-Komerční sdělení-

Stejně tak jako si hlídáme množství vydané a přijaté energie, je vhodné udržovat v rovnováze i výdej a příjem tekutin. Zvláště nyní v období letního počasí či při vyšší pohybové aktivitě je vhodné dbát na pitný režim ještě důkladněji než v zimních měsících.

Průměrná spotřeba tekutin se udává na přibližně 30 ml/kg váhy, avšak právě v období suchého a parného počasí či při vyšším výdeji tekutin pocením se nároky tekutin zvyšují až na 50 ml/kg i více.

Každý si musí nalézt optimální množství tekutin sám, není však vhodné pít jen v momentě, kdy nastane pocit žízně. Řada lidí tento pocit „necítí“ a varovný signál často přichází až v momentě, kdy je tělo již dehydratováno. Pozor však i naopak na zvýšený pocit žízně, který může signalizovat např. cukrovku. Svůj pitný režim můžete jednoduše hlídat. Stačí si zaznamenávat údaje o vypitých sklenicích např. v aplikaci www.jidelniplan.cz. Ten je vytvořen pro všechny, kteří chtějí zhubnout, nebo se chtějí naučit jíst správě, vyváženě a v doporučeném množství. V aplikaci navíc můžete zaznamenávat vypité množství tekutin.

Jídelní plánTekutiny je nutné přijímat během dne rovnoměrně. Nejvhodnější tekutiny jsou slabě mineralizované vody, balené kojenecké vody, pitná voda z vodovodu. Každý máme nárok požádat vodárnu v místě bydliště o poskytnutí údajů o kvalitě vody.

Pro zpestření pitného režimu je možné ochutit vodu různými způsoby, oblíbená je máta, limetka nebo salátová okurka. Můžete si také dopřát 100% zeleninové či ovocné džusy. Jedna 200 ml sklenice džusu navíc plnohodnotně nahradí jednu z pěti denních doporučených porcí ovoce a zeleniny.

Během sportovní aktivity či po jejím skončení je vhodné doplňovat i nápoje obohacené o ionty a minerální látky. Může to být tzv. iontový nápoj, příležitostně po dlouhém sportovním výkonu i např. nealkoholické pivo, které obsahuje mnoho minerálních látek.
Před pohybovou aktivitou je vhodné vypít kolem 500 ml v dávkách rozložených do cca 60 minut před výkonem. Během výkonu pak přijímat přibližně 100 ml tekutin každých 10 - 15 minut.

Nakonec ještě několik důvodů, proč si pitný režim hlídat:


- správné fungování metabolických pochodů v těle, voda je základem pro všechny buňky v těle

- správné fungování trávení, je důležitý i pro prevenci zácpy

- důležitý pro kvalitu kůže, vlasů, při nedostatečném pitném režimu jsou pleť i vlasy suché, zhoršuje se celulitida v důsledku snížené elasticity kůže a hromadění odpadních látek v těle

- nižší příjem tekutin zatěžuje ledviny, mohou se objevovat otoky, bolest nohou, těžké nohy

- při nedostatečném příjmu tekutin se objevují i problémy s tlakem a to jak vysokým, tak i nízkým

- pro zlepšení psychického a fyzického výkonu, bez pitného režimu přichází únava, apatie, špatná nálada, horší koncentrace, pomalejší reakce organismu, ospalost, migrény, nevolnost atd.




Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Užitečné rady.Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
snažím si pitný režim hlídat,někdy ale vypiji méně tekutin
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles